2020. augusztus 14. péntek Marcell

Hírek - Agrárpénzek

További árfolyamcsökkenések várhatók a chicagói árutőzsdén

Az elmúlt időszakban nem teljesített különösebben jól a három nagy egyike sem, a közeljövőben pedig nem is lehet ennek megváltozására számítani Länger Péter, a Solar Capital árutőzsdei kereskedője szerint, sőt egyelőre az is kétséges, hol érhet véget a lejtmenet.
 
 

Igazán nagyot esni csak magasról lehet, a jelenlegi trendek szerint a tavalyi évben legsikeresebben teljesítő szója példája pedig épp ezt látszik igazolni. A december közepén még 1500 centes magasságokban járó árfolyam már az év végére az 1400 centes szint alá csúszott, a jelenlegi fundamentumok, többek között a kiváló termés előrejelzések és a megnövelt termőterületek következtében esélytelennek tűnik a visszakapaszkodás. Voltaképpen a jelenlegi ár is csak közelíti a reális értéket, így vélhetően tovább halad az árfolyam az 1350 centes szint felé.

A búza utoljára tavaly szeptemberben zárt pozitív előjelű hónapot, azóta gyakorlatilag hónapról-hónapra átlagosan 4 százalékkal esik az árfolyam. A kiemelkedően gyengén alakuló, 70 centes esést produkáló decembert követően úgy tűnik a január sem hozza el a megváltást, jelenleg mintegy 32 centes esésben van az év első napján jegyzett árszintjéhez képest. Érezhetően az utóbbi napok kínai vásárlásokról szóló hírei sem javították jelentősen a kilátásokat, ez Länger Péter szerint annak köszönhető, hogy az ár kellően alacsonyan tartása érdekében ilyenkor időben egyenletesen szétterítik a vásárlásokat, melyek így nem járnak hirtelen keresletbővüléssel.

Első ránézésre a kukorica az egyetlen kivétel, ami egyelőre jobban kezdte az évet, ám ezt a jelenséget nem szabad túlértékelni. A még december folyamán 680 centes szintre eső árfolyam az elmúlt napokban sikeresen visszakorrigált a 700 cent körüli szintre, azonban tartós növekedés itt sem valószínűsíthető. Nagyobb mozgást a piacon a holnapi USDA jelentés hozhat, amennyiben a várakozásokkal ellentétben nem a lefelé ható fundamentumokat erősíti majd tovább.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu