Százmilliárdok hiányoznak az agráriumból - ki teszi bele ezt a pénzt?

agrarszektor.hu
Az elszálló energiaárak, a dráguló termények, az aranyáron mért műtrágya és az aszály hatásai miatt döbbenetes forgóeszköz-igény jelentkezik az élelmiszertermelésben, amelynek pótlása a termelőkre és a finanszírozói háttérre vár. Nehezíti a helyzetet az, hogy a kamatemelkedés révén a banki forrás bevonása is lényegesen drágább, mint korábban.

Alaposan megváltozott körülöttünk a világ néhány év leforgása alatt, hiszen az olcsó források kegyelmi időszaka és az aránylag kiszámítható, tervezhető piaci folyamatok után ma kirívó kamatemelkedéssel, hektikus nyersanyag-piacokkal és korábban nem látott mértékben megdráguló energiával kénytelen szembenézni minden gazdasági szereplő. Nincs ez másként a mezőgazdaságban és élelmiszerfeldolgozásban sem, az agrobiznisz ráadásul mintha kifejezetten érintett lenne több szempontból is.

A műtrágya ára elszállt, a szemestakarmány régóta nem látott árszinteket ostromol, a tömegtakarmány az aszály miatt korlátozott mennyiségű, és ezért szintén drágábban beszerezhető, az energia ára, mint már említettük, kilőtt az elmúlt egy évben, ráadásul a kiskereskedelmet sújtó különadók és a fogyasztók vásárlóerejének csökkenése miatt az üzletláncok is igyekeznek a szokásosnál is keményebben tárgyalni.

Az ágazat finanszírozásáról, mindenekelőtt a forgóeszköz-finanszírozásról szól az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének mostani adása, amelyben vendégünkkel, Hollósi Dáviddal, az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk. 

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. december 5. 14:21