2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Agrárpénzek

Sugárfertőzött élelmiszerek: súlyos veszélyt jelentenek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál. A japán kormányzat fontolóra vette a fukusimai prefektúrából származó élelmiszerek betiltását, és embargót rendelhetnek el a térség más országaiban is a japán élelmiszerekre.
 
 

Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese úgy fogalmazott, hogy a helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték: a sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet – tájékoztat az MTI.

A japán egészségügyi minisztérium fontolóra vette a Fukusima prefektúrából származó élelmiszerek árusításának tilalmát - közölte szombaton a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az intézkedés előzményeként a szokásosnál magasabb sugárzást mutattak ki a fukusimai atomerőmű környékén forgalomba került spenótban és tejben. A kormány közlése szerint a radioaktív jód szintje meghaladta a törvényben rögzített határértéket. A Fukusimával szomszédos Ibaraki prefektúrában is találtak sugárszennyezett spenótot. 


"Jóllehet a radioaktív jód körülbelül nyolcnapos felezési ideje rövid, és néhány héten belül magától lebomlik, rövid távon azonban kockázatot jelent az egészségre, ha az emberi test elnyeli az élelmiszerekben lévő radioaktív jódot" - közölte a NAÜ.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu