Oroszország, mint a világ második legnagyobb gabonaexportőre

agrarszektor.hu
Oroszország elég gabonát termel, hogy exportját ne kelljen korlátozni, ami ebben a piaci évben akár a 26-27 millió tonnát is elérheti. Ezzel az oroszok a világ második legnagyobb gabonaexportőrévé válhatnak - fejtette ki Viktor Zsubkov, a miniszterelnök első, a mezőgazdaságért felelős helyettese.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az orosz mezőgazdaság az idei aratás eredményét 90 millió tonna fölé becsli, ami a Bloomberg szerint 40 százalékkal több, mint amennyi a belső fogyasztáshoz kell. Az eddigi hírek szerint folyó évben eddig 22 millió tonna gabonát exportáltak, ezt pedig várhatóan további 2,5 millió tonna követi áprilisban és májusban

Exportban csak Kanada és az Egyesült Államok előzi meg őket. Ukrajna várhatóan továbbra is korlátozza gabonakivitelét, így júliusra megnégyszereződhet tartalékuk, ami mintegy 7-8 millió tonnát tehet ki idén. Ukrajnában az őszi vetést körülbelül 3 millió hektáron semmisítette meg az időjárás, ezért rendelte el a kormány az exportkorlátozást, az esetleges hiánytól tartva. (Annak ellenére, hogy 2011-ben 22,3 millió tonna búzát takarítottak be, és a hazai igények kielégítésére elég 12 millió tonna.)

Kazahsztánban, holott az ország a világ egyik vezető lisztexportőre, ráadásul saját termésű búzából, egyre nagyobb területeken állnak át takarmánytermesztésre, így búzatermésük is jelentősen lecsökken.

 

forrás: Agrárhírek.hu/Napi Gazdaság

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03