Most védekezzen, ha meg akarja előzni a kukorica toxinszennyeződését!

Most védekezzen, ha meg akarja előzni a kukorica toxinszennyeződését! (x)

PR
A 2022-ben szokatlanul nagy számban tapasztalt aszpergilluszos csőfertőzés, valamint az annak következményeképpen kialakuló magas aflatoxin-tartalom ráirányította a figyelmet a lepkekártevők szerepére a termés toxinszennyeződésének kialakulásában.

A toxin-mentes kukorica kialakulását megelőzhetjük, ha odafigyelünk a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) elleni védekezésre. Megjelenésük és az általuk okozott kár egyre nő bármely célra termesztett kukoricában. Az időjárási körülmények alakulása, az egyre gyakrabban tapasztalható enyhe, fagyokat nélkülöző téli időszak, a forgatás nélküli talajművelés mind hatással vannak mindkét kártevő felszaporodására.

A mennyiségi kártételhez rendszeresen kapcsolódik minőségi károkozás is, mellyel megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. (Fotó: Bácsbokod, 2023.08.01. FMC-Agro)A mennyiségi kártételhez rendszeresen kapcsolódik minőségi károkozás is, mellyel megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége. (Fotó: Bácsbokod, 2023.08.01.)

Miért kell védekeznünk árukukoricában?

A védekezésre érdemes úgy tekinteni, mint egy befektetésre! Gyorsan és biztosan megtérülő ráfordítás a kártevők elleni hatékony fellépés. Az FMC-Agro vizsgálatai rámutattak, hogy a kukoricamoly kártétele nyomán jelentős terméskiesés következik be, amely elérheti akár a hektáronkénti 1,5 tonnát is. Egy 20 helyszínen végzett kísérletsorozat bizonyította, hogy átlagosan 0,6 t /ha termést sikerült megmenteni a kezelés hatására.

A jelentős mennyiségi kártételükhöz rendszeresen kapcsolódik minőségi károkozás is. Károsításuk nyomán megnő a toxintermelő gombafajok csőfertőzésének valószínűsége.

Egy független szakértő vizsgálata már 2019-ben kimutatta, hogy a Coragen® 20 SC rovarölővel kezelt mintákban nem volt a kimutatási határ (LOD) feletti (általában 0.001 mg/kg) toxinszennyezpdés. (Forrás: Food Spektrum Nonprofit Kft.)Egy független szakértő vizsgálata már 2019-ben kimutatta, hogy a Coragen® 20 SC rovarölővel kezelt mintákban nem volt a kimutatási határ (LOD) feletti (általában 0.001 mg/kg) toxinszennyezpdés. (Forrás: Food Spektrum Nonprofit Kft.)

A gazdasági kár bekövetkezésének komoly a veszélye, ezért sem hagyhatjuk védelem nélkül az áru- és silókukoricáinkat. A még nagyobb értéket képviselő csemege-, vetőmag, vaxy és popcorn kukoricák előállítása során pedig mára már nélkülözhetetlen technológiai elem a védekezés.

A kártevők megjelenése 2024-ben

A korábbi évekhez képest június közepe helyett idén bizonyos régiókban már június elején megtörtént mindkét kártevő rajzásának tetőzése. A csapadékban gazdag dunántúli és hűvösebb északi területeken a rajzás viszont elhúzódik, a csúcs ideje a később következett be, pl. a kukoricamoly az ország nyugati, északnyugati szélén június 20. környékén tetőzött.

Az idei évben megállapítható, hogy a kártevők fogásszáma 18-20 %-kal magasabb az elmúlt évekhez képest. Az elmúlt hetek csapadékos, párás, meleg időjárása kedvezett a párzásnak és a tojásrakásnak.

A fertőzés mértékét jól jelzi, hogy nem ritka az olyan kukorica, ahol akár 2-3 azonos fejlettségi állapotú kukoricamoly lárvával is találkozhatunk egy növényen. Kollegáink olyat is tapasztaltak, hogy egy tövön megtalálható volt a kifejlett 12 mm-es lárva és a frissen lerakott tojáscsomó is, ami az elhúzódó rajzást és fokozatos betelepülést támasztja alá.

Legfontosabb tennivaló most, hogy minden gazdálkodó állományszemlét végezzen saját kukoricaállományában. A kelő lárvák hámozgatása, lyuggatása jelzi a lepkekártevők jelenlétét, a lárvák méretéből következtethetünk azok korára.

Mivel és mikor védekezzünk?

Annak ellenére, hogy a két fenti kártevő életmódja eltérő, van egy fontos közös vonásuk, amely alapjaiban határozza meg az ellenük történő védekezés hatékonyságát. Ez a rejtett módon történő károsítás. Míg a kukoricamoly lárvája főként a szár belsejében, a gyapottok-bagolylepke hernyója a cső végén, a csuhélevelek védelmében fejlődik és károsít, ezért a hatékony védekezéshez olyan hatóanyagra van szükség, amellyel elérhetjük őket, tartózkodjanak a növény bármely részén. Nem könnyű feladat, azonban a felszívódó és transzlamináris Coragen® 20 SC rovarölő szer képes megfelelni ennek a kihívásnak.

A jól felszívódó Coragen® 20 SC rovarölő szer akár a fejlettebb lárvákat is utoléri a szárban (Mezőhegyes, 2023. július)A jól felszívódó Coragen® 20 SC rovarölő szer akár a fejlettebb lárvákat is utoléri a szárban (Mezőhegyes, 2023. július)

Mindezeken felül a piacon elérhető készítmények közül egyedül e készítmény hatóanyaga képes a bábozódást megelőzően a kártevő minden fejlődési alakját (tojás, lárva) utolérni és elpusztítani. Így ebben az elhúzódó rajzást mutató évjáratban a Coragen® 20 SC felhasználása nyújthatja a legbiztosabb hatékonyságot.

A védekezés idejének meghatározásához az Arc™ farm intelligence rovarmonitoring rendszer nagy segítséget nyújthat az egyes régiókban megjelenő rajzások mértékének lekövetésével.

Az FMC-Agro területi szakmérnök munkatársai ezen felül személyes szakmai segítséget nyújtanak a kártevők táblaszintű fertőzésének felmérésétől kezdve a védekezés optimális időpontjának meghatározásán keresztül olyan gyakorlatias kérdésekben, mint a felhasználandó permetlé mennyisége vagy a tankkombináció keverhetőségi kérdései. Arra biztatjuk kukoricatermesztő partnereinket, hogy keressék munkatársainkat, mert használható, gyakorlatias segítséget fognak kapni tőlük!

Képek forrása: FMC-Agro

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?