2023. február 2. csütörtök Karolina, Aida

Az egész unióban betiltanák a ketreces állattartást

agrarszektor.hu
Betiltaná a haszonállatok ketrecben tartását egy polgári kezdeményezés az Európai Unióban (EU). Ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, a szervezőknek egy éves alatt legalább egymillió aláírást kell összegyűjteniük. Egy felmérés szerint tíz EU-s állampolgárból kilenc fontosnak tartja a haszonállatok jólétét.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Súlyos egészségügyi és jóléti problémákat okoz egyes vélemények szerint az ipari állattenyésztésben alkalmazott ketrecek használata, ahol összezsúfolva nevelik a haszonállatokat - írja a www.euractiv.com. A ketrecben tartás betiltására a mai helyzet ellen tiltakozók az Európai Bizottsághoz nemrég új polgári kezdeményezést juttattak el, amelyet "End the Cage Age"-nek neveztek el. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia kiemelten foglalkozik a hazai állattenyésztés támogatási és fejlesztési lehetőségeivel, illetve a több ágazatot is kritikusan érintő állattegészségügyi helyzettel. Ha első kézből szeretne tájékozódni a legfontosabb információkról, ne hagyja ki a siófoki kétnapos Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A kezdeményezés célja, hogy a ketreces állattartást tiltsák be egész Európában. A szervezők szerint az ipari méretű állattenyésztés káros hatással van a környezetre, az állatok jólétére és a kistermelők megélhetésére is. 

Az "End the Cage Age" kezdeményezést népszerűsíteni kívánják az uniós tagállamokban, mert a következő egy évben több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel. Amint azt a legfrissebb, állatjólétről szóló közvélemény-kutatás is kimutatta, tíz uniós polgárból több mint kilenc fontosnak tartja a tenyésztett állatok jólétét - érvelnek a szervezők.

Állattenyésztési vélemények szerint ugyanakkor az uniós szabályozás ma is komoly előírásokat tartalmaz az állatok jólétére vonatkozóan. A baromfitermelésben például olyan feljavított ketreceket kell alkalmazni, amelyek a korábbiaknál sokkal jobban szolgálják az állatok kényelmét. A tagállamok - így Magyarország is - állatjóléti támogatásokat is nyújthatnak a gazdálkodóknak, ha fokozottan betartják az állatjóléti követelményeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. február 2. 06:03