Az utolsó fillérig elköltjük az uniós agrárpénzeket

agrarszektor.hu
Az utolsó pillanatokban is újabb támogatási pályázatok nyílhatnak meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Várhatóan még ez év végéig újabb élelmiszeripari, esetleg állattenyésztési technológiafejlesztési pályázatok nyílhatnak meg a magyar gazdák számára. Magyarország minden forrást felhasznál az idén záruló uniós költségvetési ciklusban, a jövő évi átmeneti időszakban pedig az agrártámogatások várhatóan az idei szinten maradnak.

A kormány a hamarosan lezáruló, 2007-2013. közötti uniós fejlesztési ciklus minden agrár- és vidékfejlesztésre fordítható forrását fel fogja használni - jelentette ki egy agrárfórumon Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Ennek jegyében elképzelhető, hogy újabb, kisebb keretösszegű pályázatokat hirdetnek meg az év végéig élelmiszeripari, esetleg állattenyésztési technológiák fejlesztésére a korábban már elnyert, ám valamilyen okból fel nem használt támogatásokból.

Az államtitkár szerint a mezőgazdaság számára kitörési lehetőség lehet a keleti nyitás politikájába illeszkedő, oroszországi és arab országokba irányuló agrárexport bővítése. Ezt azonban csak minőségi termékekkel tudják majd maradéktalanul kiaknázni a magyar gazdák.
Czerván György az MTI szerint arról is beszélt, hogy Magyarország kertészeti nagyhatalom, miközben messze nem használja ki az e téren kedvező adottságait. Ezzel összefüggésben elmondta: elkészült és véleményezésre vár a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia, továbbá a korábban kertészeti géptámogatásra meghirdetett 24 milliárd forintos pályázati forrásból mintegy 2 milliárd forint lekötetlen támogatás maradt, amelyre október 18-ig lehet pályázni.

Arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a jövő héten elkezdődik és várhatóan egy hét alatt be is fejeződik a hektáronként 70 ezer forintos területalapú támogatások 50 százalékának, valamint a tejtámogatásoknak a kifizetése, összesen 176 milliárd forint összegben. Bár jövőre új uniós fejlesztési ciklus kezdődik, 2014 még átmeneti év lesz, melynek során már a következő 7 éves periódus költségvetési keretének terhére, ám az eddigi jogcímek alapján igényelhetők a támogatások. Magyarország jövő évi büdzséje előreláthatólag az idei szinten tartja az agrártámogatásokat. Az új uniós tervezési időszak prioritásai között megtalálható a kormány agrárstratégiájában is kiemelten szereplő öntözés, kertészet, állattartás és élelmiszeripar technológiai fejlesztése és ezen ágazatok versenyképességének javítása - mondta el az államtitkár.

Székely Csaba, az Agrárgazdasági Tanács elnöke a fórumon Magyarország agrárhagyományait és adottságait méltatva a mezőgazdaság egyik előnyének nevezte, hogy válságállóbb a többi ágazatnál. Kiemelte: a gazdasági haszonállat-létszám kabinet által előirányzott növelése elképzelhetetlen az 1989-ben lényegében megszűnt háztáji gazdálkodás újjáélesztése nélkül. Az elnök kifejtette: az ágazat fejlődését nehezíti, ám ma már kényszerű adottságnak tekintendő az üzemi struktúra rendszerváltás idején végbement drasztikus átalakulása, mellyel együtt "a nemzeti vagyon egy része is elporladt."

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?