Hatalmas támogatási program indul az agráriumban: itt van minden az igénylésről

Hatalmas támogatási program indul az agráriumban: itt van minden az igénylésről

agrarszektor.hu
Októbertől pályázhatnak az állattenyésztők és a kertészetek arra a 80 milliárd forintos beruházási támogatási csomagra, amelyet a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hirdetett meg a Vidékfejlesztési Programban (VP) az Agrárminisztérium. Állattartó telepeknél október 1-jétől, kertészeti üzemeknél október 19-étől lehet kérelmeket benyújtani, fontos azonban, hogy a gazdák tisztában legyenek, és ismerjenek minden technikai részletet, az előző kiírásokhoz képest ugyanis több változás is élesedett - tájékoztatott a Portfolio Agrár Klubon Szabó Adrienn, az Agrisol Kft. pályázati tanácsadója.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Október 1-jétől az állattartó telepek, október 19-től pedig a kertészeti üzemek nyújthaják be kérelmeiket arra az összesen 80 milliárd forintos beruházási támogatási csomagra, amelyet a koronavírus-járvány miatt hirdetett meg az Agrárminisztérium. A VP2-4.1.1.-20 - Állattartó telepek fejlesztésének támogatása és a VP2-4.1.3-20 - Kertészeti üzemek korszerűsítése jogcímek a korszerűsítési és fejlesztési célok megvalósítását teszik elérhetővé, előbbiek 50 milliárd, utóbbiak pedig 30 milliárd forintra pályázhatnak. 

Az előző kiírásokhoz képest több változás is élesedett, a most nyíló jocímek tartalma módosult bizonyos pontokban - tájékoztatott Szabó Adrienn a Portfolio Agrár Klubon. Ilyen például az is, hogy az állattartó telepek korszerűsítésénél bekerültek úgynevezett támogatási összegplafonok, amelyet sokan kritizáltak. Ez a minimális támogatási összeg baromfinál és sertésnél 100 millió, szarvasmarhánál: 50 millió, míg juhnál, kecskénél, lóféléknél, húshasznú galambnál, nyúlnál, méhnél, fürjnél, struccnál, emunál, fácánnál, fogolynál és csincsillánál 5 millió forint. Ugyanakkor várható lesz, hogy minimum összeg nélküli állattartást segítő pályázat is meg fog majd jelenni - tette hozzá. 

A pontozási szempontok is átalakultak, kiesett például a minőségrendszer, illetve duplaannyi pont van a TÉSZ tagságra - tudtuk meg a pályázati tanácsadótól. Újdonság a megalapozottság vizsgálata, valamint eltörlésre került a közbeszerzés, mindemellett Szabó Adrienn tapasztalata az, hogy gyorsabb lett az értékelés, és a hiánypótlások kezelése is. 

A szakember kitért arra, hogy a támogatható tevékenységeknél mindkét jogcímnél szerepel az energiahatékonyság növelése, érdemes beletenni a pályázatba a megújuló energiát a plusz pont miatt, illetve fontos odafigyelni az infrastruktúra fejlesztésére is, hiszen ezért is jár pont. Kiemelte, mind az állattartó telepek fejlesztésénél, mind a kertészeti üzemek korszerűsítésénél ajánlott megnézni a nem támogatható költségeket is, nehogy feleslegesen gyűjtsük be az árajánlatokat. A kiválasztási kritériumok ugyanakkor különösen nem változtak, tehát mezőgazdasági termelő, TCS, TSZ, mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, vagy szociális szövetkezet pályázhat. 

Az értékelési szempontoknál is történtek változások. Ilyen példuál, hogy a TCS, vagy TÉSZ tagság a 3 helyett már 6 pontot ér, az energiahatékonyságnál és a megújuló energiánál csak az egyikre jár majd a pont, a foglalkoztatotti létszám ahogy eddig is, 10 pontot ér, a környezeti szempontok 8 pontot, a térségi szempontok 5 pontot, míg az üzleti terv 55 pontot érnek majd. A csatolandó dokumentumoknál fontos kiemelni, hogy habár minden hiány pótolható, érdemes elsőre teljeskörűen beadni a támogatási kérelmet, hogy ne kerüljön sor hiányra - hangsúlyozta Szabó Adrienn.  

A pályázati tanácsadó felhívta a figyelmet a palyazat.gov.hu oldalra, ahol a különböző közlemények, illetve a pályázati felhívások szoktak megjelenni. Kiemelte, érdemes itt tájékozódni, és nem a közösségi oldalakon, hiszen minden friss hír és információ azonnal elérhető az oldalon, így például olyan közlemények is itt jelennek meg, ha megszűnik egy jogcím.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?