Ördögi kör: a szúnyogok miatt pusztulnak a madarak

agrarszektor.hu
Csak az esős időjárás miatt érzékeljük úgy, hogy szúnyoginvázió van, valójában ugyanis folyamatosan csökken a repülő rovarok száma, ezért is fogy egész Európában a madárállomány. Az ördögi kör a szúnyogirtás megreformálásával megszüntethető lenne, ugyanakkor Magyarországon 30 százalékkal csökkent az olyan madarak száma, amelyek rovarral táplálkoznak, és segíthetnek a természetes irtásban. Főként azoknak madaraknak az állománya csökken, amelyek élete a mezőgazdasági jellegű területekhez kötődik.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A fecskék a hosszú távú viselkedésmódjuk miatt sokkal inkább kitettek a környezeti változásnak, Magyarországon azonban a költőhelyek bizotsítása és a rovartáplálék hiánya tovább fokozza az állománycsökkenést - mondta az InfoRádióban Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ügyvezető igazgatója. Ez az oka annak, hogy nem csak Európában, de Magyarországon is drasztikusan csökken a fecskék száma. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Hiába érzékeli azonban úgy az ember, hogy szúnyoginvázió van, és több a rovar, ez csak az esős időnek köszönhető, ilyenkor ugyanis tömegesek jelennek meg a szúnyogok a számukra kedvező helyeken, ez azonban csak egy-egy kiemelkedő időszakot jelent - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. Hozzátette, hogy Nyugat-Európában kimutatták, hogy már a védett területeken is 40-45 százalékkal csökkent a repülő rovarok állománya pár évtized alatt. Mivel az ökoszisztéma egy egyensúlyi rendszer, ha nem szaporodnak a fecskék, az kihat a táplálékuk, a repülő rovarok állományára is, tehát ha nincs elég rovar, kevesebb a fecske is.

A szúnyogirtással kapcsolatoban Halmos Gergő kiemelte, hogy fontos lenne olyan módszereket alkalmazni, amelynek eltérnek a mostani légi irtásban használt "generál módszerektől", a mostani szerek ugyanis nem csak a szúnyogokat, hanem minden repülő rovart kiirtanak. Ennél jobb a célzott biológiai védekezés, Magyarországon is évek óta vannak erre kezdeményezések, ezek azonban "még nem törték át a döntéshozók ingerküszöbét". Az utóbbi két évtizedben több mint 30 százalékkal csökkent azoknak a madaraknak (fecske, mezei pacsirta, tövisszúró gébics) a száma, amelyek nagyon elterjedtnek - közönségesnek - számítottak, és segíthetnének a természetes irtásban. Elsősorban azon madarak állománya csökken - itthon is és Európában is -, amelyek élete a mezőgazdasági jellegű területekhez kötődik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?