2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Mikrobiológiai készítményekkel a magasabb terméshozamért

Mikrobiológiai készítményekkel a magasabb terméshozamért (x)

PR
A KITE Zrt. növényvédelmi fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi megoldások kidolgozása, a legújabb mikrobiológiai termékek hazai elterjesztése és beillesztése a szántóföldi, valamint kertészeti technológiákba. A KITE Zrt. és az Indigo Agriculture Europe GmbH. kereskedelmi és fejlesztési együttműködése lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák hozzájussanak a növények fejlődését, stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményekhez. A KITE kínálatában jelenleg kettő, az amerikai Indigo AG által fejlesztett, forradalmian új termék érhető el: a Biotrinsic™ i30 FP, illetve a Biotrinsic™ i280 FP. Mind a két készítmény az Agro-ökológiai Programban (AÖP) felhasználható mikrobiológiai növénykondicionáló termék. A készítményekben megtalálható, gondosan kiválasztott mikroorganizmus törzseket olyan szántóföldi növényekből izolálták, melyek az adott környezetben jobban bírták a szárazságot, a hőséget vagy például a kedvezőtlen talajviszonyokat a velük együtt élő szimbionta mikroorganizmusoknak köszönhetően. Mind a két előbb említett készítmény por formulációjú, és mindkettőt vetőmagok vetés előtti kezelésére fejlesztették.

A Biotrinsic™ i30 FP készítmény a Bacillus simplex baktériumfaj egy törzsét tartalmazza, melyet kukorica, valamint kalászos kultúrákban lehet felhasználni. Amikor a Biotrinsic™ i30 FP-vel kezelt magok a talajba kerülnek és elkezdenek csírázni, a rajtuk lévő baktériumspórák is aktivizálódnak, és tevékenységükkel jótékonyan hatnak a növényre. Az aktív baktériumsejtek a gyökér felületén kezdenek el megtelepedni és szaporodni, majd onnan bejutnak a növény szöveteibe. A baktérium kultúrnövénnyel való együttélése változatos módon segíti a növények fejlődését. A baktériumsejtek növényi növekedést serkentő anyagokat és vitaminokat is termelnek, melyek támogatják a gyökérnövekedést, ezzel a növény nagyobb felületen tudja felszívni a vizet és a tápanyagokat. A baktériumok javítják a velük szimbiózisban élő növények aszály- és stressztűrő képességét. A jobb stressztűréssel a növények könnyebben átvészelik a kritikus fejlődési fázisokat, mint például a virágzás vagy a termésképzés időszaka, és így nagyobb hozamot képesek elérni.

A Biotrinsic™ i280 FP egy szintén por formulációjú magkezelő készítmény, amelyet kifejezetten napraforgó-kultúrához fejlesztettek. A termék a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gombafajt tartalmazza inaktív, spórás formában. A vetés után a gombaspórákból kifejlődő gombafonalak hozzákapcsolódnak a csírázó magvak gyökérszövetéhez és azzal egy szimbionta, endofita kapcsolatot hoznak létre. A Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növényeknek jobb a vitalitása és az aszálytűrése, mivel a rendelkezésre álló vizet hatékonyabban tudják hasznosítani, mint a mikorrhiza kapcsolat nélküli növények. A mikorrhiza gomba támogatja a tápanyagfelvételt is, a talajban lévő tápanyagok biológiai hozzáférhetőségének javításával, különösen a foszfor- és káliumfeltáródás terén, továbbá növekedést serkentő anyagokat is termelnek, melyek támogatják a napraforgó egészséges fejlődését.

Bal oldalon a kontroll, míg jobb oldalon a Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növények láthatók
Bal oldalon a kontroll, míg jobb oldalon a Biotrinsic™ i280 FP-vel kezelt növények láthatók

Egyszerű használat

A Biotrinsic™ i30 FP és a Biotrinsic™ i280 FP készítmények lehetővé teszik a vetőmag saját kezűleg történő kezelését. A por formulációjú készítmények könnyedén felvihetők a mag felületére a zsákban vagy akár a vetőtartályba betöltött vetőmagra is. A művelethez az adott vetőmagmennyiséghez szükséges, adagolókanállal kimért készítményt egyenletesen kell a magra szórni, majd alaposan elkeverni, hogy minden magra jusson a készítményből. A hintőpornál is kedvezőbb finomságú szemcsék elektrosztatikusan tapadnak fel a vetőmag felületére. A vetéskor a vetőmaggal a talajba kerülő spórák csak akkor kezdenek aktivizálódni, amikor a hőmérsékleti és talajnedvességi viszonyok ezt már lehetővé teszik, így a számukra kedvezőtlen körülményeket át tudják vészelni a talajban.

A nyár folyamán az Indigo AG Hungary szakembereivel együttműködve nyolc állomáson keresztül mutattuk be az Indigo által kifejlesztett mikrobiológiai termékeket, melyek során helybe vittük a lehetőséget a gazdálkodóknak, hogy mélyebb ismereteket szerezzenek a mikrobiológiai vetőmagkezelés hatékonyságáról, melynek eredményeit a termelők saját szemükkel láthatták a szántóföldeken. Az előadások helyszínét a KITE Zrt. oktatóteremként funkcionáló rendezvénykamionja biztosította.

Kísérleti eredmények a 2023-as évből:

Őszi búza:

 

Kukorica:

Napraforgó:

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat!

Varga Zsolt, fejlesztőmérnök

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31