A szőlő növényvédelme – csak természetesen! –  A UPL NPP programjának javaslata

A szőlő növényvédelme – csak természetesen! – A UPL NPP programjának javaslata (x)

PR
Nem csökkentek az elmúlt évek kihívásai, amelyekkel szembe kell néznie a gyümölcs- és szőlőtermesztő gazdáknak. Egyre több energiát igényel az időjárás viszontagságainak kezelése: fagykár, szélsőséges időjárási viszonyok, egyenetlen csapadékeloszlás, az éghajlatváltozáshoz köthető felmelegedés. Ezt tetézi a hatóanyag-kivonások következményeként szűkülő eszköztár, amivel védekezni tudunk a fellépő kórokozók és kártevők ellen. Ami változatlan, a termelők célja: egészséges, jó minőségű szőlő termelése a legmagasabb terméshozam mellett. A cél eléréséhez kíván segítséget nyújtani a UPL átfogó növényvédelmi ajánlataival.  A növényvédő szerek mellett biostimulátorokat, növekedésszabályozó és tápanyag-utánpótlást célzó készítményeket is kínálunk.

A UPL Hungary Kft. a 2024-es évben a következő megoldásokat tudja ajánlani a szőlészek és borászok számára céljaik elérése érdekében:

A szőlő egyik legjelentősebb kórokozója, a szőlőperonoszpóra ellen alkalmazott  kontakt, gomba- és baktériumölő szerek esetében a sok évtizedes használat ellenére sem alakult ki még rezisztencia, ezért a Cuprogard DG (20% bázikus rézszulfát) és a Funguran Progress (537 g/kg réz-hidroxid) preventív védelmet nyújthat, illetve erős fertőzési nyomás esetén ideális kombinációs partner a felszívódó hatóanyagok mellé.

A szőlőlisztharmat ugyan kisebb gazdasági kárt okozó kórokozó, de fontos az ellene való védekezés, mert a fertőzés következtében felrepedő sérves bogyókon kialakulhat a bor minőségét befolyásoló másodlagos fertőzés is. A kínálatunkból a Colpenn (800 g/kg kén) preventív alkalmazása enyhe fertőzési nyomás esetén, vagy a szőlő kevésbé fogékony fenológiai stádiumában alkalmas a lisztharmat elleni védekezésre. Továbbá kiváló kombinációs partner felszívódó hatóanyagok mellé.

A szőlőtermesztés során egy jó kondíciójú ültetvény a termesztés sikerességét, és a kórokozók elleni védelmet is megalapozza. Ebben segít a biostimulátorok, növekedésszabályozó anyagok alkalmazása a termésnövelő, minőségi paraméter javító, és stresszkezelő tulajdonságaik miatt.

Az egyre gyakoribb tavaszi fagyok elleni védelemben az Atonik (1 g/l 5-nitroguajakol Na só, 2 g/l o-nitro-fenol Na só, 3 g/l P-nitro-fenol Na só) preventív kijuttatása, majd a fagyot követő ismételt kezelés segíti a növényt a stressz utáni gyors regenerációban. Az Atonik a nedvkeringés fokozásával a tápanyagfelvételt serkenti, ezzel a szőlő szállítónyalábaiban magasabb koncentrációjú folyadék alacsonyabb fagyáspontot eredményez. Közben a növény  élettani folyamatai is gyorsulnak. Az Atonik alkalmazása pozitív hatással bír a terméskötődésre, és a termés mennyiségére is.

A Goëmar BM 86 az algaalapú biostimulátor-család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl, további hozzáadott nitrogént, ként, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz.

A használatával tapasztalataink alapján jó terméskötődést, egészséges és kiváló minőségű termést, magasabb terméshozamot érhetünk el.

A termékenyülést követően intenzív sejt­osztódás indul el a terméskezdeményben. Miután ez a folyamat lezárult, további sejt­osztódás már nem megy végbe, a termés növekedésekor kizárólag a sejtek megnyúlása, növekedése történik. A sejtosztódás folyamatát a növény által a virágzás-terméskötődés időszakában termelt poliaminok szabályozzák.

A Goëmar BM 86 készítményben lévő algakrém hatóanyagai hatással vannak a poliaminok fokozott termelésére, így a korai sejtosztódás fokozásával közvetlen hatással bírnak a betakarított bogyók méretére és minőségére. A magasabb poliaminszint egyúttal javítja a növény ellenálló képességét a virágzás és terméskötődés alatt bekövetkező stresszhatásokkal szemben, mint pl. szárazság, lehűlés.

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy a 10 mm-nél nagyobb bogyók arányát a BM 86 kezelés 10%-kal növelte, míg a kisebb mérettartományú bogyók mennyiségét mindkét vizsgált tartományban csökkenteni tudta.

Kesztölc 2021Kesztölc 2021

A Goëmar BM 86 növekedés-szabályozó készítményünk az AÖP-ben 1 pontot ér.

Az integrált növényvédelmi megoldásaink ajánlásával törekszünk az Önök sikeréhez is hozzájárulni.

További információért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra. 

Péter Zoltán területi képviselő UPL Hungary Kft., Facebook, YouTube, Instagram

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?