Több száz milliós támogatást kapott a Túró Rudi gyártója: erre használják fel a pénzt

Több száz milliós támogatást kapott a Túró Rudi gyártója: erre használják fel a pénzt

MTI
Tovább bővíti mátészalkai tejipari gyárát a holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt., az 5,1 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 980 millió forint támogatást ad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte: a beruházással a mátészalkai gyárban és a budapesti szolgáltató központban 784 ember megélhetése válik továbbra is kiszámíthatóvá, a fermentált tejtermékekhez kapcsolódó technológiai fejlesztéssel a gyár termelési kapacitása 25 százalékkal nő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi napi egymillió Pöttyös Túró Rudinál is többet állítanak majd elő, bővül a Pöttyös termékek portfóliója, ahogy nő a desszertüzem kapacitása is - sorolta. A cég a túró rudi és más termékei gyártásához 36 régiós tejtermelő, és 450 magyar beszállító terményét használja fel, így több ezer magyar család megélhetéséhez járulnak hozzá. Kitért arra, hogy a holland vállalatok a 10. legjelentősebb beruházók Magyarországon, 15 ezer munkahelyet tartanak fenn. A holland-magyar kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a 8,5 milliárd eurót tavaly, ezzel Hollandia a 8. legjelentősebb kereskedelmi partner lett - olvasható az MTI közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Szijjártó Péter ismertette: a magyar élelmiszeripar 8 százalékos növekedést tudott felmutatni a tavalyi nehéz évben, 3800 milliárd forint termelési értéket állított elő, 147 ezer embert foglalkoztat. Az élelmiszeripari export 13 százalékkal bővült. Szautner Péter, a FrieslandCampina Zrt. vezérigazgatója elmondta: az újabb beruházás jó példája a nemzetközi vállalat és a helyi termelők hosszú távú sikeres együttműködésének, amivel magyar márkákkal és szolgáltatásokkal piacvezető pozíciót lehet elérni.

A cég a világ legnagyobb szövetkezeti tulajdonú vállalata, 140 éves múltra tekint vissza. Leányvállalataival a világ 38 országában van jelen, 24 ezer dolgozót foglalkoztat, a termékeit több mint 100 országba exportálja. A 11 milliárd eurós árbevételével a globális élelmiszerpiac fontos szereplője. Közölte: a magyar vállalat már 24 éve a magyar élelmiszerszektor meghatározó szereplője, a Pöttyös, vagy Milli termékek gyártója. A csoport 2017 óta Budapesten üzemelteti egyik pénzügyi és beszerzési szolgáltatóközpontját. Az eredményeik alapja a helyi szakértelem, a nemzetközi tapasztalat, és a magyar márkák, tradíciók sikeres ötvözése - mondta.

A cég 1500 dolgozójából 300-an dolgoznak Mátészalkán. Elmondta, a több évtizedes tradíciók megőrzése mellett folyamatosak a fejlesztések a vállalatnál, az elmúlt 5 évben 33 százalékkal sikerült növelni az üzem kapacitását. A magyar kormány az újabb kapacitásbővítéshez nyújt segítséget, ezzel további 25 százalékkal több terméket tudnak majd előállítani. A fejlesztések további hosszú távú, kiszámítható partnerséget jelentenek a beszállítóknak, a dolgozóknak egyaránt. A tavalyi év nehézségei ellenére minden egyes liter leszerződött tejet felvásároltak, megőrizték stabil működésüket, és piaci pozíciójukat, a mostani beruházással pedig a vállalatnak új külpiaci értékesítési lehetőségek is nyílnak - összegezte a vezérigazgató.

Kovács Sándor, a szabolcs-szatmár-bereg megyei térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a környék elsősorban a mezőgazdasági termelésből él, a tejipara meghatározó, a fejlesztésekkel, az oktatás-képzés fejlesztésével még szorosabbra fűzik az együttműködést ezen a területen.A Túró Rudi szerepel a város címerében, hiszen ha a világ bármely részén eszünk egy túró rudit, azt biztosan Mátészalkán gyártották - mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55