Teljesen átalakul a magyar agrár-felsőoktatás: itt vannak a részletek

Teljesen átalakul a magyar agrár-felsőoktatás: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány létrehozásáról szóló 2020. évi CXLII. törvény, illetve a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ átalakulásáról szóló 2020. évi CXLIX. törvény.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrár- és élettudományi felsőoktatás intézményrendszerének megújítása és gazdaságos, hatékony működtetése érdekében a Szent István Egyetem 2021. február 1-jétől alapítványi fenntartásban, és egyúttal új néven, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A 2020. december 18-án kihirdetett törvény rendelkezik egyrészt az Egyetem fenntartójaként funkcionáló Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány alapításával, valamint az alapításhoz és működéshez szükséges állami vagyon biztosításával kapcsolatos feladatokról, másrészt az Egyetem génmegőrzési tevékenységéről. Az alapítvány nevében kuratórium fog eljárni, melynek elnökét és tagjait az alapító, az innovációs és technológiai miniszter jelöli ki szakmai szempontok, valamint az Egyetem vezetése javaslatainak figyelembevételével.

A törvény végrehajtására kihirdetett kormányhatározat szerint a fenntartói jog átruházásának költségére 670 millió forintot csoportosítottak át, az induló vagyont pedig 600 millió forintban állapították meg. Az alapítványi célok megvalósítására a következő évben 366 millió forint, míg 2022-től évi 400 millió forint áll rendelkezésre.

A gödöllői székhelyű NAIK 2014. január 1-jével jött létre tizenkét agrár- és élelmiszer-gazdasághoz kapcsolódó kutatóintézet összevonásával, melyhez további négy kutatóintézet gazdasági társaságként csatlakozott. Az intézetek kutatási tevékenysége lefedte a mezőgazdaság minden jelentős területét, beleértve a halászatot, szántóföldi növény-, dísznövény-, gyümölcs-, és zöldségnemesítést, szőlészeti és borászati kutatásokat, állattenyésztést és nemesítést, öntözést és vízgazdálkodást, mezőgazdasági gépészetet, erdészeti kutatásokat, mezőgazdasági biotechnológiát, élelmiszer-tudományt és agrárkörnyezet-tudományt, valamint a hozzá kapcsolódó oktatási és szaktanácsadási szaktevékenységet. A Szent István Egyetem 2020. augusztus 1. napjával történt létrehozásával nyílt lehetőség arra, hogy a magyar agrár felsőoktatás jelentős részét magában foglaló Szent István Egyetem és a magyar agrár-szakpolitika legfontosabb kutatási platformja egyesüljön, mely lépés hozzájárul az agrár- és élelmiszeripari ágazatok versenyképességének növeléséhez és az agrárgazdaságban rejlő potenciál teljesebb kihasználásához.

2021. január 31. napjával megszűnik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). A jogutódlásról, továbbá a feladatok átadásáról a 2020. december 18-án kihirdetett törvény, valamint a végrehajtására kiadott kormányhatározat rendelkezik. A NAIK agrár-közgazdasági és agrárstatisztikai feladatait az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft., az Erdészeti Tudományos Intézet feladatait a Soproni Egyetem, a többi feladatot pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem veszi át. Fentieken túl a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Újfehértói Kutatóállomása a Debreceni Egyetemhez, az Erdészeti Tudományos Intézet a Soproni Egyetemhez, míg a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez kerül.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány létrehozásáról, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem működéséhez szükséges feltételek és forrás biztosításáról szóló 2020. évi CXLII. törvény, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ egyes feladatainak agrár-felsőoktatás részére történő átadásáról, valamint egyes felsőoktatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLIX. törvény a Magyar Közlöny 2020. évi 282. számában olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?