Már kétmilliárd dolláros kártérítésről beszélnek - Hogy nyúlhatott ennyire mellé a Bayer?

agrarszektor.hu
Kétmilliárd dolláros kártérítési igénnyel szembesült tegnap a kaliforniai bíróságon a Monsanto totális gyomirtója miatt a Bayer. Úgy tűnik, a világ egyik legerősebb vegyipari konszernje valamit nagyon benézett, amikor az amerikai konkurens felvásárlása mellett döntött.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Pilliod házaspár évtizedeken át használta a Monsanto Roundup nevű, széles körben ismert, glifozátalapú totális gyomirtóját, és erre vezetik vissza nyirokcsomórákjukat. A 70 évesnél öregebb pár követelése a vádirat szerint egymilliárd dollár volt, most azonban már kétmilliárd dolláros büntetésről szólnak a hírek. Ez az összeg a kártérítési pereiről híres amerikai igazságszolgáltatásban is extrém magasnak számít, a Bayer életében pedig elviselhetetlen tehernek bizonyulhat - írja a handelsblatt.com.

Parlagfüves tarló: tipikusan glifozátot igénylő helyzet

Noha az eljárás során ez az összeg a felére is lecsökkenhet - ahogy az az eddigi perekben is történt -, még mindig óriási summáról van szó. A Bayer tavaly vásárolta meg amerikai konkurensét 60 milliárd euróért, azaz 67,4 milliárd dollárért. Úgy tűnik, teljesen alábecsülte a kártérítési perekkel járó rizikót. Az első két perben ugyan még "csak" 80 millió dollárt kellett a Bayernek kifizetnie, most azonban nagyságrendileg más a helyzet, milliárdokról van szó.

Ha a most kinéző büntetés mellé hozzávesszük azt is, hogy további 13.000 per van folyamatban ugyanebben a kérdésben, akkor a legoptimistább verzióban is elvérzik a cég. Elég, ha a felpereseknek csak 10 millió dollárt ítélnek meg fejenként, már az is 130 milliárd dollárt jelentene. Ez éppen a duplája annak, amennyit a Bayer a Monsantóért adott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy lehetséges az, hogy egy ilyen óriáscég, amelyik hosszú évekre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkezik az USA piacán, ennyire benézni a helyzetet? A megítélt összeg azért növekedett meg ennyire, mert a bíróság nemcsak azt látta igazolva, hogy van összefüggés a rák és a glifozát között, hanem azt is, hogy a Monsanto nem tett meg mindent az összefüggés kiderítéséért, sőt, éppenséggel gátolta azt. Vajon tudta ezt a Bayer? Vélhetőleg nem tudtak azon újságírók és politikusok listájáról, akikkel a Monsanto kommunikációs részlege "jóban volt", ahogy arról sem, hogy megpróbáltak befolyásolni egyes kutatókat a tanulmányok végkövetkeztetéseiben - írja a handelsblatt.com.

A Bayer ugyan nem tehet a Monsanto korábbi hibáiról, most nem sok választása maradt:

1. megpróbálhatja megvédeni a Monsantót, és/vagy

2. maga is kártérítést követel azoktól, akik a cég megvásárlása előtt annak értékelését elvégezték, amibe beleértendő a jogi rizikók helyes felmérése is. Valaki ugyanis óriásit tévedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?