Súlyos döntést hozott az amerikai bíróság: ezt a Bayer nem fogja zsebre tenni

Súlyos döntést hozott az amerikai bíróság: ezt a Bayer nem fogja zsebre tenni

agrarszektor.hu
A Bayer AG-nak 1,25 millió dollárt kell fizetnie annak a férfinak, aki beperelte a vállalatot, azt állítva, hogy a Roundup gyomirtó szerrel való érintkezés miatt rákos lett - állapította meg pénteken a Missouri állambeli St. Louisban működő esküdtszék. Ez az ítélet megszakította a Bayer eddigi győzelmi sorozatát. A vállalatra még mindig közel 40 ezer per vár a Roundup miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Pert nyert egy magánszemély az Egyesült Államokban a Bayer AG ellen. A bíróság elsőfokú ítéletében arra kötelezte a vállalatot, hogy 1,25 millió dollárt fizessen meg John Durnellnek, aki beperelte a vállalatot, azt állítva, hogy a Roundup gyomirtó szerrel való érintkezés miatt lett rákos - írta meg a Reuters. W. Wylie Blair, a felperes ügyvédje szerint az ítélet megszakította a vállalat győzelmi sorozatát, ugyanis a Bayer AG az előző kilenc Roundup-perben győzött. Az ügyvéd beszélt arról is, hogy ez a per volt az első, amelyben az esküdtek bizonyítékokat hallgattak meg arra vonatkozóan, hogy a Roundup fő összetevőjén, a glifozáton kívül a Roundupban lévő más vegyi anyagok is rákot okozhatnak.

A Rounduppal kapcsolatos perek azóta kísérik a Bayert, hogy 2018-ban a mezőgazdasági vetőmagokat és növényvédő szereket gyártó Monsanto Co. 63 milliárd dolláros felvásárlásának részeként megszerezte a márkát. A német konglomerátum azt állítja, hogy több évtizedes vizsgálatok bizonyították, hogy a Roundup és hatóanyaga, a glifozát biztonságos az emberi használatra.

Továbbra is kiállunk a Roundup biztonságossága mellett, és minden jövőbeli peres eljárásban megvédjük termékeink biztonságosságát és jóhiszeműségünket

- közölte a Bayer AG.

A Bayer 2020-ban a legtöbb Roundup-ügyet 10,9 milliárd dollárig terjedő összegben rendezte, de még mindig közel 40 ezer, a gyomirtószerrel kapcsolatos üggyel kell szembenéznie. A vállalat az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt próbálta megtámadni a felperesek lehetőségét, hogy az állami jog alapján perelhessenek, eddig sikertelenül.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Európai Unión belül nagyban zajlik a vita a Roundup fő összetevője, a glifozát engedélyének megújításáról. Egy ilyen bírósági ítélet pedig nemcsak a további amerikai perekben lehet precedensértékű, de az európai szabályozás során is komoly érv lehet az engedély megtagadása mellett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?