2020. május 29. péntek Magdolna

Hírek - Agrárpénzek

Az élelmiszeripari boltok forgalma 0,4 százalékkal nőtt februárhoz képest

Idén márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, az év első negyedévében stagnálás volt megfigyelhető - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.
 
 

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012 márciusában 645,2 milliárd forint, az első negyedévben 1758,7 milliárd forint értékű forgalom realizálódott. Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,5 százalékkal növekedett.

A márciusi növekedésben meghatározó szerepet játszott, hogy a forgalom közel feléért felelős élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek eladásai növekedtek, mialatt az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének visszaesése folytatódott.

Az élelmiszeripari boltok forgalma 0,4 százalékkal emelkedett 2012 februárjához képest, a nem élelmiszer jellegű kiskereskedelem ennél nagyobb mértékű havi növekedést produkált (0,9 százalék) - ismertette a KSH adatait a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az üzemanyagtöltő állomásokon 0,7 százalékkal csökkent a forgalom az előző hónaphoz viszonyítva.

Az Eurostat jelentése szerint az eurózóna államaiban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2 százalékkal esett vissza, "vagyis ebből a szempontból hazánk jobban teljesített az euróövezetnél" - írta közleményében az NGM.

Az EU 27 átlaga 1 százalékos bővülést produkált, vagyis hasonló mértékű volt az átlagos emelkedés, mint hazánkban. Legfőbb kereskedelmi partnerünk Németország kiskereskedelme 0,3 százalékos növekedést produkált. A régióban Bulgáriánál (-1,8 százalék), Szlovéniánál (-0,5 százalék) és Szlovákiánál (0,1 százalék) jobb teljesítményt nyújtott hazánk a kiskereskedelmi forgalom tekintetében 2012 márciusában - olvasható az NGM közleményében.

 

forrás: MTI/Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu