Észrevetted, hogy eltűntek a fecskék az országból? Kiderült, mi áll a háttérben

Észrevetted, hogy eltűntek a fecskék az országból? Kiderült, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben déli vándorútjukra készülő, népes molnárfecske csapatok jelentek meg a villanyvezetékeken. De vajon tényleg népesnek mondhatóak ezek a fecskecsapatok? 2000-2010 között egyébként a hazai populáció mintegy 62%-a tűnt el, és félő volt, hogy 2020-ra teljesen eltűnnek a fecskék Magyarországról. 2010-ben az év madarainak választották a fecskéket, amelyek megmentése érdekében sikeresen fogott össze az egyesület a médiával és a lakossággal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a fecskék helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy az állomány drasztikus csökkenése ennek hatására megállt, és stabilizálódott, de a fecskéket fenyegető veszélyek nem hárultak el. A szakértő szerint félő, hogy a következő évtizedekben folytatódik nemcsak a fecskék, hanem más fajok csökkenése is - írja a Időkép.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fecskék specialistának számítanak, táplálékukat kizárólag a repülő lágy rovarok adják, melyekből évente több mint 1 kilogrammot fogyasztanak el. Étrendjükben sok mezőgazdasági kártevő és veszélyes betegségeket terjesztő szúnyog is szerepel. További különlegességük, hogy kis termetük, gyors és fordulékony röptük miatt nincs állományszintű ragadozójuk ezt a szabályozást az időjárási szélsőségek és az élősködők látják el. A mindent felszántó vagy legeltető nagyüzemi mezőgazdaság jellegénél fogva felszámolja a természetes élőhelyeket, réteket, bokros erdősávokat, tocsogókat. Ezek eltűnésével az itt élő állat- és növényfajok is elvándorolnak vagy kihalnak, de ez csökkenti a fecskék számára elérhető táplálék mennyiségét is.

Az agrárkemikáliák pedig a megmaradó rovarzsákmányon keresztül a madarakat is megmérgezi, ami további állománycsökkentő tényező. Táplálék hiányában költeni sem tudnak, a szaporulat elmaradása a felnőtt madarak elhullásával együtt gyors és drámai szintű állományösszeomláshoz vezet. A klímaváltozás egyre inkább megmutatkozó negatív hatásaira is rendkívül érzékeny a fecskepopuláció. A költési időszakban, tavasszal bekövetkező szokatlanul hűvös időjárás miatt jelentősen lecsökken a repülő rovarok aktivitása, így sok fecske gyakorlatilag a saját fészkében pusztul éhen a fiókákkal együtt. Ilyen hűvös tavaszokra sajnos az elmúlt néhány évben is láthattunk példát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A klímaváltozás hatásai az afrikai telelőterületeken is fokozódnak. A Szahara déli részén húzódó Száhel-övezet a tavaszi, észak felé történő vándorlás egyik legfontosabb állomása, ahol a fecskék még utoljára fel tudják tölteni energia-raktárjaikat a sivatagon és a Földközi-tengeren való átkelés előtt. A mind gyakoribb aszályos években az övezet növényhozama, és emiatt az ezzel táplálkozó rovarok mennyisége is a töredékére esik vissza, így táplálék hiányában az itt átvonuló madárfajok, köztük a fecskék is vagy itt, vagy az északra tartó útvonalon pusztulnak éhen a sivatagban vagy a Földközi-tenger felett.

Ezeken felül a fecskefészkek leverése is nagy probléma volt Magyarországon (pedig a fecskék mellett, a fészkeik is védettséget élveznek), amit azonban az elmúlt évtizedben - a lakossági és média együttműködés hatására - legalább 80%-kal sikerült mérsékelni. Ez lehet a fő oka annak, hogy 2010 óta nem folytatódott az állomány csökkenése. Az, hogy látnak-e még fecskéket unokáink, rajtunk is múlik. Tennünk kell azért, hogy állományuk zavartalanul tudjon gyarapodni, ami ellensúlyozhatja jövőben várható, a fecskepopulációt megtizedelő folyamatokat. A fecskék megvédésével kapcsolatban rengeteg hasznos információt találtok az MME weboldalán.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?