Mi lesz veled magyar élelmiszeripar és agrárium?

Mi lesz veled magyar élelmiszeripar és agrárium? (x)

PR
500 milliárd Ft érkezik beruházási pályázatokra hamarosan.

Jelentős kockázatokat kell mérlegelni beruházói szemmel egy pályázati projekt teljes életszakaszán, ezekből rögtön az első, a megfelelő pályázati tanácsadó partner kiválasztása.

Egy milliárdos, vagy többmilliárdos élelmiszeripari, vagy egyéb agrárberuházás piaci jelentősége, és a felhasznált EU támogatás mértéke miatt egyértelműen stratégiai kérdés a megfelelő szakértelemmel és látható referenciaprojektekkel rendelkező pályázati- és projektmenedzser kiválasztása az új KAP felhívásoknál.

Ennek minden eddiginél nagyobb tétje van, hiszen akár 5 milliárd forintot is kérhetnek az élelmiszeripari-, takarmány-, borászati-, állattartó- és a kertészeti üzemek a nyár végén induló beruházási pályázatokból a fejlesztéseikhez. A cégvezetőknek 7-8 évre kell egy megbízható, felkészült, megfelelő kapacitásokkal és stabil háttérrel rendelkező partnert választani, drága és fárasztó tapasztalatokat gyűjthet, aki nem így tesz. A korábban VP, most KAP Stratégia keretében megjelenő felhívások teljesen más, sokkal összetettebb és szigorúbb elszámolási rendszert kívánnak, mint egy GINOP+ operatív programban lévő pályázat.

Fontos megvizsgálni, egy adott pályázati szakértő partnernél, hogy

  • Milyen jellegű és mekkora volumenű agrár-élelmiszeripari projekteket tud felmutatni referenciaként
  • Milyen a kapacitásuk, humán erőforrás és egyéb tekintetben?
  • Mi az ajánlat pontos tartalma, kompetenciák és szolgáltatások tekintetében?
  • Milyen a pénzügyi stabilitásuk? Vajon végig tudnak-e kísérni egy milliárdos fejlesztést a 7-8 éves úton?

Egy komplex beruházás során számos problémakört és feladatot kell menedzselni egy sikeres és költséghatékony, időben megvalósuló projekthez. Ilyenek alapvetően az:

  • építész tervezés,
  • műszaki tanácsadás és elszámolás,
  • műszaki ellenőrzés,
  • pályázatírás és támogatási kérelmek összeállítása,
  • projektmenedzsment, elszámolási folyamatok és szabályos támogatás lehívás,
  • hitelmenedzsment és pénzügyi tervezés

Tipikus buktatók lehetnek a nem megfelelő beszállítók és ajánlattevők kiválasztása, pontatlan szerződéses és számlatartalom, nem szakszerű ÉNGY költségvetés, ezekből fakadóan pedig nehezen teljesíthető, jelentős terjedelmű hiánypótlások, melyek egyaránt akadályokat jelentenek a pályázóknak, az Irányító Hatóságnak és a Közreműködő Szervezetnek egyaránt.

Ezek összességében pedig nemcsak gátolják a gördülékeny projektmegvalósítást, hanem jelentős csúszásokat okoznak a különféle kérelmek bírálatában, illetve a támogatás kifizetésekben.

Ráadásul az élelmiszeripari- és egyéb vidékfejlesztési felhívásokat, valamint az EU támogatások felhasználását szabályozó jogi környezetben számos változás jelent meg a 2023-2027-es időszakra, így ez alapjaiban új kihívások elé állítja a hatóságokat, a pályázókat és az őket segítő projektmenedzsereket is - hangsúlyozta idén már több fórumon Kovács Zoltán MBA, a REKONTIR Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője.

Kovács Zoltán MBA, a REKONTIR Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetőjeKovács Zoltán MBA, a REKONTIR Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője

A COVID járvány okozta nehézségek és az azóta eltelt időszak számos tanulsággal szolgált a beruházók, az Irányító Hatóságok, valamint a tanácsadó szakma számára is az élelmiszeripari fejlesztések tekintetében az elmúlt években.

A 2021-es pályázati felhívásokból elnyert jelentős támogatások ellenére a projektgazdáknak komoly küzdelmet kellett vívni egy – talán Magyarország Európai Uniós tagsága alatt még nem tapasztalt – nehéz gazdasági környezetben.

Nem meglepő módon kulcsszerep jutott a felkészült projektmenedzsereknek, a különböző határidő módosítások, kifizetési kérelmek, változásbejelentések és a szabályos elszámolási folyamatok koordinálása terén.

Az elmúlt két év relatíve pályázati csendben telt és ennek volt egy tisztító hatása a pályázat- és projektmenedzsment tanácsadói piacon, azonban a KAP Stratégia égisze alatt meghirdetett ezer milliárdos nagyságrendű támogatási forrás, számos, komolyabb élelmiszeripari tapasztalattal nem rendelkező tanácsadó megjelenését hozta.

Legutóbb Kecskeméten, a Portfolio által megrendezett AgroFood 2024 konferencián, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára és a Magyar Államkincstár főosztályvezetője is egyetértett azzal, hogy minőségi szolgáltatásokat nyújtó, tapasztalt pályázat- és projektmenedzsment tanácsadókkal kell nekivágni a következő időszak fejlesztéseinek, ezáltal jelentős terhet lehet levenni az ügyfélszolgálatokról és ügyintézőkről is, ami a pályázati rendszer és támogatás folyósítások gyorsulását hozhatja majd reményeik szerint.

www.rekontir.com

palyazat@rekontir.hu

+36707083991

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?