CLEMENS – a sokoldalú gyártó

CLEMENS – a sokoldalú gyártó (x)

PR
A Bartifarm Kft. már több, mint két évtizede meghatározó szereplő a hazai szőlő- és gyümölcsművelő munkagépek piacán. Folyamatosan bővülő kínálatunkból ezúttal a német CLEMENS munkagépeit mutatjuk be röviden, tömören.

Cégünk 2017 óta hivatalos magyarországi forgalmazója a CLEMENS termékeinek. A német gépgyártó ekkor még csak talajművelő gépeket készített. A stabil konstrukció, a minőség és folyamatos innovációnak hála hamar ismertté vált a szakmában. 2022-ben nagy lépés történt a cég életében. A gyártó- és tervezőkapacitás nagyléptékű bővítésével biztosították a szőlőápoló gépek gyártásának lehetőségét is, tovább növelve a gyártócég részesedését a szőlő-gyümölcs termesztés gépesítésének tortájából.

A talajművelő gépek közül 3 különböző kultivátorváz létezik. A Hexagon vázra merev kultivátorszárakat (szárnyas kapákkal),  a Teractiv vázra „C” rugós kapákat vagy aktív, állítható erősségű rugós kapákat (lúdtalpkapák) rendelhetünk.

A Teractiv Duo egy különleges vázszerkezet, melyet a váltott művelés során használhatunk. A füves sorban a kultivátor keretét felemelve haladunk, így a kultivátor kései a gyepet nem sértik fel, de közben a kétoldali tőközművelők továbbra is dolgoznak. A sorból kiérve a művelt sorban pedig a kultivátor késeit leengedjük a talajba, ahol továbbra is dolgozik a tőközművelő is.

CLEMENS Teractiv DuoCLEMENS Teractiv Duo

A Hexagon vázakra ívelt mélylazító késeket is szerelhetünk, de 2022-től létezik egy külön mélylazításra tervezett Bison elnevezésű, rendkívül stabil mélylazító keret!

A talajok megfelelő ápolásához a TK Vitis és a TK Ascot forgóboronák használhatóak, melyekre igény szerint rászerelhető egy pneumatikus fűmagvető rendszer.

Különböző munkaeszközök rögzítéséhez a mechanikus kitolású AR típus és a hidraulikus kitolású, SB Compakt valamint az SB2 váz érhető el. Ezekre a vázakra lehet felszerelni a RADIUS soraljművelő fejegységeit.

A Radius M egy teljesen mechanikus vezérlésű – hidraulikát nem igénylő – sorművelő, mellyel a már „beállt” ültetvényeken, laza talajszerkezet mellett dolgozhatunk.

A Radius SL a régi, jól bevált hidraulikus működtetésű tőközművelő fej, amire 3 féle késméretet szerelhetünk.

A Radius SL Plus fejre már aktív működésű adaptereket építhetünk (késes forgóborona, hajtott dupla tárcsa, kasza).

A legújabb Radius D fej pedig már oda-vissza hidraulikusan működtetett hidraulikával készül. Erre a fejre már csatlakoztatható egy kiszántó ekefej is, mely a nagyobb bakhátakhoz és a régóta feltöretlen talajokhoz alkalmas.

CLEMENS Radius DCLEMENS Radius D

A tőkék, tövek közötti mechanikus gyomtalanításhoz többféle eszközt kínálunk.

A görgős tárcsa és az ujjas kiforgató tárcsa kombinált használata az utóbbi évek slágere lett. Munkasebessége akár a 10 km/h-t is elérheti.

A tövek közötti gyomflóra damilos zúzásához a Multiclean tisztítórotort ajánljuk, melynél a 9 mm-es tisztítóhuzalok speciális, gumis anyagból készülnek, így jóval kíméletesebbek a tőkékhez.

A CLEMENS 2022-től a szőlőápoló gépek teljes palettáját kínálja.

Május közepén szükségessé váló törzstisztításhoz a fentebb említett Multiclean rendszert használhatjuk.

Május végétől kezdődhet a hajtások felemelése, kötözése. Ehhez nyújt segítséget a CLEMENS Easyfix hajtásbefűző gépe. A lelógó hajtásokat egy széles, szövetbetétes, rücskös felemelő szalag segítségével felemeli és azokat két bálamadzag közé emelve műanyag kapoccsal rögzíti.

CLEMENS EasyfixCLEMENS Easyfix

Június közepétől a legfontosabb munka a fürtzóna előtti levelek eltávolítása, a tökéletes növényvédelem biztosítása céljából. Ezt a munkát bátran végezhetjük a CLEMENS lombszívó gépével, melynél az elszívó levegő mennyiségét és a levéltépő henger fordulatszámát is külön állíthatjuk. A géphez célszerű még egy elővágót  is használni.

A nyári időszakban következik a csonkázás/tetejezés fázisa. A CLEMENS csonkázói 400 mm-es „S” vagy „csillag” alakú késekkel rendelhetők. A gépek fel vannak szerelve biztonsági elcsuklással, a függőleges és vízszintes vágósíkokat külön-külön mozgathatjuk minden irányban.

CLEMENS csonkázóCLEMENS csonkázó

 A szüret utáni gépi munkához először az előmetsző gépet érdemes elővenni. A késtárcsák élezésének formája biztosítja, hogy a drótot laza rendszer esetén sem vágja el! A kések nyitása automatikusan történik bármilyen oszloprendszer esetén is.

CLEMENS előmetszőCLEMENS előmetsző

Ne feledjük, hogy a Bartifarm Kft. további kitűnő nevű gyártókkal dolgozik. Kínálatunkban továbbra is elérhetőek a LOCHMANN,  FISCHER,  KMS és a  LIPCO Magyarországon már bizonyított gépei. A választást segíteni tudjuk a 24 éves szakmai tapasztalatunkkal. A mindennapi életben is így van ez: Kinek a pap, kinek a papné.

Szabadi Gábor, +36-30/268-9824, Bartifarm Kft., Facebook, Youtube

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38