2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Agrárpénzek

Három AGRYA-projekt népszerűsíti a kistelepülési életformát

„Vidéki élet, fiatalok vidéken” elnevezésű programcsomagot indít az AGRYA - Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége. A kezdeményezések között a "Vesd bele magad"!, a "Virtuális Falu" és a "Vidék Kaland" program szerepel. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg, de céljuk a hagyományos kistelepülési életforma támogatása, illetve népszerűsítése.
 
 

Három vidéki élettel foglalkozó programot összekapcsolva indítja el a „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagot az AGRYA partnerei és támogatói közreműködésével - írja közleményében a szövetség. A csomagban a "Vidék Kaland ", a "Vesd bele magad!" és a "Virtuális Falu" program kapott helyet. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg, céljuk pedig a hagyományos falusi, kistelepülési életforma támogatása, népszerűsítése a szélesebb közvéleményen keresztül.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.


Vesd bele magad!

A Vesd bele magad! programon keresztül 2011-2015 között 93 ezer vetőmag csomagot osztott ki az AGRYA  a közlemény szerint A kezdeményezés célja az élményszerzés és a szemlélet formálás, célcsoportként pedig kisiskolás korú gyerekeket nevelő családokat szólítanak meg. Azt szeretnék elérni, hogy a gyerekek kedvet kapjanak értékteremtő, valós kétkezi tevékenységekhez. A program arra is felhívja figyelmet, hogy kevés befektetéssel és munkával megtermelhető a szezonális friss zöldség egy család számára. A vetőmag csomagból egy-egy család hozzávetőleg 30 négyzetméter alapterületű zöldségeskertet tud kialakítani, és a kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag gazdálkodási szakértő is segíti.

A programra az általános iskolák közreműködése nélkül jelentkezhetnek kisgyerekes családok, az ingyenes vetőmag csomagokra ugyanakkor pályázni kell. 2019-ben Fejér és Csongrád megyében 500-500 kiskertész kap majd vetőmag csomagot. A programmal kapcsolatos jelentkezést, pályázatot február 15-ig küldhetik el a családok. Az eredményhirdetés március 8-ig történik meg, a vetőmag csomagokat pedig március 20-ig kapják meg közvetlenül az érintett családok. 

Virtuális Falu

A Virtuális Falu program célja, hogy a kistelepülési közösségekben is legyen utánpótlás, és legyenek fiatalok, akik tovább viszik a tevékenységet. Így a kistelepüléseken élő, helyben aktív fiatalokból létrejöhet egy közösségi hálózat, vagyis egy „virtuális falu”. Az AGRYA a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetséggel együttműködve 2016-óta a közösségi tevékenységre nyitott fiatalok számára szervez képzéseket, emellett a fiatalok által szervezett települési kisrendezvényekhez - úgynevezett műhelytalálkozókhoz - pénzügyi támogatást is ad. A 2019. április 1. július 31. közötti kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni, pályázni. Az eredményt március 8-ig hirdetnek.

Vidék Kaland

A program célja, hogy városlakó, nem mezőgazdász, de az agrárium iránt érdeklődő fiatalok betekintést kaphassanak a napi agrár termelésbe - derül ki a közleményből. A pályázaton kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A programmal kapcsolatos pályázat, amelyen keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu