Már kétmilliárd dolláros kártérítésről beszélnek - Hogy nyúlhatott ennyire mellé a Bayer?

agrarszektor.hu
Kétmilliárd dolláros kártérítési igénnyel szembesült tegnap a kaliforniai bíróságon a Monsanto totális gyomirtója miatt a Bayer. Úgy tűnik, a világ egyik legerősebb vegyipari konszernje valamit nagyon benézett, amikor az amerikai konkurens felvásárlása mellett döntött.

A Pilliod házaspár évtizedeken át használta a Monsanto Roundup nevű, széles körben ismert, glifozátalapú totális gyomirtóját, és erre vezetik vissza nyirokcsomórákjukat. A 70 évesnél öregebb pár követelése a vádirat szerint egymilliárd dollár volt, most azonban már kétmilliárd dolláros büntetésről szólnak a hírek. Ez az összeg a kártérítési pereiről híres amerikai igazságszolgáltatásban is extrém magasnak számít, a Bayer életében pedig elviselhetetlen tehernek bizonyulhat - írja a handelsblatt.com.

Parlagfüves tarló: tipikusan glifozátot igénylő helyzet

Noha az eljárás során ez az összeg a felére is lecsökkenhet - ahogy az az eddigi perekben is történt -, még mindig óriási summáról van szó. A Bayer tavaly vásárolta meg amerikai konkurensét 60 milliárd euróért, azaz 67,4 milliárd dollárért. Úgy tűnik, teljesen alábecsülte a kártérítési perekkel járó rizikót. Az első két perben ugyan még "csak" 80 millió dollárt kellett a Bayernek kifizetnie, most azonban nagyságrendileg más a helyzet, milliárdokról van szó.

Ha a most kinéző büntetés mellé hozzávesszük azt is, hogy további 13.000 per van folyamatban ugyanebben a kérdésben, akkor a legoptimistább verzióban is elvérzik a cég. Elég, ha a felpereseknek csak 10 millió dollárt ítélnek meg fejenként, már az is 130 milliárd dollárt jelentene. Ez éppen a duplája annak, amennyit a Bayer a Monsantóért adott.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy lehetséges az, hogy egy ilyen óriáscég, amelyik hosszú évekre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkezik az USA piacán, ennyire benézni a helyzetet? A megítélt összeg azért növekedett meg ennyire, mert a bíróság nemcsak azt látta igazolva, hogy van összefüggés a rák és a glifozát között, hanem azt is, hogy a Monsanto nem tett meg mindent az összefüggés kiderítéséért, sőt, éppenséggel gátolta azt. Vajon tudta ezt a Bayer? Vélhetőleg nem tudtak azon újságírók és politikusok listájáról, akikkel a Monsanto kommunikációs részlege "jóban volt", ahogy arról sem, hogy megpróbáltak befolyásolni egyes kutatókat a tanulmányok végkövetkeztetéseiben - írja a handelsblatt.com.

A Bayer ugyan nem tehet a Monsanto korábbi hibáiról, most nem sok választása maradt:

1. megpróbálhatja megvédeni a Monsantót, és/vagy

2. maga is kártérítést követel azoktól, akik a cég megvásárlása előtt annak értékelését elvégezték, amibe beleértendő a jogi rizikók helyes felmérése is. Valaki ugyanis óriásit tévedett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?