Mire és hogyan használhatók a mezőgazdasági kijuttató drónok?

Mire és hogyan használhatók a mezőgazdasági kijuttató drónok? (x)

PR
A dróntechnológia évekkel ezelőtt válaszolt arra a kihívásra, hogy olyan műszakilag megbízható pilóta nélküli légijárműveket biztosítson a gazdálkodók számára, amelyek a hagyományos földi eszközök kiegészítésével képesek hatékony segítséget nyújtani a növényvédelemben. Magyarországon 2023. nyarától teljesíthetők a legális használatukra vonatkozó személyi feltételek, augusztusban pedig a Mospilan 20 SG rovarölő szer esetében megtörtént az engedélyokirat kiterjesztése, lehetővé téve a drónnal való kijuttatást.

Amíg a szakterület további szerek engedélyezésére vár, célszerű röviden áttekinteni, milyen képességekkel rendelkeznek a mezőgazdasági kijuttató drónok!

Mint minden drón, a kijuttató modellek is rugalmas felhasználási lehetőségeket kínálnak. A növényállomány homogén kezelésére is használhatók, egyedi erősségeik kiaknázásához ugyanakkor érdemes egy rendszer elemeiként tekinteni rájuk, és ötvözni a képességeiket a felmérő (monitoring) drónok használatával. Egy felmérő drón segítségével adatfeldolgozással együtt legfeljebb néhány óra elegendő, hogy áttekinthessük egy vagy több tábla állapotát. Ennek során megismerjük a táblák különböző részei között pillanatnyilag jellemző eltéréseket a növényborítottságban (pl. gyomfertőzöttségben), a kultúra fizikai, esetleg távérzékelt fiziológiai állapotában. E különbségek figyelembevételével az adatfeldolgozó szoftverrel kijuttatási térképeket hozhatunk létre, amelyek lehetőséget biztosítanak folyékony és szilárd halmazállapotú anyagok (permetlé, műtrágya, vetőmag stb.) differenciált kijuttatására. Ezt a precíziós gazdálkodási műveletet végezhetjük földi eszközeinkkel is – a drónos kijuttatásra engedélyezett szerek körének bővülésével viszont várhatóan fokozódó mértékben támaszkodhatunk a kijuttató drónokra. Miért kijuttató – és nemcsak permetező – drón? Fontos tudni, hogy a légi növényvédelemre fejlesztett drónmodellek egy része lehetőséget biztosít arra, hogy repítőtárcsás szóróberendezés segítségével aprószemcsés anyagokat is kijuttathassunk a segítségükkel.

Repítőtárcsás szóróberendezéssel munkát végző DJI Agras T30 (https://www.axial.hu/gps/felszerelesek-a-digitalis-mezogazdasaghoz/mezogazdasagi-dronok/dji-agras-t10-t30 ) kijuttató drón. A permetlé tartály és szóróberendezés cseréje akár terepen is egyszerűen elvégezhető. Fotó – DJI.
Repítőtárcsás szóróberendezéssel munkát végző DJI Agras T30 kijuttató drón. A permetlé tartály és szóróberendezés cseréje akár terepen is egyszerűen elvégezhető. Fotó – DJI.

A kijuttató drónokra interneten keresztül tölthetjük le a korábban létrehozott táblakörvonalat vagy a kijuttatási térképet. Ha nem áll rendelkezésünkre ilyen térkép, a tábla szélén állva, „terepen” is létrehozhatjuk a kijuttatási tervet. Ebben az esetben nincs szükségünk egyébre a távirányítón kívül: az érintőképernyő egyszerű kezelőfelületén adhatjuk meg az összes szükséges beállítást. (Pl. akadályokat jelölhetünk meg, megadhatjuk a repülési sebességet, magasságot, a kijuttatott lémennyiséget és a védőtávolságot stb.) A drón automatikusan felszáll és bejárja a megadott útvonalat és a megszabott paraméterek alapján elvégzi a feladatát. Kézi beavatkozásra csak a lemerült akkumulátor cseréje, a tartály vagy szóróberendezés feltöltése, illetve a művelet biztonságát veszélyeztető váratlan esemény bekövetkezésekor van szükség. Feltöltési igény esetén a drón automatikusan visszatér a kiindulási pontra, leszáll, majd a feltöltést vagy akkucserét követően onnan folytatja a munkáját, ahol az megszakadt. Kijuttató drónt használva inputanyagot, vizet, és gázolajat takarítunk meg úgy, hogy egyúttal a környezet terhelését és a talaj tömörödését is csökkentjük. A folyamatos munkavégzéshez drónonként kb. három darab akkumulátorra, és a töltőberendezést kiszolgálni képes áramfejlesztőre lesz szükségünk.

DJI Agras T10 (bal oldal) és T30 kijuttató drónok. A kisebb testvér egy membránszivattyúval és négy fúvókával kb. 4 ha / óra, míg a T30 dupla dugattyús szivattyúval és 16 fúvókával kb. 12 ha / óra permetezési területteljesítményre képes. Fotó – DJI.
DJI Agras T10 (bal oldal) és T30 kijuttató drónok. A kisebb testvér egy membránszivattyúval és négy fúvókával kb. 4 ha / óra, míg a T30 dupla dugattyús szivattyúval és 16 fúvókával kb. 12 ha / óra permetezési területteljesítményre képes. Fotó – DJI.

Ha felkeltettük érdeklődését, további információkért és drónokkal kapcsolatos tartalmakért keresse az AXIÁL weboldalát és közösségi média felületeit!

Az AXIÁL Kft. kínálatában a szántóföldi gépek mellett a mezőgazdasági felmérő és kijuttató drónok, illetve tartozékaik is megtalálhatók. További információért kérjük, keresse területi képviselő kollégáinkat!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?