Csak így lehet túlélni a sertéságazatban: könnyen elvérezhet, aki ezt nem lépi meg

Csak így lehet túlélni a sertéságazatban: könnyen elvérezhet, aki ezt nem lépi meg

agrarszektor.hu
Emelkedett a sertésvágások száma, ezen belül pedig az anyakocák vágása ugrott meg jelentősen - ez viszont a termeléscsökkenést vetít előre a következő évre. Aggasztó hírrel szolgálhat az, hogy aki nem tudja megvalósítani a fejlesztéseket, az könnyen elvérezhet az elkövetkezendő időszakban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) beszámolója szerint a magyarországi vágóhidakon 3,606 millió sertést vágtak le 2021 első három negyedévében, 150 ezer darabbal többet, mint 2020. január-szeptemberben, ami 4,3 százalékos növekedést jelent. A levágott állatok élősúlya összesen 427 ezer tonna, hasított súlya 344 ezer tonna volt, azaz mind az élő-, mind a hasított súly közel 4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket - írja az Agrokép. A sertésvágáson belül az anyakocák vágása az előző év első három negyedévi 54,5 ezerről erőteljesen, 28,5 százalékkal 70 ezer darabra emelkedett a 2021. január-szeptemberi időszakban. Ennek az adatnak a jelentőségére hívta fel a VG figyelmét Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége elnöke, hozzátéve, hogy egyébként a vágási adatok megfeleltek a várakozásnak.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

A kocavágások drasztikus növekedési üteme jelzi, hogy a malacokkal a piacra lépő szereplők reagáltak leghamarabb a sertéságazatban kialakult helyzetre, itt szakadt be leghamarabb az ár, és erre reagálva az állomány-leépítés is itt következik be legelőbb. Ennek azért voltak a piacon jelei, kisebb kocatartók hamarabb értek el ahhoz a ponthoz, amikor feladták, és vágóhídra küldték állományukat. A Hússzövetség elnöke pedig úgy véli, hogy ebben a számban nincs benne még néhány nagyobb kocatartó hasonló döntése, akik az elmúlt hetekben kezdték meg kocaállományul leépítését. Ebből következően szinte biztos, hogy az év végi kocaszámok még ennél is rosszabbak lesznek, ez pedig a jövő évi várható termelést, annak visszaesését határozhatja meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éder Tamás szerint az exportban az év hátralévő hónapjaiban lesz egy jelentős korrekció, ugyanis Romániában súlyosbodott az afrikai sertéspestis helyzet, az odairányuló élősertés-exportunk pedig az elmúlt egy-két hónapban emiatt érdemben növekedett. A román piaci ár magasabb lett a magyarországinál, emiatt a határmenti, sőt már az attól távolabb termelő sertéstartók számára is rendkívül vonzóvá vált. Az Alföldről jelentős az élősertés-szállítás Románia felé. A Hússzövetség elnöke valószínűsíti, hogy az éves adat az exportban már nem mutat ilyen mértékű visszaesést. Az azonban jó hír, hogy az augusztusig rendelkezésre álló adatok szerint húsimport csökkent, miközben az export növekedett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez azért is érdekes, mert olyan rendkívüli piaci helyzetben, mint amilyen a mostani, a tapasztalatok szerint az olcsó import elárasztja a kiskereskedelmet. Ez most nem látszik, bár behozatal van, dömpingről nem beszélhetünk. Sajnos lesznek, aki felhagynak a termeléssel és ez a folyamat valószínűleg újfent a koncentráció irányába hat, és itt most tényleg csak a legpiacképesebbek és a leginkább tartalékokkal rendelkezők azok, akik maradnak. Ezt a konszolidációt pedig középtávon fel is gyorsítják az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok. Ezek végrehajtására ugyanis csak azok lesznek képesek, akik túlélik a jelenlegi helyzetet, de olyanok is átvészelhetik a mostani válságot, akik viszont már a pályázatokhoz szükséges önerőt nem tudják előteremteni. Utóbbiak viszont később, a hatékonysági versenyben fognak elvérezni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?