Ez durva: megdöbbentő számok láttak napvilágot a magyar gazdaságról

Ez durva: megdöbbentő számok láttak napvilágot a magyar gazdaságról

agrarszektor.hu
A KSH megerősítette, az idei első negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest, kiigazított adatok szerint. Az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, a nyers adatok szerint, míg szezonálisan és munkanaphatással megtisztítva a növekedés 1,7 százalék volt. A magasabb kiigazított adat hátterében az állt, hogy az idei év első negyedévében kettővel kevesebb munkanap volt, mint a 2023-as év azonos időszakában. A friss adat a 2024-es előrejelzésünkkel összhangban van, a második negyedévtől 2 százalék feletti gazdasági növekedést várunk (év/év alapon), az idei év egészét tekintve pedig 2,7 százalékkal bővülhet a gazdaság - derült ki az MBH Bank közleményéből.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

2023-ban, a harmadik negyedévben megkezdődött a gazdaság kilábalása a recesszióból. A hazai és összeurópai kilátásokat a korábbinál érdemben alacsonyabb szinten stabilizálódott energiaárak segítik, azonban az ukrajnai háború és a magas globális kamatok miatt lassuló belső és külső kereslet beárnyékolja azokat. Az idei növekedés fő mozgatórugója az az elhalasztott fogyasztás pótlása, amit az érdemben helyreálló reálbérek támogatnak. A fogyasztás fellendülése azonban csak fokozatosan halad, ugyanis a háztartások először a megtakarításaikat próbálják visszapótolni a megemelkedett bértömeg elköltése helyett. A háztartások fogyasztási kiadása kismértékben javult előző negyedévhez képest, 0,6%-os növekedést mértek, az év/év alapon mért 3,4%-os bővülést a bázishatás is segítette.

A gazdasági teljesítményt az első negyedévben a nettó export támogatta, miután az import volumene nagyobb mértékben (9,2%) csökkent, mint az exporté (5,3%). A gazdaság megközelítőleg negyedét kitevő hazai ipar az előző negyedévhez képest 0,1%-kal csökkent, igazított adatok szerint. Az látható, hogy az előző negyedévhez képest nem romlott érdemben az ipar teljesítménye, az előző év azonos időszakához képest mért 4,2%-os csökkenésben (nyers adat) szerepet játszott az idei kettővel kevesebb munkanap. Az év hátralévő részében a fogyasztás és az ipar kisebb fellendülésével az import jelentős növekedésére számítunk, míg az export szignifikáns növekedésének gátat szab a gyenge külső konjunktúra.

A beruházások 6,9%-kal estek vissza az előző év azonos időszakához képest, valamint negyedéves alapon is folytatódott a visszaesés (-1,9%). A kilátásokat árnyalja a bejelentett 675 milliárd forintos állami beruházás-elhalasztás, de a beáramló FDI részben ellensúlyozhatja ezt. A beruházások különösen 2025-ben lehetnek erőteljesek a kamatszint mérséklődésből következően, továbbá a tervek szerint számos jelentős feldolgozóipari fejlesztést helyeznek majd üzembe, köztük a BMW, valamint a CATL első gyára is megkezdi a termelést, ami részben megalapozza a 2025-ös növekedést.

A részletes adatok szerint a termelési oldalon a GDP első negyedéves 1,1%-os növekedését támogatták a szolgáltatások (1,7 százalékponttal), a termékadók és támogatások egyenlege (0,2 százalékponttal) és az építőipar is (0,1 százalékponttal). A mezőgazdaságnak nem volt érdemi hatása a nemzetgazdasági teljesítmény alakulására, míg az ipar 0,9 százalékponttal csökkentette. A felhasználási oldalon a háztartatások fogyasztása 2,1 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez, míg a bruttó állóeszközfelhalmozás 1,5%-ot, a készletváltozások 2,3%-ot vettek el a növekedésből. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,1 százalékponttal bővítette a gazdasági teljesítményt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?