Súlyos döntést hozott az amerikai bíróság: ezt a Bayer nem fogja zsebre tenni

Súlyos döntést hozott az amerikai bíróság: ezt a Bayer nem fogja zsebre tenni

agrarszektor.hu
A Bayer AG-nak 1,25 millió dollárt kell fizetnie annak a férfinak, aki beperelte a vállalatot, azt állítva, hogy a Roundup gyomirtó szerrel való érintkezés miatt rákos lett - állapította meg pénteken a Missouri állambeli St. Louisban működő esküdtszék. Ez az ítélet megszakította a Bayer eddigi győzelmi sorozatát. A vállalatra még mindig közel 40 ezer per vár a Roundup miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Pert nyert egy magánszemély az Egyesült Államokban a Bayer AG ellen. A bíróság elsőfokú ítéletében arra kötelezte a vállalatot, hogy 1,25 millió dollárt fizessen meg John Durnellnek, aki beperelte a vállalatot, azt állítva, hogy a Roundup gyomirtó szerrel való érintkezés miatt lett rákos - írta meg a Reuters. W. Wylie Blair, a felperes ügyvédje szerint az ítélet megszakította a vállalat győzelmi sorozatát, ugyanis a Bayer AG az előző kilenc Roundup-perben győzött. Az ügyvéd beszélt arról is, hogy ez a per volt az első, amelyben az esküdtek bizonyítékokat hallgattak meg arra vonatkozóan, hogy a Roundup fő összetevőjén, a glifozáton kívül a Roundupban lévő más vegyi anyagok is rákot okozhatnak.

A Rounduppal kapcsolatos perek azóta kísérik a Bayert, hogy 2018-ban a mezőgazdasági vetőmagokat és növényvédő szereket gyártó Monsanto Co. 63 milliárd dolláros felvásárlásának részeként megszerezte a márkát. A német konglomerátum azt állítja, hogy több évtizedes vizsgálatok bizonyították, hogy a Roundup és hatóanyaga, a glifozát biztonságos az emberi használatra.

Továbbra is kiállunk a Roundup biztonságossága mellett, és minden jövőbeli peres eljárásban megvédjük termékeink biztonságosságát és jóhiszeműségünket

- közölte a Bayer AG.

A Bayer 2020-ban a legtöbb Roundup-ügyet 10,9 milliárd dollárig terjedő összegben rendezte, de még mindig közel 40 ezer, a gyomirtószerrel kapcsolatos üggyel kell szembenéznie. A vállalat az amerikai Legfelsőbb Bíróság előtt próbálta megtámadni a felperesek lehetőségét, hogy az állami jog alapján perelhessenek, eddig sikertelenül.

A helyzetet bonyolítja, hogy az Európai Unión belül nagyban zajlik a vita a Roundup fő összetevője, a glifozát engedélyének megújításáról. Egy ilyen bírósági ítélet pedig nemcsak a további amerikai perekben lehet precedensértékű, de az európai szabályozás során is komoly érv lehet az engedély megtagadása mellett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?