2020. július 16. csütörtök Valter

Hírek - Agrárpénzek

Jöhetnek a beruházások! - Ezek a jövő fejlesztései

A mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató gazdaságok 87 százaléka tervez beruházást a következő öt év során. Több mint négyötödük gondolkodik a gazdaság fejlesztésében 2–3 éven belül. Melyek az aktuális trendek, milyen irányban fejlesztenek, illetve mely területen terveznek beruházásokat a gazdálkodók?
 
 

A megkérdezett gazdálkodók négyötödénél (80 százalék) volt beruházás az elmúlt öt évben, és 87 százalékuk tervez beruházást a következő öt év során. Azaz tízből majdnem kilenc gazdaságban várható beruházás 2020-ig, a jelenleg futó európai uniós pályázati ciklus végéig. Ez hét százalékpontos emelkedést mutat a megelőző ötéves időszak adatához képest.

A gazdálkodás jövőbeni irányára vonatkozó kérdésre minden hatodik gazdálkodó (16 százalék) felelte, hogy a gazdaság változatlan formában történő fenntartását tervezi középtávon (2–3 éven belül). A válaszok mindössze 1 százaléka vonatkozott a gazdaság visszafejlesztésére, megszüntetésére. A válaszadók 2 százaléka tervezi a gazdaság átadását, eladását, bérbe adását. Több mint négyötödük (81 százalék) gondolkodik a gazdaság fejlesztésében a következő 2-3 év során.

A gazdálkodók 44 százaléka a birtok méretének növelése mellett annak technikai, technológiai fejlesztését is célul tűzte ki. További egyötödük (21 százalék) a meglévő birtok gépesítésének színvonalát fejlesztené, 16 százalékuk pedig a meglévő technikai, technológiai adottságok mellett növelné a birtok méretét. Tehát a gazdaságok kétharmadánál (65 százalék) várható beruházás a gépparkba, 60 százalékuknál pedig termőföldvásárlással vagy földbérlettel a birtokméret növelése a cél.


Az AgroStratéga 2015-ben negyedik alkalommal indította útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmazza.

A kutatás 79–84 százalékban a különféle alapanyagok (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) és gép, eszköz beszerzésében, továbbá a termény értékesítésében a döntéshozó; valamint 12–15 százalékban a döntést befolyásoló személyeket érte el. A válaszadók 14 százaléka gazdasági szervezetet képvisel, 15 százalékuk egyéni vállalkozó, többségük pedig őstermelő és családi gazdálkodó. A minta nagysága 1448 fő. A mintában kizárólag a hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából gazdálkodók jelennek meg, mivel ők a kutatás célcsoportja. Így a minta nem a teljes agráriumról ad képet, hanem a mezőgazdaságilag hasznosított terület döntő hányadát művelő és területalapú, illetve zöldítési támogatásban részesülő több mint 170 ezer gazdaságot reprezentálja. A kérdőívkitöltők által művelt terület nagysága összesen több mint negyedmillió hektár, átlagos birtokméretük pedig 179 hektár.


Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu