Szárnyasnak adott igazat a bíróság: mostantól legálisan kukorékolhat

agrarszektor.hu
Bírósági engedéllyel tovább kukorékolhat Maurice, Franciaország híressé vált kakasa, miután Rochefort városi törvényszéke csütörtökön elutasította a szomszédok keresetét, akik a rendszeres reggeli csendháborítás miatt tettek panaszt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kakas ügye nagy médiavisszhangot keltett, számtalan rajongót és támogatót sorakoztatva fel Maurice mellett. A szárnyas tulajdonosa ellen két nyugdíjas emelt panaszt. A párnak nyaralója van az Atlanti-óceánon fekvő Oléron-szigeten, Maurice viszont reggeli kukorékolásával nem hagyja aludni őket. A bíróság a panaszosok ellen döntött, sőt elrendelte, hogy a perköltségek viselése mellett 1000 euró kártérítést fizessenek a szárnyas tulajdonosának, Corinne Fesseau-nak. Döntését a bíróság egy szakértő jelentésére alapozta, aki három éjszaka figyelte meg Maurice kukorékolási szokásait. A szomszédok állításával szemben a kakas csak 6 óra 30 perc felé zendített rá, nem pedig hajnali négykor. Sőt - állapította meg a szakértő - csukott ablak mellett a kukorékolás alig hallható.

A Maurice körül kirobban vita egész Franciaországot megmozgatta, hiszen a gall kakas nemcsak az ország címerállata, hanem a vidéki lakosság és a vidékre költözöttek közötti konfliktus szimbólumává is vált. Christophe Sueur, Maurice otthona, Saint-Pierre-d'Oléron falu polgármestere indítványozta, hogy a "vidéki zajokat" helyezzék védelem alá a nemzeti kulturális örökség részeként. Maurice támogatására egyébként már 140 ezren írtak alá egy petíciót és sokan pólókat is vásároltak, amelyeken a kakas látható "Hagyj kukorékolni!" felirattal.

Franciaországban nem mennek ritkaságszámba az olyan perek, amelyeket hangos állatok vagy templomharangok miatt indítanak. Jelenleg egy hasonló ügyben folyik eljárás egy kacsa- és lúdtenyésztő ellen csendháborítás miatt. Az ügyet október elején fogják tárgyalni. Sajtójelentések szerint egy korábbi ügyben egy grignols-i házaspárnak le kellett csapolnia kerti tavacskáját, mert a helybéli lakosok nem voltak elragadtatva a békák brekegésétől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?