Hatékony védelem a mezei nyulak  károkozása ellen

Hatékony védelem a mezei nyulak károkozása ellen (x)

PR
A 2023-as szezonban kiugróan sok alkalommal és nagy területen okoztak kárt a mezei nyulak, különösen a tavaszi időszakban a napraforgó kelését követően. A jelenség természetesen az alföldi gazdákat érintette jobban, de a jelenség országos. A Cont-Eco villanypásztor- és kerítésrendszerei azonban hatékony védelmet nyújtanak, ráadásul azok területre, gazdaságra szabhatók.

Minden vadkerítés és villanypásztor annyit ér, amennyire a tulajdonos arra odafigyel; amennyire karban tartja és amennyire ragaszkodik a technológiai fegyelem betartásához. Ennél fontosabb megállapítást alig lehetne tenni a mezei nyúl elleni védekezés kapcsán. Az apróvad már csak mérete és mozgékonysága okán is nehezen tartható egy táblán kívül, és hiába a komoly befektetés, ha egy ajtó nyitva marad, esetleg megcsúszik a szegélyek kaszálása. A mezei nyúl elleni védekezés legfontosabb eleme tehát az odafigyelés, különösen a napraforgó számára legveszélyesebb hetekben. Most azonban nézzük, milyen rendszerekkel, hogyan lehet megóvni az őszi terményt már az első időszakban.

Mechanikus és elektromos védelem

A mezei nyulak által okozott vadkárelhárítás során a termelők mechanikus és elektromos megoldást is választhatnak, amelyek hatékonyan tartják a táblán kívül az állatokat.

Vadkerítés esetében elengedhetetlen a sűrűre font vadháló, ami a megszokotthoz képest jóval több vízszintes szálat jelent. Ez természetesen a termék árára is hatással van, hiszen több a felhasznált anyag, nehezebb a kerítés. Ez különösen jellemző a több vadfaj számára is alkalmas, magasabb, kombinált hálók esetében, amelyek például a fiatal gyümölcsösöknél népszerűek. A kéreghántás megelőzése érdekében a nyulat létkérdés az ültetvényen kívül tartani, ám ez kétségtelenül nem olcsó feladat. Ez pedig csak megerősíti az első megállapítást: a beruházás akkor lesz igazán drága, ha a technológiai fegyelem lazul....

Adott esetben tehát érdemes komplex vadhálóban is gondolkodni, például mezei nyúl és őz ellen már egy alul sűrített, 23 soros, 170 centméter magas létesítmény is rendkívül hatékonyan tartja vissza a vadat, ha pedig azt még a talajon vissza is hajtják, akkor a vaddisznó sem képes átmenni a gazdasági területre. Ezzel a megoldással pedig máris nagyobb hasznot hoz – pontosabban véd meg – az egyébként valóban komoly, de hosszú távú beruházás.

Amennyiben például egy ültetvény esetében alacsonyabb, csak nyúlnak szánt vadkerítésről beszélünk, annak magasságába érdemes belekalkulálni a téli hónapokat. Tény, hogy az elmúlt években nem sok hó hullott hazánkban, egy havas évben viszont több tíz centiméterrel is megemelkedhet a szint, ahonnan a nyúl ugrani tud. Visszatérve a napraforgóra, ez természetesen a tavaszi vetésből kiindulva nem szempont.

Fontos szempont viszont, hogy a Cont-Eco szakemberei a mezei nyúl esetében a lehető legkevesebb kaput javasolják. A nyúl méretének köszönhetően észrevétlenül képes bejutni egy-egy átjárón, ezért a kockázatot mindenképpen érdemes csökkenteni. De a kapuk méreténél is hasonlóan kell gondolkodni: egy zöldségnövény esetében például nem valószínű, hogy 8-10-12 méteres vágóasztal mozog majd a területen, így a kaput a gépállományt figyelembe véve a lehető legszűkebbre kell megtervezni.

Akár kerítésről, akár villanypásztorról beszélünk, szintén szempont a terület domborzati viszonya. Egy dombosabb, kevésbé sík részen a tartóoszlopokat érdemes a szokásoshoz képes sűríteni.

A Cont-Eco a mezei nyúl vadkárelhárítása során a villanypásztor esetében a talajtól 7, 15 és 30 centiméterre egy-egy segédszál elhelyezését javasolja. A testszál különösen fontos, hiszen a tapasztalatok azt igazolják, hogy a nyúl alatta már nem megy át, míg fölötte egy áramszál található, ami a polaritáskülönbség miatt hatékonyan riasztja az állatot. Szintén Cont-Eco ajánlás, hogy a készülék méretével nem érdemes spórolni.

A vadháló esetében hivatalosan 5 centiméteres osztásköz ajánlott a vízszintes szálak között, amire a Cont-Eco a saját gyártmányú, egyedileg méretezhető TORPEDO terméke kiváló választás. Ezt a sűrűséget 50–60 centiméteres magasságig érdemes megőrizni, ami a villanypásztoroknál is kiindulópont lehet.

Amennyiben csak a mezei nyúl kiszorítása a cél, a költségek is csökkenthetők a
TORPEDO vadháló alkalmazásával, ami a brit TORNADO-hoz képest alacsonyabb árkategóriát képvisel, illetve a speciális csomózás sem indokolt az apróvad esetében. Ez szintén optimalizálja a költségeket.

Az viszont tény, hogy a legdrágább megoldás minden esetben az lesz, ha a betakarítás a mezei nyulak miatt elmarad, vagy az állományt újra kell vetni.

A telepítés is legyen profi munka!

Az első lépés természetesen a konkrét termékek kiválasztása, a kerítés megtervezése, majd annak szakszerű telepítése. Amennyiben az építésbe hiba csúszik, a beruházás jelentősen megdrágul, hiszen a termelő a vásárlást követően is azzal szembesül, hogy a nyulak kihúzkodják a napraforgót.

Cont-Eco, Facebook, Tik-Tok

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?