Most kell odafigyelni: ezen múlik a tavaszi vetés

Most kell odafigyelni: ezen múlik a tavaszi vetés

agrarszektor.hu
A 2024-es vetési szezon kezdetéhez közeledve a gazdák egyre nagyobb figyelmet fordítanak az előkészületekre. A hibridek vagy a megfelelő növényvédő szerek és tápanyag-utánpótlás gondos megválasztása nagyban hozzájárulhat a magyar gazdák idei sikeréhez - írta közleményében Sólyom János, a Corteva Agriscience vetőmag termékmenedzsere.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A magyar gazdaságok teljesítménye és hosszú távú jövedelmezősége nemcsak az időjárási viszonyoktól, hanem nagymértékben a termés minőségétől és mennyiségétől is függ, ezért az alapos felkészülés, tervezés és megelőzés elengedhetetlen. A termésátlagok növeléséhez számos tényező járulhat hozzá, amelyeket maguk a termelők is befolyásolhatnak.

Az első és legfontosabb döntés, amelyet a termelőnek a vetési szezon kezdetén meg kell hoznia, a megfelelő hibrid kiválasztása. Figyelembe kell venniük a terméspotenciált, a szárerősséget, a vízelvezetés dinamikáját, a tenyészidőt és az egyes hibridek termésbiztonságát a szántóföldi körülményekhez viszonyítva. Érdemes olyan megbízható prémium minőségű hibridet választani, amely az átlagosnál magasabb terméshozamot ígér. A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat az idei vetési szezonra kiváló minőségű kukorica-, napraforgó- és repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak. Az idei év egyik újdonsága például az a kukorica hibrid, amely kiváló terméspotenciállal rendelkezik, és nagyon jól tűri a szárazságot.

A vetés előtt nagyon fontos a talaj előkészítése és a talaj összetételének ellenőrzése a maximális terméshozam érdekében. Ez nagymértékben meghatározhatja a vegetációs időszak során tervezett tápanyagellátást. A gyommentes, homogén, morzsalékos talajfelszín biztosítja az egyenletes és gyors csírázást, valamint a növény gyökérzetének megfelelő fejlődését.

A vetési idő meghatározásában a talaj hőmérséklete és a nedvességtartalma is szerepet játszik. A vetés előtt érdemes figyelembe venni, hogy a magok csírázásának megindulásához nem elég, ha a talaj egyszer felmelegszik, hanem legalább egy hétig melegnek kell maradnia. A kukorica esetében ez legalább 8-10 °C-ot jelent. Az is fontos, hogy a talaj a vetés mélységében nedves legyen, amelyet megfelelő talaj-előkészítéssel el lehet érni, de bizonyos határig a talaj nedvességtartalmához is lehet igazítani a vetés mélységét.

A tápanyag-utánpótlás és a növényvédő szerek kiválasztása nagy szerepet játszik a termésátlagok növelésében. Egy szakszerű talajvizsgálat után érdemes okszerű tápanyag-gazdálkodást és növényvédelmet kialakítani. Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó figyelembe veszi a tervezett növény tápanyagigényét, az esetlegesen előforduló betegségeket és az előző évről visszamaradt növényi maradványok mennyiségét az elérendő terméshozamhoz viszonyítva. Fontos, hogy olyan tápanyagot használjunk, amelynek hatékonysága a lehető legmagasabb szinten tartható, és a növény tápanyagigényének megfelelő időben juttassuk ki. A Corteva olyan innovatív, komplex növényvédelmi megoldásokkal segíti a gazdálkodókat, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a termésbiztonsághoz, mint például a kukorica és napraforgó kultúrák számára előállított gyomirtó szerek. A vállalat nitrogénmenedzsment készítményével a kijuttatott nitrogén hosszabb ideig ammónium formában marad, így csökken a nitrogénveszteség. Azáltal, hogy a nitrogén a növény számára felvehető marad, a terméshozam nő és a minőség javul. A vállalat magyarországi biológiai portfóliójának első terméke, egy biostimulátor a 2024-es vetési szezonban már elérhető a magyar gazdák számára. A biológiai termék természetes módon javítja a növények vitalitását a jó termés érdekében és a vegetációs időszakban kiegészítő nitrogénforrást biztosít a szántóföldi növények széles körében, beleértve a repcét, gabonaféléket, kukoricát és napraforgót.

Végül, de nem utolsósorban vegyük figyelembe a tervezett növény vízigényét, vízmegtartó képességét az öntözés szempontjából. A kukorica esetében például már a 6-7 leveles stádiumban eldől, hogy mekkora csövet fog növeszteni a növény. Ebben a szakaszban különös figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelő tápanyag és nedvesség álljon rendelkezésre a stressz csökkentése és a növény termőképességének megőrzése érdekében. Ez a napraforgóra is igaz, bár a kukoricához képest jobban tolerálja a stresszt.

A helyes agrotechnikai gyakorlat és az innovatív technológiák együttes alkalmazása választ adhat a magyar gazdák előtt álló, a terméshozam növelésével kapcsolatos kihívásokra. Fontos azonban az is, hogy a gazdálkodók hozzáférjenek a termékek és megoldások olyan választékához, amelyek közül kiválaszthatják az igényeiknek legmegfelelőbbet.

A termelők a Corteva 2024-es tavaszi vetőmagjairól és növényvédelmi megoldásairól a 2024-es termékkatalógusban tájékozódhatnak, amely elérhető a weboldalon. Kérdés esetén a Corteva területi képviselőinek vagy szaktanácsadóinak elérhetőségei megtalálhatóak a katalógusban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?