2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Agrárpénzek

Minden támogatást kifizettek, ha nem voltak jogi viták

A június 30-i végső határidőig minden olyan gazdálkodónak kifizette a 2015-ös közvetlen uniós agrártámogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), akinél jogi akadályok nem merültek fel a támogatási döntések véglegesítésében. A hivatal a rendelkezésre álló források több mint 98 százalékát utalta ki június 30-ig.
 
 

Kizárólag az MVH-n kívül álló okok - például birtokjogi viták, peres ügyek vagy jogutódlási kérdések - miatt nem történt meg a támogatások kifizetése, de ennek mértéke az összes támogatás 2 százalékát sem éri el – reagált a kifizetések körüli vitákra az MVH. A hivatal közleménye szerint minden olyan gazda, aki az Európai Unió és a Földművelésügyi Minisztérium által előírt jogszabályi feltételeknek egyértelműen megfelelt - tehát jogosult volt a 2015-ös közvetlen agrártámogatásokra – már megkapta támogatását.

Az MVH kizárólag az ellenőrzéseknél felmerült jogi problémák elhárítása után fizetheti ki a gazdáknak az agrártámogatásokat. Amely gazdálkodónál ez lehetővé válik, ott azonnal megszületik a végleges döntés és kiutalják a támogatást a gazdálkodó számára – áll a közleményben.

Több más tagállam kifizető ügynökségeinél az új támogatási rendszer bevezetési nehézségei és többletfeladatai miatt az Európai Bizottság lehetőséget teremtett arra, hogy 2016. június 30. helyett október 15-ig lehessen kifizetni a 2015-ös közvetlen agrártámogatásokat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem élt ezzel a lehetőséggel, hanem korábban kifizette a támogatásokat, ezzel is megteremtve a lehetőséget arra, hogy 2016. október 16-ától az idei támogatásokból előleget fizethessen a termelőknek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu