2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Agrárpénzek

Montpellierbe költözött a Nemzetközi Agrárkutatások Központja, a CGIAR

Európai városba, a francia Montpellier-be költözött a Nemzetközi Agárkutatások Központja, a CGIAR. Az eddig washingtoni székhelyű csoport munkáját 64 ország. különböző nemzetközi szervezetek, magánalapítványok és az Európai Unió is támogatja.
 
 

A szervezet lényegében 15 nemzetközi tudományos központ munkáját segíti és koordinálja pénzügyi forrásait felhasználva, valamint tematikus programokat indít, lefedve a világ nagy régióit. Együttműködik a legtöbb ország agrárkutatási rendszerével, célja a lakosság élelmezésbiztonságának segítése, a szegénység csökkentése többek közt a helyi mezőgazdaság, állattenyésztés és növénytermesztés felülvizsgálatával -  számol be a kormány.hu.

A szervezet központjának európai városba költöztetésével, illetve annak nemzetközi, jogi státuszának elfogadásával kapcsolatos szerződést elsőként Franciaország és hazánk írta alá a francia G20-elnökség Montpellierben megrendezett agrárkutatási konferenciáján. Ennek oka a francia külügyminisztériummal ápolt kiváló kapcsolatunk, melynek köszönhetően más országoknál jó fél évvel korábban értesültünk a fejleményekről.

Francia részről Henri de Raincourt együttműködésért felelős miniszter, magyar részről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felkérése alapján dr. Trócsányi László nagykövet írta alá a dokumentumot.

Mivel a CGIAR megkerülhetetlen szereplője az agrárkutatásoknak, így az egyezménnyel hazánk is komoly előnyökhöz juthat a fejlesztő célú kutatások tekintetében

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó