Döbbenetes dolog derült ki a magyar gabonáról: ezt sokan nem gondolták volna

MTI
Februárban az export euróban kifejezett értéke 18,7, az importé 30,5 százalékkal nőtt. Januárhoz képest az export kiigazított volumene 2,0, az importé 2,7 százalékkal nőtt - ismertette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A külkereskedelmi egyenleg tavaly februárhoz mérve 902 millió euróval romlott, 117 millió euró deficitet mutatott, 26 millió euróval nagyobbat, mint az első becslésben. A kivitel volumene 3,7, a behozatalé 5,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 14,3, a behozatalban 23,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 7,1 százalékkal romlott. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,3 százalékkal erősödött, a dollárral szemben 6,3 százalékkal gyengült. Az első két hónapban az export euróban 17,7, az import 31,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, az egyenleg 361 millió euró hiányt mutatott, 2,092 romlott az egy évvel korábbi 1,731 milliárd euró exporttöbblettel szemben.

A gépek és szállítóeszközök exportja 7,5 százalékkal, importja 9,6 százalékkal nőtt és két hónap alatt 2,445 milliárd euró aktívummal zárt, amiből 1,222 milliárd euró a közúti járművek forgalmából eredt. A feldolgozott termékek exportja 23,1, importja 33,3 százalékkal múlta felül a tavaly január-februárit és 1,258 milliárd deficittel zárt. Az élelmiszerek exportja 10,9, importja 20,8 százalékkal nőtt és 413 millió euró exporttöbbletet mutatott, amiből 258 millió euró a gabonakereskedelemből származott. Az energiahordozók importja euróban számolva 194,9 százalékkal nőtt amiből 182,7 százalékos volt az árszint emelkedése. Az export 245,2 százalékos euróban számolt növekedése ellenére az energiaforgalomból 2,030 milliárd euró deficit keletkezett az év első két hónapjában.

Az európai országokkal lebonyolított kereskedelemben 1,583 milliárd euró aktivum keletkezett két hónap alatt az export 18,0 százalékos és az import 33,5 százalékos növekedésének eredőjeként. Ebből 1,070 milliárd eurót a Németországgal szemben keletkezett aktívum tett ki, míg Oroszországgal 725 millió euró volt az importtöbblet. Az Ázsiába szállított export 11,4, az import 28,0 százalékkal nőtt euróban és 2,633 milliárd euró deficittel zárt, amiből Kínával szemben 1,255 milliárd eurót tett ki, az export 1,5 százalékos és az import 36,5 százalékos emelkedése következtében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?