Eladó tanya vagy eladó telek? 5 beruházási tipp 2021-re

Eladó tanya vagy eladó telek? 5 beruházási tipp 2021-re (x)

agrarszektor.hu
Az ingatlanpiac folyamatos változása erősen megnehezíti az eladó tanyákat vagy eladó telkeket keresők helyzetét. Ezeket a változásokat nehéz navigálni, ezért összegyűjtöttünk pár tippet, hogy segítsük a leendő beruházókat.

 

1. Tanya vagy telek - mi alapján érdemes dönteni?

Az építési telkek abból a szempontból előnyösebbek, hogy saját házunkat ízlésünknek megfelelően alakítsuk. Ez természetesen nem olcsó mulatság, főleg a nemrég jelentkezett telek hiány miatt. Egy eladó tanya megszerzése könnyebb, hiszen nem kell építkezni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem jár majd költségekkel. Mint ahogy az olcsó ingatlanok esetében általában, a tanyák között is vannak rossz állapotban lévők. Ezeket fel kell újítani, ami szintén magas költségekkel járthat.

2. A kész tanyák előnyei

Az utóbbi időszakban az agrártárcának hála sok magyar tanyát fel tudtak újítani. A most is folyamatban lévő programok között többek között érdemes megemlíteni a Falusi CSOK-ot, és a Tanyafejlesztési Programot. Ezen felül azt is érdemes megfontolni, hogy az új napelemre igényelhető támogatási rendszert kiterjesztették falusi ingatlanokra és tanyákra is.

3. Telekvásárlás és beruházás

A telekvásárlás ezzel szemben az utóbbi időben igencsak megnehezedett. Az ingatlanpiac tavalyi beindulása a befektetési kedv növekedését eredményezte. Ezt többek között az új építésű ingatlanokra ajánlott ÁFA kedvezmény okozta.

4. Hol érdemes eladó tanyákat keresni?

Az agrárszektor támogatása miatt számos tanyát továbbra is működik a termelés, de azért akad sok eladó is. Amennyiben csak kisebb léptékű gazdálkodásban gondolkodunk, érdemes lehet szétnézni az eladó tanyák között is. A pesti agglomerációban találhatunk eladásra szánt tanyákat Gyál, Monor, Dabas és Vecsés környékén. Pest megyén kívül azonban még szélesebb a választék. A legtöbb eladó tanyát Bács-Kiskun megyében, Csongrád-Csanád megyében, és Hajdú-Bihar megyében találjuk. A tanyák esetében a kb. 2 millió forint az alsó határ. Az árképzésben természetesen a felszereltség és a méret a döntő.

 

5. Hol vegyek eladó telket?

Az építési telkek ára az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A termőföldek átlagos ára hektáronként több, mint 1,6 millió forint. A legdrágább térségekben azonban ez az átlagár már a 2 millió forintot is meghaladja. A telekvásárlást így csak azoknak ajánljuk, akik képesek előteremteni a megfelelő tőkét a beruházás önrészéhez, valamint nem félnek támogatást vagy hitelt igényelni.

 

 

 

 

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03