2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Agrárpénzek

Ide ömlik a támogatás - Ezek a növények és állatok kapják a legtöbb pénzt

2019 első felében a NAIK AKI Pénzügyi hírlevele szerint a támogatások kétharmada átalányszerűen érkezett a termelőkhöz, azaz egy bizonyos hektárméret vagy állatlétszám után szinte automatikusan. A dotáció mindössze negyede érkezett pályázat útján elérhető vidékfejlesztési célokra. A hírlevél sorra veszi, hogy pontosan mire is költöttünk, és melyek a legfontosabb, támogatandó területek a szakigazgatás számára.
 
 

2019-ben az első félévben - a korábbi évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások dominálták a kifizetéseket - derül ki a NAIK AKI Pénzügyi hírleveléből.  Az ágazatba érkezett összes támogatás csaknem kétharmada, 62 százaléka jutott el a gazdákhoz olyan jogcímekre, mint területalapú támogatás, zöldítés vagy termeléshez kötött támogatások. A támogatások mindössze negyede irányult vidékfejlesztési intézkedésekre - ezekhez pályázatok révén lehet hozzájutni.

Ha pedig azt vizsgáljuk, hogy az ágazatba áramló pénzek mekkora hányada érkezett az unió közös költségvetéséből, és mekkora nemzeti forrásból, akkor azt látjuk, hogy a hazai forrás részaránya mindössze 16 százalék.

Tavalyhoz képest megugrottak a kifizetések, amiben nagy szerepe volt annak, hogy a beruházások befejező stádiumba kerültek.

A 90,6 milliárdot kitevő vidékfejlesztési kifizetések így oszlottak meg a különféle jogcímek között. Jól látszik a tavalyi évhez képest a befejezéshez érkező beruházások megugrása.


A közvetlen támogatások jogcímein 2019 első félévében 212,7 milliárd forint jutott el a termelőkhöz az alábbi jogcímeken és összegekben:


Nemzeti támogatásként 33,2 milliárd forintot fizettek ki 2019. június 30-ig, mégpedig ezeken a jogcímeken:


Ennyi pénzt kaptak az egyes ágazatok

Az állattenyésztéssel és -tartással foglalkozó termelők összességében 44,5 milliárd forintot vettek igénybe 2019. június 30-ig, ennek 56,5 százaléka nemzeti költségvetésből került kifizetésre. Ha részletesebben megnézzük, hogy mely ágazatok kapják a legtöbb pénzt, egészen nagy eltéréseket látunk. Az állattartásban egyértelműen a szarvasmarha ágazat a nyerő.

A szántóföldi növénytermesztő ágazat 187,7 milliárd forint támogatásban részesült 2019 első félévében, amely csaknem teljes egészében uniós költségvetésből származott (alapvetően zöldítés és területalapú támogatás). A területalapú támogatásban is részesülő szántóföldi növények közül a szemes és a szálas fehérjenövények jelentős extra támogatást kaptak, ami a gyakorlatban a lucerna és a szója termeléshez kötött támogatását jelenti.

A kertészeti ágazat az első félévben 10,9 milliárd forint támogatásban részesült, ameinek 81,5 százaléka származott uniós, 18,5 százaléka pedig nemzeti forrásból. A támogatási jogcímek között az ipari zöldségnövény és a zöldségnövény termesztésének támogatása dominál, olyan kultúráké, mint a zöldborsó és csemegekukorca vagy a cukorrépa és az olajtök.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki rendezvényre!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu