Az állatok között is az automatika a nyerő

agrarszektor.hu
Európa legnagyobb állattenyésztési szakkiállításán a díjazott fejlesztések az állatok egészsége, az állomány nyomon követése és a munkák egyszerűsítése körül forogtak. Volt olyan innováció, amelyik a fejőkarusszel forgási sebességét optimalizálta a benne álló egyedek várható fejési ideje alapján, volt, amelyik a takarításban segített és számos olyan is akadt, amelyik egy-egy apró technikai részlet módosításával tette hatékonyabbá a munkát.

A munkát egyszerűsítő, a megelőző beavatkozásokat lehetővé tévő, automatikus adatelemzőrendszereket értékelte idén igazán nagyra a zsűri Németországban, Európa legnagyobb állattenyésztési szakkiállításán. Négy nap alatt 155 ezer érdeklődő volt kíváncsi bő 2500 kiállítóra Hannoverben. A 250 bejelentett innovációból végül 25-öt ezüst- és egyet aranyéremmel jutalmaztak a DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft- német mezőgazdasági szövetség) szakemberei. Ezek közül hármat ragadtunk ki, a többi újítás megtekinthető itt.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Könnyű és alapos tisztítás

Aranyéremmel jutalmazták azt a megoldást, melynek segségével az etetőcsészék a sertéstartásban könnyen, gyorsan tisztíthatók. A fejlesztés higiéniai szempontból és a munkavágzés egyszerűbbé tétele miatt is kiemelkedőnek mutatkozott. Eddig a tápmaradékot kézzel - egy lapát és egy vödör segítségével - távolították el az etetőkből, ami csak hellyel-közzel jelentett alapos tisztítást. A sarkokban  mindig maradt maradt valamennyi penészedésre hajlamos takarmánymaradék. A Meier-Brakenberg Speedy nevű szippantójával a csészékből és vályúkból kiszívhatóak a száraz és a nedves tápmaradékok. A "tápszívó" egy tartályba vagy a trágyafolyosóba továbbíthatja az etető tartalmát. Ezután egyetlen mozdulattal átkapcsolhatjuk a szivattyút egy vízszórópisztolyra, amellyel a csésze, illetve vályú azonnal át is mosható. A tisztítással elérjük, hog a következő takarmányadagot szívesebben fogyasszák az állatok.

Körömhibák felismerése idejekorán

A Schippers GmbH ötletét ezüstéremmel jutalmazták. Az MS Korund nevű rendszerének lényege, hogy egy körömmodell alapján elemzi és idejekorán jelzi, ha a tehén párosujjú patáin rendellenességet észlel. Miután az állat kilép a fejőházból, egy egyedi azonosításra képes válogatókapuba lép. Innen a körömkontroll egységbe kerül, ahol egy vízrétegben állva ultrahanggal ellenőrzik a pataszerkezetét. Ezzel egyidőben megmérik az állat testtömegét is. Az automata rendszer elemzi a kapott adatokat, és jelzi, ha a normálistól eltérő értékeket észlel. Ebben az esetben a következő fejés után a válogatókapu egy körömápoló kalodába tereli a tehenet. Az ápolók tabletjükön vagy mobiljukon is követni tudják az állatok beérkező adatait. A rendszer segítségével még azelőtt sor kerülhet a körömápolásra, hogy a tehén lesántulna, és ezzel visszaesne a termelése.

Istállóklímamérés és célzott alomszórás egyben

Ha képesek vagyunk szenzorokkal mérni az istálló levegőjének széndioxid-, illetve ammóniatartalmát, valamint a hőmérsékletet és a páratartalmat, akkor a kezünkben van már szinte minden adat ahhoz, hogy a fűtést és szellőztetést automatizálni tudjuk. Csakhogy ezek a szenzorok helyhez kötötten, az épület egy bizonyos pontján végzik a mérseket. Az Inateco most egy olyan mennyezetre szerelt, mobil alomszóró berendezéssel rukkolt elő, amelyik vizuális és termikus érzékelők segítségévél célzottan szórja fel szalmával az istálló nedvesebb pontjait, miközben a klímaadatokat is rögzíti. A robot rendkívül könnyű, így alkalmazásához általában nincs szükség a hagyományos tetőszerkezet megerősítésére. 200 méteres távon képes dolgozni egy pneumatikus kiszolgáló rendszerrel összekapcsolva, amelyik szecskázott szalmát, pelletet vagy faforgácsot is továbbíthat az almozó gépnek. A robot szenzorai lehetővé teszik, hogy az istállóklíma állapotáról az épület minden pontján rendszeresen adatokhoz jusson a baromfitartó, illetve az ehhez kapcsolódó riasztások automatikusan megtörténjenek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?