2021. április 22. csütörtök Csilla, Noémi

Hírek - Agrárpénzek

A bevándorlók nem kaphatnak egyetlen eurót sem

Nem csoportosíthatják át bevándorlásügyi és egyéb célokra a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait – ezt nyomatékosította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Farmerek Szövetségének (COPA) legutóbbi elnökségi ülésén. A többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálata nem járhat a mezőgazdasági támogatások átcsoportosításával.
 
 

A COPA legutóbbi elnökségi ülésén foglalkozott a többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslatcsomaggal. A kamara közleménye szerint Kis Miklós Zsolt, a NAK alelnöke ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a felülvizsgálat semmiképpen sem érintheti a KAP költségvetését. A szervezet nem támogatja, hogy a mezőgazdaság részére elkülönített forrásokat bevándorlásügyi, szociális vagy bármilyen egyéb válságkezelési célú intézkedésekre csoportosítsák át – hangsúlyozta a NAK közleménye szerint Kis Miklós Zsolt, aki a COPA alelnöke is.

A farmerszövetség foglalkozott a KAP egyszerűsítésével is, különös tekintettel a zöldítés követelményeire. A NAK jelezte, hogy az ökológiai célterületként elszámolt termőterületekre kivetni szándékozott általános növényvédőszer-használati tilalom bevezetéséről már a KAP-reform rendeletek tárgyalásakor is vita folyt a tanácsban. Erről akkor sem alakult ki politikai konszenzus, következésképp ez nem bírálható felül egy felhatalmazáson alapuló jogi aktussal.

A kamara szintén jelezte, hogy a magyar éghajlati viszonyok és gazdálkodási hagyományok között kivitelezhetetlen a naptári évre szabott kilenchónapos parlagoltatási időszak – áll a közleményben. Kis Miklós Zsolt emellett kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság mihamarabb mutassa be az ökológiai célterületként elszámolható rövid vágásfordulójú energiaültetvényekre vonatkozó úgynevezett negatív listát.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu