Indulnak az új ciklus agrárpályázatai – a szakértelem és tanácsadás évekre szóló előnyt hozhat

Indulnak az új ciklus agrárpályázatai – a szakértelem és tanácsadás évekre szóló előnyt hozhat (x)

PR
Nemcsak a földeken indul meg tavasszal a munka. Minden gazdálkodó tudja, hogy ilyenkor nyílik meg az uniós agrártámogatási rendszeren alapuló egységes kérelmek benyújtási felülete a Magyar Államkincstárnál. Ráadásul idén tavasztól már az új EU-s költségvetési időszak Közös Agrárpolitikájának megfelelően lehet az egyes beruházási támogatásokra is pályázni. Az OTP Bank a közvetlen támogatási jogcímek előfinanszírozásával áll a gazdák rendelkezésére, a pályázatok esetében pedig szakmai segítséget is nyújt az érdeklődő mezőgazdasági termelőknek.

A tét nem kicsi, az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) hazánk által felhasználható teljes költségvetése 14,7 milliárd euró. Ebből a közvetlen támogatásokra fordítható összeg 6,8 milliárd euró, ami teljes egészében uniós forrásból érkezik, míg Magyarország KAP Stratégiai Terve szerint a beruházási és vidékfejlesztési célokra 7,9 milliárd eurót költhetünk, melynek jelentős része hazai társfinanszírozás.

Az ágazatnak nyújtott közvetlen támogatásokkal biztosítani lehet, hogy a szükséges mennyiségben álljon rendelkezésre megfizethető árú, fenntartható módon előállított élelmiszer, oly módon, hogy az egyúttal az ágazat szereplőinek is biztosítsa a megfelelő életszínvonalat. Az uniós élelmiszerbiztonsági és ökológiai törekvések, célkitűzések elérése érdekében a termelőknek számos az alaptevékenységen túlmutató gazdálkodási gyakorlatot kell alkalmazni, ami a legtöbb esetben magasabb költséggel is jár, amit szintén a KAP költségvetése ellentételez.

A Magyar Államkincstár néhány héten belül megnyitja azt az elektronikus benyújtó felületet, ahol a gazdálkodóknak június 10-ig lesz lehetőségük az egységes kérelmek feltöltésére. Az április közepén megnyíló felületen közel 50 jogcímre nyújtanak be az ügyfelek támogatási/kifizetési igényeket.

A beadási határidő júniusi zárását követően kezdik meg a kérelmek feldolgozását, értékelését, az azokban rögzített vállalások teljesülésének az ellenőrzését. Mivel azonban a vállalások többsége esetében azok végrehajtása az év későbbi időszakára esik vagy hosszabb időtartamot ölel fel, az azokra járó támogatási előlegek kifizetése az utolsó negyedévben kezdődik meg, a teljes kifizetés viszont csak a következő év folyamán lesz esedékes.

A gazdálkodási gyakorlatok költségeit azonban folyamatosan biztosítani kell az egész év során. Ebben nyújt segítséget idén is az OTP Bank által évek óta rendelkezésre álló támogatás előfinanszírozási konstrukció.

„Az OTP Bank, ahogyan a korábbi években, úgy természetesen idén is finanszírozást biztosít a gazdák számára. Az idei évben is elérhető a támogatás előfinanszírozás és különféle hiteltermékek (pl. a tárgyi fedezet nélkül igényelhető, szabadon felhasználható forgóeszközhitel, Agrár Széchenyi Kártya stb.) ami a legtöbb normatív, II-es pilléres, továbbá egyéb állatjóléti támogatás előfinanszírozását biztosíthatja jóval a kifizetések beérkezését megelőzően”

mondta Szabó István, az OTP Agrár igazgatója. Külön kiemelte, hogy

„a már megszokott módon az alaptámogatás és a hozzá kapcsolódó kiegészítő támogatás akár két évre – tehát akár már 2025-re – is előfinanszírozható, segítve ezzel a gazdálkodókat hosszútávú elképzeléseik megvalósításában”.

A beruházási és vidékfejlesztési intézkedések kerete – köszönhetően a 80%-os hazai társfinanszírozásnak – a korábbi uniós ciklusokhoz képest több mint duplájára nőtt, aminek közel 52%-át, mintegy 1500 milliárd forintot célzottan gazdaságfejlesztésre kell fordítani a Kormány 1003/2021. (I. 11.) Korm. határozata szerint. Az igénybevételi feltételeket és a felhasználás részleteit tartalmazó pályázati felhívások menetrendjét a szaktárca tavaly ősszel publikálta, ennek megfelelően az elsők a napokban már meg is jelentek.

Szakértők szerint ezekhez az új beruházásokhoz várhatóan 1000 milliárd forint feletti finanszírozási volumen kapcsolódhat. Újdonság, hogy az 50%-os vissza nem térítendő beruházási támogatáson túlmenően a projektekhez 10%-os kamattámogatás és 5% garanciadíj támogatás is igényelhető. Ezekkel a támogatásokkal a teljes futamidőre vonatkoztatva akár az NHP-hoz hasonló kamatkondíció társulhat. A garanciadíj támogatása szintén pályázók terheit csökkenti, segítve ezzel az adósságszolgálat teljesítését.

Egy szakmailag színvonalas, az új feltételeknek is megfelelő sikeres pályázat előkészítéséhez érdemes minden lehetséges segítséget igénybe venni. Aki megfelelő helyről tájékozódik, illetve szakértőktől kér segítséget, évekre szóló előnyhöz juthat az elérhető támogatásoknak és az ezeket kiegészítő banki konstrukcióknak köszönhetően.

Szabó István felhívta a figyelmet országos tájékoztató rendezvénysorozatukra, az OTP Agrár Roadshow-ra, ahol a pályázati rendszer aktualitásai mellett az elérhető támogatásokról is szó esik. “Célunk, hogy közvetlenül és személyesen jusson el a gazdálkodókhoz az a szakmai segítség, ami majd a sikert jelentheti a pályázatokon.”  Az idei Roadshow-t 13 állomáson szervezzük meg.

A találkozókon előadásokat hallgathatnak az érdeklődők az uniós pályázatok feltételeinek változásairól, a felhasználások kritériumairól, az új agrárfinanszírozási támogatásokról és banki hiteltermékekről, a precíziós gazdálkodás fejlesztési lehetőségeiről, a hazai agrárpiac legjobb befektetéseiről, de a takarmánypiac, az állattartás, a szántóföldi növénytermesztés, vagy akár a mezőgazdasági drónhasználat újdonságairól is.

„A szakmailag felkészült, naprakész tanácsadás, a személyes kapcsolat és találkozások mind-mind hozzájárulnak a sikeres pályázatokhoz, ezek pedig nemcsak az idei, de a jövő év sikereit is meghatározzák a gazdálkodók és az agrárpiaci szereplők számára is”

– emelte ki Szabó István.

Az idei előadások fő témája természetesen az új ciklus beruházási pályázatai, de a rendszer aktualitásai és változásai mellett az elérhető támogatások bemutatására és a gazdák gyakorlati kérdéseinek megválaszolására is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők.

„Az agrárium hitelezésében a gazdasági ismeretek mellett pontosan tudjuk, hogy az agrártudás pótolhatatlan és létfontosságú. A jövőben is kiemelt szempont a tanácsadói szerepkör és a még szorosabb partneri kapcsolatok kialakítása a vállalkozásokkal. Az agrárügyfelek különösen igénylik a személyes kapcsolatokat, az ügyféltárgyalásokat és a szakmai rendezvényeket. A gazdálkodók tradicionális partnerei vagyunk, és ehhez az ágazat mélyreható ismerete mellett a bizalom a kulcs”

– emelte ki Szabó István.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?