Tarol a sertéspestis: bezárták a nagy vágóhidat

agrarszektor.hu
Hat hétre bezárják Kína egyik legnagyobb sertésfeldolgozó üzemét, miután néhány napja hízók pusztultak el az afrikai sertéspestis (ASP) miatt a telepen. Az elmúlt két hétben ez a második eset, ahol a vírust észlelték. Mivel az ASP előző felbukkanása 1000 kilométerre történt a mostanitól, félő, hogy az ország bármely pontján megjelenhet az afrikai sertéspestis.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kínában található a világ legnagyobb sertésállománya, amelyben két hét alatt másodszor okozott pusztítást az afrikai sertéspestis vírusa - írja a uk.reuters.com. A fertőző ASP a világ egyik legnagyobb sertésvágóhídján, Henan tartomány középpontjában is megjelent, ezért a kínai hatóságok hat hétre elrendelték az ütem ideiglenes bezárását. Az intézkedéssel próbálják megakadályozni a vírus további terjedését, a mostani eset ugyanis 1000 kilométerre történt az első Kínában jelentettől. 

A hatóságok nem csak a bezárást rendelték el, hanem megtiltották az élő sertések és a sertéshúsuk szállítását az érintett területen belül és onnan kifelé is. Kínában elképzelhetőnek tartják, hogy a betegség akár az egész ország sertésállományára is kiterjedhet, ugyanakkor Japán, a Koreai-félsziget és Ázsia egyéb területei is veszélyeztetetté válhatnak. 

Mit kell tudni az afrikai sertéspestisről?
Bár az állatoknál halálos kimenetelű a vírus, és az egyik legpusztítóbb betegségnek számít a sertésállományok számára, az ASP-nek nincs káros hatása az emberekre. Az afrikai sertéspestist Oroszországban, Kelet-Európában - példul Magyarországon - is észlelték már, eddig azonban nem bukkant fel Kelet-Ázsiában. A fertőzést leginkább a vaddisznók terjesztik, de kullancsokkal, az állatok közötti közvetlen kapcsolattal, fertőzött élelmiszerekkel és takarmánnyal is gyorsan terjedhet.

Az afrikai sertéspestis kínai megjelenáse óta Dél-Korea nem importál onnan sertést és sertéshúst, emellett a dél-koreai kormány fokozottan ellenőrzi a Kínából érkező utasokat is. Japánban is fokozták az érintett régiókból érkező utasok ellenőrzését, és megtiltják a nyers sertéshúsok behozatalát Kínából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02