2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Agrárpénzek

Oroszország, mint a világ második legnagyobb gabonaexportőre

Oroszország elég gabonát termel, hogy exportját ne kelljen korlátozni, ami ebben a piaci évben akár a 26-27 millió tonnát is elérheti. Ezzel az oroszok a világ második legnagyobb gabonaexportőrévé válhatnak – fejtette ki Viktor Zsubkov, a miniszterelnök első, a mezőgazdaságért felelős helyettese.
 
 

Az orosz mezőgazdaság az idei aratás eredményét 90 millió tonna fölé becsli, ami a Bloomberg szerint 40 százalékkal több, mint amennyi a belső fogyasztáshoz kell. Az eddigi hírek szerint folyó évben eddig 22 millió tonna gabonát exportáltak, ezt pedig várhatóan további 2,5 millió tonna követi áprilisban és májusban

Exportban csak Kanada és az Egyesült Államok előzi meg őket. Ukrajna várhatóan továbbra is korlátozza gabonakivitelét, így júliusra megnégyszereződhet tartalékuk, ami mintegy 7-8 millió tonnát tehet ki idén. Ukrajnában az őszi vetést körülbelül 3 millió hektáron semmisítette meg az időjárás, ezért rendelte el a kormány az exportkorlátozást, az esetleges hiánytól tartva. (Annak ellenére, hogy 2011-ben 22,3 millió tonna búzát takarítottak be, és a hazai igények kielégítésére elég 12 millió tonna.)

Kazahsztánban, holott az ország a világ egyik vezető lisztexportőre, ráadásul saját termésű búzából, egyre nagyobb területeken állnak át takarmánytermesztésre, így búzatermésük is jelentősen lecsökken.

 

forrás: Agrárhírek.hu/Napi Gazdaság

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu