2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Agrárpénzek

Esély az erősödésre: az MKB Hektár Plusz Termékcsalád (x)

A koronavírus-járvány 2021-ben sajnos még mindig része a mindennapjainknak, így hatással van az agrárium szereplőire is. A szektor helyzetéről, lehetőségeiről és a megoldást jelentő hitelekről beszélgettünk Simon Attilával, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner Program szakmai irányítójával.

Hogy látja az agrárium helyzetét a pandémia második évében?

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.


Az elmúlt egy év azt mutatta, hogy az agrárágazat eddig válságálló. A szántóföldi növénytermesztés kiemelkedően jó évet tud maga mögött. A kapacitás jelenleg több mint, amit fel tud venni a belföldi fogyasztás. Szemtanúi lehetünk a mezőgazdaságban végbemenő generációváltásnak is: elképesztő vállalkozások alakultak komoly gépparkkal, nagyon jól felszerelt, modern gazdaságokkal. Nem féltem az ágazatot.

Simon Attila, az MKB Agrárpartner Program szakmai vezetője, az MKB Bank Agrárium Főosztályának vezetője


Milyen financiális helyzetben vannak a gazdálkodók? Az MKB Bank hogyan tudja segíteni őket a jelenlegi helyzetben?

Az MKB alapvető célkitűzése változatlan: a magyar mezőgazdaság versenyképességét szeretnénk ebben a helyzetben is javítani, ezért kedvező feltételrendszerű banki finanszírozással segítjük a gazdálkodókat. Az MKB Bank szolgáltatásaival igazodik az agrárszektor heterogén finanszírozási igényeihez. Olyan pénzügyi szolgáltatási kínálatot hoztunk létre, amely egyaránt figyelembe veszi az ügyfél gazdasági méretét és gazdálkodásának szervezeti összetettségét is. Az agráriumban működő ügyfeleinket is kiemelt figyelemmel szolgáljuk ki. Támogatjuk a gazdaságokat azon az úton, hogy pénzügyileg stabil környezetben tudjanak dolgozni, fejlődni.

Ezek szerint a gazdák nyitottak gazdaságuk fejlesztésére?

Így van, ezt tapasztaljuk. Egyre több a fiatal gazda, akik már jobban érdeklődnek a precíziós gazdálkodás iránt és nyitottabbak a fejlesztésekre. A szántóföldi növénytermesztésben már most is elképesztően komoly precíziós technológiát használó gazdaságok épültek és épülnek fel. Minden ágazatban tudják, hogy a jelenlegi helyzet egy jó kiugrási lehetőség lehet, amelyből - ha megerősödve kerülnek ki - akkor biztos alapokra helyezik a jövőjüket.

Az MKB Agrárpartner Program lényege, hogy ismerjük és értjük a gazdákat. Felkészülten segítjük őket a mostani időszakban is: finanszírozási konstrukcióink, például az MKB Hektár Plusz Termékcsalád révén lehetőségük nyílik arra, hogy termőföldvásárlásra, mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó beruházásokra vagy akár szabad felhasználásra fordítsák az igényelt összeget. A Hektár Plusz Termékcsalád mindhárom tagja – a Beruházási Hitel, a Termőföldvásárlási Hitel és a Szabadfelhasználású Hitel – hitelkiváltásra is használható.

Melyik a legnépszerűbb a három termék közül?

Azt tapasztaljuk, hogy a szabadfelhasználású hitel a legkedveltebb, tekintettel arra, hogy a nagyobb beruházásokhoz hosszabb előkészítő munka szükséges, mely során sokféle költség merülhet fel. Emellett azok számára is megoldást jelent, akik Vidékfejlesztési Pályázatokon nyert forrásokból indítottak beruházásokat. Ezek jelentős része 2019-ben kezdődött és most következnének az átadások, viszont számos esetben csak 80 százalék körüli a készültség, mert az eredeti tervekhez képest minden megdrágult, emiatt további forrás szükséges a fejlesztés befejezéséhez. Az MKB Bank ebben a helyzetben is segíteni tud.

Eszközbeszerzés is megvalósítható a forrásokból?

Igen és sokan az új gépvásárlások mellett használt eszközvásárlásra használják a beruházási hitelt. Akad olyan gazdálkodó is, aki a munkaerőhiányt próbálja átmenetileg vagy hosszabb távon gépesítéssel megoldani. Ismerjük a jelenlegi helyzetet: a külföldi idénymunkások a pandémia miatt sokkal kevesebben vannak és az így kialakult munkaerő-kiesést valahogy meg kell oldani. Hosszú távon pedig a fejlesztés, a robotizáció lehet a megoldás. Erre is van már számos pozitív, követhető példa.
Az MKB Agrárpartner a mezőgazdaságot ismerő és értő pénzügyi partnerként segíti minden helyzetben a mezőgazdasági vállalkozásokat. Szívügyünk az agrárium és ezt a gazdáknak is érezniük kell.

mkb.hu/agrar

(X)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben