2022. október 1. szombat Malvin

Csak így lehet túlélni a sertéságazatban: könnyen elvérezhet, aki ezt nem lépi meg

agrarszektor.hu
Emelkedett a sertésvágások száma, ezen belül pedig az anyakocák vágása ugrott meg jelentősen - ez viszont a termeléscsökkenést vetít előre a következő évre. Aggasztó hírrel szolgálhat az, hogy aki nem tudja megvalósítani a fejlesztéseket, az könnyen elvérezhet az elkövetkezendő időszakban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) beszámolója szerint a magyarországi vágóhidakon 3,606 millió sertést vágtak le 2021 első három negyedévében, 150 ezer darabbal többet, mint 2020. január-szeptemberben, ami 4,3 százalékos növekedést jelent. A levágott állatok élősúlya összesen 427 ezer tonna, hasított súlya 344 ezer tonna volt, azaz mind az élő-, mind a hasított súly közel 4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket - írja az Agrokép. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első három negyedévi 54,5 ezerről erőteljesen, 28,5 százalékkal 70 ezer darabra emelkedett a 2021. január-szeptemberi időszakban. Ennek az adatnak a jelentőségére hívta fel a VG figyelmét Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke, hozzátéve, hogy egyébként a vágási adatok megfeleltek a várakozásnak.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

A kocavágások drasztikus növekedési üteme jelzi, hogy a malacokkal a piacra lépő szereplők reagáltak leghamarabb a sertéságazatban kialakult helyzetre, itt szakadt be leghamarabb az ár, és erre reagálva az állomány-leépítés is itt következik be legelőbb. Ennek azért voltak a piacon jelei, kisebb kocatartók hamarabb értek el ahhoz a ponthoz, amikor feladták, és vágóhídra küldték állományukat. A Hússzövetség elnöke pedig úgy véli, hogy ebben a számban nincs benne még néhány nagyobb kocatartó hasonló döntése, akik az elmúlt hetekben kezdték meg kocaállományul leépítését. Ebből következően szinte biztos, hogy az év végi kocaszámok még ennél is rosszabbak lesznek, ez pedig a jövő évi várható termelést, annak visszaesését határozhatja meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éder Tamás szerint az exportban az év hátralévő hónapjaiban lesz egy jelentős korrekció, ugyanis Romániában súlyosbodott az afrikai sertéspestis helyzet, az odairányuló élősertés-exportunk pedig az elmúlt egy-két hónapban emiatt érdemben növekedett. A román piaci ár magasabb lett a magyarországinál, emiatt a határmenti, sőt már az attól távolabb termelő sertéstartók számára is rendkívül vonzóvá vált. Az Alföldről jelentős az élősertés-szállítás Románia felé. A Hússzövetség elnöke valószínűsíti, hogy az éves adat az exportban már nem mutat ilyen mértékű visszaesést. Az azonban jó hír, hogy az augusztusig rendelkezésre álló adatok szerint húsimport csökkent, miközben az export növekedett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez azért is érdekes, mert olyan rendkívüli piaci helyzetben, mint amilyen a mostani, a tapasztalatok szerint az olcsó import elárasztja a kiskereskedelmet. Ez most nem látszik, bár behozatal van, dömpingről nem beszélhetünk. Sajnos lesznek, aki felhagynak a termeléssel és ez a folyamat valószínűleg újfent a koncentráció irányába hat, és itt most tényleg csak a legpiacképesebbek és a leginkább tartalékokkal rendelkezők azok, akik maradnak. Ezt a konszolidációt pedig középtávon fel is gyorsítják az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok. Ezek végrehajtására ugyanis csak azok lesznek képesek, akik túlélik a jelenlegi helyzetet, de olyanok is átvészelhetik a mostani válságot, akik viszont már a pályázatokhoz szükséges önerőt nem tudják előteremteni. Utóbbiak viszont később, a hatékonysági versenyben fognak elvérezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34