Ördögi kör: a szúnyogok miatt pusztulnak a madarak

agrarszektor.hu
Csak az esős időjárás miatt érzékeljük úgy, hogy szúnyoginvázió van, valójában ugyanis folyamatosan csökken a repülő rovarok száma, ezért is fogy egész Európában a madárállomány. Az ördögi kör a szúnyogirtás megreformálásával megszüntethető lenne, ugyanakkor Magyarországon 30 százalékkal csökkent az olyan madarak száma, amelyek rovarral táplálkoznak, és segíthetnek a természetes irtásban. Főként azoknak madaraknak az állománya csökken, amelyek élete a mezőgazdasági jellegű területekhez kötődik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fecskék a hosszú távú viselkedésmódjuk miatt sokkal inkább kitettek a környezeti változásnak, Magyarországon azonban a költőhelyek bizotsítása és a rovartáplálék hiánya tovább fokozza az állománycsökkenést - mondta az InfoRádióban Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója. Ez az oka annak, hogy nem csak Európában, de Magyarországon is drasztikusan csökken a fecskék száma. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hiába érzékeli azonban úgy az ember, hogy szúnyoginvázió van, és több a rovar, ez csak az esős időnek köszönhető, ilyenkor ugyanis tömegesek jelennek meg a szúnyogok a számukra kedvező helyeken, ez azonban csak egy-egy kiemelkedő időszakot jelent - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. Hozzátette, hogy Nyugat-Európában kimutatták, hogy már a védett területeken is 40-45 százalékkal csökkent a repülő rovarok állománya pár évtized alatt. Mivel az ökoszisztéma egy egyensúlyi rendszer, ha nem szaporodnak a fecskék, az kihat a táplálékuk, a repülő rovarok állományára is, tehát ha nincs elég rovar, kevesebb a fecske is.

A szúnyogirtással kapcsolatoban Halmos Gergő kiemelte, hogy fontos lenne olyan módszereket alkalmazni, amelynek eltérnek a mostani légi irtásban használt "generál módszerektől", a mostani szerek ugyanis nem csak a szúnyogokat, hanem minden repülő rovart kiirtanak. Ennél jobb a célzott biológiai védekezés, Magyarországon is évek óta vannak erre kezdeményezések, ezek azonban "még nem törték át a döntéshozók ingerküszöbét". Az utóbbi két évtizedben több mint 30 százalékkal csökkent azoknak a madaraknak (fecske, mezei pacsirta, tövisszúró gébics) a száma, amelyek nagyon elterjedtnek - közönségesnek - számítottak, és segíthetnének a természetes irtásban. Elsősorban azon madarak állománya csökken - itthon is és Európában is -, amelyek élete a mezőgazdasági jellegű területekhez kötődik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?