Ezt a hibát rengetegen elkövetik a kertben téliesítéskor: sokan nem is tudnak róla

Ezt a hibát rengetegen elkövetik a kertben téliesítéskor: sokan nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Az utolsó fűnyírást követően a robotok téli álmot alszanak, de mielőtt erre sor kerülne, még érdemes felkészíteni őket a pihenőre, hogy tavasszal hibátlan, üzemkész állapotban vehessük elő újra. Az alábbi cikkben ehhez kapnak segítséget a robotfűnyíró-tulajdonosok.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szezon utolsó fűnyírása

Az utolsó fűnyírás eltér a szokásostól: tanácsos 4-5 centi magasságúra vágni a gyepet - olvasható egy közleményben. Ha ennél kisebbre vágjuk, nem tud jól fejlődni, ha pedig magasabbra hagyjuk, könnyebben elfagyhat. 10 C° alatt pedig már nem ajánlott a fűnyírás.

Fagy- és nedvességmentes hely ajánlott

A hideg idő beköszöntével a fű sem nagyon nő tovább, így a robotfűnyíró is megpihenhet. Fontos, hogy olyan helyen tároljuk az eszközt, ami fagy- és nedvességmentes, mert mindkettő tartós kárt okozhat és lerövidítheti a robotfűnyíró élettartamát. Például a robot elektronika fém alkatrészei a hideg hatására megváltoztathatják alakjukat, és így károsíthatják az erre érzékeny nyomtatott áramköröket. A nedvesség pedig korróziót okozhat és károsíthatja az akkumulátort is.

De lássuk a tippeket!

Két lehetőség áll előttünk: vagy magunk végezzük el a robot tisztítását, tárolását és karbantartását, vagy igénybe vesszük a forgalmazó vagy az általa ajánlott partner szolgáltatásait. Az alábbiakban azok kapnak segítséget, akik maguk végzik el a szükséges teendőket.

1. A robotfűnyíró megtisztítása

Annak érdekében, hogy a fűnyíró tavasszal azonnal használatra kész legyen, célszerű alaposan megtisztítani, mielőtt a tárolóba helyezzük. Ez a művelet nem különbözik lényegesen a különböző gyártók termékeinél: kefével, porszívóval, ronggyal, tisztítószerek segítségével tisztíthatjuk meg a robotot, de mindenképpen használjunk kesztyűt! Tartsuk be az alábbiakat:

  • Tisztítás előtt vegyük ki a robotot a dokkolóból és kapcsoljuk ki.
  • Vegyük ki a biztonsági kulcsot (azoknál a modelleknél, amelyek rendelkeznek ilyennel).
  • A külső burkolatot nedves ruhával töröljük át.
  • A kerekek és a ház közötti levél- és fűmaradványok sűrített levegővel könnyen eltávolíthatók.
  • A burkolat és a műszerfal tisztításához használjunk puha kefét.
  • Nézzük meg a töltő érintkezőinek állapotát. Töröljük át, de ha rozsdás, akkor csiszolópapír segítségével finoman távolítsuk el a rozsdát.
  • A mozgó alkatrészeket be is olajozhatjuk.

2. A fűnyírókések cseréje

Egyes robotok esetében ajánlott tisztítás előtt a késeket eltávolítani. Ha a kések sérültek vagy tompák, cseréljük ki azokat, ezt néhány lépésben megtehetjük. A kések cseréje előtt győződjünk meg arról, hogy a robot ki van kapcsolva, és a biztonsági kulcs (azoknál a modelleknél, amelyek rendelkeznek ilyennel) is ki van húzva. Kesztyű viselése elengedhetetlen ehhez a művelethez!

3. Az akkumulátor töltése

Az akkumulátor mélykisütése hozzájárulhat a gyors elhasználódáshoz, ezért ajánlatos az akkumulátort tárolás előtt feltölteni és kikapcsolt állapotban tárolni, a töltöttségi szintet pedig 1-2 havonta ellenőrizni. Ez nem csak a robotfűnyírókhoz használt akkumulátorok esetében szükséges eljárás, hanem minden akkumulátoros kerti eszköz esetében is!

4. A dokkoló téliesítése

  • Töltse fel teljesen a fűnyíró akkumulátorát az alapállomáson, majd kapcsolja ki a fűnyírót, tisztítsa meg és tárolja a fent javasolt módon.
  • Az alapállomásra nem vonatkoznak különleges téli tárolási utasítások, télen is a gyepen hagyható, azonban javasoljuk, hogy télen húzza ki a tápegységet az elektromos hálózatból.
  • A téli szünet jó alkalom a dokkoló alapos tisztítására is.

5. A megfelelő tárolóhely

Alapvetően száraz és fagymentes helyre - pince, száraz tároló, garázs - van szükség a robotfűnyíró téli tárolásához. Ideális a vízszintes tárolás, mert egyes akkumulátorok nem tárolhatók függőlegesen. Ha a robotfűnyírót függőlegesen tároljuk, vegyük ki az akkumulátort.

Professzionális téli szerviz

A robotfűnyíró jó állapotban tartása és az új szezon biztonságos kezdése érdekében a téli tárolás előtt javasolt, hogy a fűnyírót hivatalos márkakereskedő szervizelje. Az éves szervizelés a különböző szolgáltatóktól függően változó lehet, és a következő műveletek közül az összeset vagy néhányat foglal magába: a fűnyíró szakszerű tisztítása, a kopott alkatrészek (például kések, kerekek és más mozgó alkatrészek) ellenőrzése és szükség esetén cseréje, a fűnyíró funkcióinak és biztonsági részegységeinek tesztelése, az akkumulátor ellenőrzése és a legújabb, esetleg új funkciókat is tartalmazó szoftververzió feltöltése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?