2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Agrárpénzek

Felelős állattartás télen is: a nagy hideg krízishelyzetet is okozhat! (sajtóközlemény)

Az állattartóktól rendkívüli helytállást követel a zord időjárás. A nagy fagyokat ígérő következő napokban különösen oda kell figyelni az állatainkra! – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara Állattenyésztési Osztálya.
 
 

Ilyen szigorú, embert és állatot próbáló hideg tél nem volt Magyarországon az elmúlt tíz évben és tovább folytatódik a rendkívüli hideg idő. A kevésbé felhős területeken nagyon erős éjszakai lehűlésre kell számítani, eleinte helyenként -20 fok alá csökken a hőmérséklet, másutt és később általában -9, -18 fok valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben -5, -10, később -2, -7 fok között várható.

Az állattartóknak száraz, tiszta és bőséges, vastagon almozott, huzatmentes pihenőhelyet kell biztosítani az állatoknak. Legnagyobb figyelmet a fiatal állatok, borjak, bárányok igényelnek. A szarvasmarhák ellését követően, a borjak az első napokban lehetőleg ne kerüljenek ki a külső ketrecekbe. A tökéletes felszáradásra, a föccstej itatására nagy gondot kell fordítani. A mesterséges itatás során az itatóvödörbe adagolt tejet elő kell melegíteni, és a tej melegítésénél azt is figyelembe kell venni, hogy a külső hideg hőmérsékleten jelentős a tej visszahűlése.

Az újszülött bárányokra is különös figyelmet kell szentelni, annak érdekében, hogy az újszülött bárányok mihamarabb felszáradjanak és az első szopást mielőbb biztosítani lehessen. Ezt követően lehet a fogadtatóba elhelyezni az anyát és bárányát. Itt is fontos a száraz, bőséges alom.

A rendkívüli helyzetben a legnagyobb problémák egyike a jó minőségű ivóvíz biztosítása, hisz a vízvezetékrendszert meg kell óvni az elfagyástól és temperált vizet kell biztosítani az állatoknak. Az itatókat, azok szigetelésének épségét folyamatosan ellenőrizni kell a folyamatos vízmozgás érdekében. Ha a víz megfagy az itatóban, akkor az állat nem tud elegendő mennyiséget magához venni, ezért az itatót mindig fagymentesen kell tartani. Lehetőség szerint az itatókat fűteni, temperálni kell.

A közlekedési utak csúszásmentességét homokkal, fűrészporral, szalmaszecskával lehet biztosítani. A tejtermelő gazdaságokban a gazdálkodónak figyelnie kell arra, hogy a fejő állásra való terelés esetén, ha az magasabban van, az odavezető ferde rámpát csúszás mentesíteni kell. A tehenészetekben, fejéskor az elő- és utófertőtlenítőt melegen kell tartani és a bimbók tisztítását lehetőleg víz nélkül végezzék, ne mossák azokat. Előnyben kell részesíteni azokat az utófertőtlenítőket, amelyek a fertőtlenítés mellett ápolják és védik a bimbók bőrét. A fejőkelyheket a fejés megkezdése előtt melegítsék fel.

Komoly gondot okoz, hogy a trágya keveredik a hóval, ennek elhordásához nagyobb ember- és eszközigényre van szükség, mivel a trágyatároló tereket is mentesíteni kell a hótól.

A takarmánytereknél is nagyon fontos a hómentesítés, valamint a fagyott takarmánycsomókat is el kell távolítani. A takarmányozásnál növelni kell a kiosztott takarmány mennyiségét, illetve energia koncentrációját, hiszen télen az állatoknak több energiára van szükségük, s ez fokozottan vonatkozik a beteg állatokra. Ilyenkor a silófalak megbontásánál is óvatosabban kell eljárni, kisebb fogásokban kell lemarni a szükséges takarmány mennyiséget.
Ilyen rendkívüli időben megnövekednek az üzemi költségek, nagyobb az eszköz és ember igény. A gépek üzemben tartásánál fokozottan figyelni kell az üzemanyag dermedésének gátlására, a megfelelő mennyiségű fagyálló biztosítására.

A gazdálkodóknak figyelemmel kell lenni arra, hogy a szabadtéren dolgozóknak megfelelő fűtött pihenő helység és védőital (meleg tea) álljon rendelkezésére. Probléma az is, hogy az állattartó telepek gyakran a lakott területektől messzebb találhatók, így az emberek utaztatását is meg kell szervezni.

Krízis helyzetben a gazdálkodók bátran forduljanak a kamarai tanácsadókhoz segítségért! – tájékoztat a Magyar Agrárkamara Állattenyésztési Osztálya.


Forrás: MA

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu