Mechanikus gyomirtás, egy pluszlehetőség a termelők kezében

Mechanikus gyomirtás, egy pluszlehetőség a termelők kezében (x)

PR
Az elmúlt novemberben éppen az AGRITECNICA kiállítás alatt hozta meg az unió a döntést, hogy a totális gyomirtót még 10 évre életben hagyja, ezenfelül a belebegtetett 50% vegyszercsökkentés is lekerült a palettáról. Ez is azt vetíti előre, hogy az unió vezetői a belső élelmiszer-ellátás biztosításáról szeretnének gondoskodni, ezenfelül a többletet pedig Afrikába kiküldeni.

Ezek után akkor minden elvünket feldobjuk, és pl. oda neked mechanikus gyomirtás?

Ezekből a döntésekből első körben nem tudom, hogy mi fog kis hazánkba megérkezni, de egy-két alapdöntést valószínű nem fog megzavarni.

Tegyük fel a kérdést, miért is mechanikus gyomirtás?

A kalászosokat elnézve nagyon sokan bevezették azt, hogy már ősszel egy vegyszeres gyomirtást adnak neki. Így a tavaszi nedvesebb időjárásban nem kell mindenáron összetaposni a földet és akkor, ha nagyon nedves lenne a föld és nem tudunk rámenni, nem késünk el a gyomirtással.

Ezután jön a gyomfésű

Cura ST – mechanikus gyomirtásCura ST – mechanikus gyomirtás

A biotermelők ősszel is használják, ezen kívül azonban általában tavasszal megyünk rá az állományra. A búzát bátran lehet gyomfésülni, majdhogy be is lehet földdel takarni, néhány nap után kijön. Nagyon sokan vetés irányban húzzák a gyomfésűt, érdemes kipróbálni rézsút is, ebben az esetben két dolog történik: a sorból is ki tudjuk szedni a gyomokat és a gyomfésű is jobban tisztul.

Cura 12 ST – a nagyobb hatékonyság végett rézsút gyomirtunk:

Az árpával jobban oda kell figyelni már, kevésbé agresszíven bánjunk vele. Minden esetben meg kell várni, hogy a fagyos napok elmúljanak. A bátrabb termelők a repcében is meghúzzák a gyomfésűt, ezzel az elhalt leveleket gyorsan eltávolítják a növényről. A gyomirtáson felül még más dolgokat is el tudunk végezni: a lecserepesedett felszínt fellazítjuk, levegőt viszünk a talajba, így beindul a mineralizáció, be tudjuk keverni a kiszórt műtrágyát, valamint a Curara szerelhető MiniDrill aprómagvetővel, a felülvetést is elvégezhetjük.

A Horsch Cura egy olyan gyomfésű, amivel nemcsak a kalászosokat tudjuk gyomfésülni, hanem a kapás kultúrákban is gyomirtó szert tudunk helyettesíteni. A Cura fogak egyenként vannak felfogatva és a fogakra eső erőt egy dupla spirálrugón keresztül adjuk. Ez az erő 300 g és 5 kg között lehet.

A kukorica, napraforgó, cukorrépa technológiában nagyon jól beilleszthető a gyomfésű és helyettesíthető a gyomirtó szer. Ehhez a következőt kell tenni: a magágyat néhány nappal korábban készítjük el. Ahol nagyobb területet kell elvetni, akár egy héttel a vetés előtt is elkezdhetjük, így közvetlen a vetés előtt meghúzzuk a Curattal és a csírázásba szökkent gyomokat eltávolítjuk.

Cura ST vetés előtti gyomirtás:

Ott, ahol csak 1-2 nappal a vetés előtt készítik a magágyat, a kelés előtt kell/lehet a Curatot használni. Az által, hogy a fogakra eső erőt nagyon pontosan tudjuk állítani, így be lehet állítani, hogy 1-2 cm mélyen dolgozzon, és a csírázásnak indult kultúrnövényt nem bántjuk.

Cura 12 – vakboronálásCura 12 – vakboronálás

Cura – preemergens gyomirtás, eltávolítja a kelésben levő gyomokat:

Cura ST – a kelésben levő kukoricát nem bántjukCura ST – a kelésben levő kukoricát nem bántjuk

Ezzel a technológiával a kukoricának adunk annyi időt, hogy gyommentesen tud fejlődni, és amikor elérte a kétleveles állapotot, akkor újra jöhetünk a Curával.A gyomfésülést egészen hatleveles állapotig lehet végezni. Amennyiben korábban jönnek olyan gyomok, amelyeket a gyomfésű nem tud kivinni, illetve csapadékosabb volt az időjárás és nem tudtunk a parcellára rámenni, úgy jöhet a Horsch Transformer sorközművelő. Erről az áprilisi lapszámban írunk.

Szász Zoltán, +36-30/743-0302, Horsch, Facebook

fotók és videók: HORSCH

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?