2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Agrárpénzek

Emelkedő kávéárakra figyelmeztet a Starbucks

A kávébab egyre emelkedő ára miatt idén várhatóan csökkeni fog a világ legnagyobb kávéházlánca, az amerikai Starbucks profitja – figyelmeztet a cég.
 
 

Hiába számolt be az előző negyedéves eredményei alapján emelkedő árbevételről, és rekord nyereségről a kávézólánc, az idei évre mégis csökkenő profitot prognosztizál a cég. 2010 utolsó három hónapjában 347 millió dolláros nettó profitot könyvelt el a cég, amely 44 százalékos emelkedést jelent az előző év hasonló időszakához képest.

Az emelkedő nyersanyagköltségek miatti aggodalom ennek ellenére 3 százalékos esést eredményezett tegnap cég papírjaiban.

Troy Alstead, a Starbucks pénzügyi igazgatója az eredmények ismertetésekor a BBC-nek elmondta, 2011-ben a cég legfontosabb feladata a vezető szerep megtartása lesz, az egyre emelkedő kávéárak ellenére.


A kávé felvásárlási ára ugyanis közel háromnegyedével emelkedett tavaly nyár óta. Az okok közé főként a columbiai időjárást, a piac gyenge terméseredmény várakozását, és az egyre emelkedő globális keresletet lehet sorolni. Az arabica kávé ára rekord szintekre emelkedett az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i jegyzésében, ahol egy font kávé 2,4 dollárba került fontonként, 2011 májusi lejáratra.

A Starbucks ennek megfelelően 1,47 dollárra csökkentette az egy részvényre jutó várható nyereségét, amit a piac korábban 1,49 dollárra taksált.

Az előző három hónapban ugyan a piaci várakozásoknál 15 százalékkal magasabb volt a cég árbevétele, köszönhetően a főként USA-ban megnövekedett keresletnek. Ez végeredményben kiegyenlítette az emelkedő költségek nyereségcsökkentő hatását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu