Halat vennél karácsonyra? Akkor erről mindenképp tudnod kell
Idén karácsonykor is érdemes a hazai termelésű édesvízi halat választania a lakosságnak.
A pisztráng a Salmonidae család Salmoninae alcsaládjába tartozó egyes édesvízi halfajok köznyelvi neve. Húsa olajos, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban.
A pisztráng jellemzői
A pisztrángok a nyílt hólyagú halak rendjének lazacfélék családjába tartoznak. A pisztráng test kissé összenyomott, de a mérleg egyenletesen helyezkedik el. A pofa kissé tompa és nagyon kicsinek tűnik. A ragadozónak éles és masszív fogai vannak. Az alsó sorban helyezkednek el. A felső állkapocsban csak 4 fog található, de ezek helytelenek. A pisztráng háta olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancspiros, néha kékes színnel szegett foltokkal. Hasa fehér, a hátúszója pedig legtöbbször olajzöld, páros úszói és alfelúszója borsárgák, gyakran feketével festettek. A pisztráng színe eléggé változatos. A legnagyobbak egyedek akár 1 méteresek és 25-30 kilogrammosak is lehetnek.
Európában mindenütt otthonos a pisztráng, Magyarországon is számos faja él, hegyi és havasi folyóvizeinknek, hideg tavainknak értékes hala. Emellett nem vándorol, az ívás októbertől januárig tart. A pisztráng ikráik számára kis gödröket váj a meder talajában és a termékenyítés után azokat befedi. Igen ügyesen és gyorsan úszik, nagyon óvatos. A pisztráng főként rovarokkal táplálkozik, de nem „utasítja vissza” a csigákat, férgeket és kisebb halakat sem. Húsa igen ízletes, finom, ezért igen kedvelt halfajta. A pisztrángok jelentős szerepet töltenek be a táplálékláncban, számos vadállat - például barna medve, ragadozó madarak - táplálékának fontos részét alkotják. Mindezek mellett a pisztrángok gazdasági jelentőségük is nagy, hiszen a világ számos országába betelepítették, illetve számos halnevelde tenyészti őket.
Idén karácsonykor is érdemes a hazai termelésű édesvízi halat választania a lakosságnak.
Idén is kiváló minőségű, hazai termelésű hal kerülhet a magyarok karácsonyi asztalára.
Bőséges halkínálattal találkozhatnak a vásárlók karácsonykor, a csapadékos időjárás és az olcsóbb takarmány jót tett a halgazdaságoknak.
Akár több tízezer forintot is megkereshet egy nap alatt az, akit felvesznek halpucolónak.
A magyarországi őshonos halak ismertebbé tétele, népszerűsítése érdekében idén immár 15. alkalommal lehet szavazni az év halára.
Spanyolországban az élelmiszerek drágulása miatt átalakulóban van a fogyasztás szerkezete.
Magyarországon is fel-fel bukkan egy-egy terméken a Nutri-Score jelölés, amely első látásra olyan, mint a hűtő- és mosógépek energetikai besorolása.
Az év végi ünnepi időszak egyik slágernövénye a karácsonyi kaktusz, amire oda kell figyelni.
Túl alacsonyak voltak az élelmiszerárak az elmúlt 20-30 évben Magyarországon, emellett több gond is felmerült az ágazatban.
A Marosvásárhelyen található Azomureş felfüggesztette a műtrágyagyártást, pedig csak nem rég indult újra.
Koncentráltabb és globálisan is nagyobb lett az uniós tejágazat a tejkvóta kivezetése óta eltelt években, de növekedett a bizonytalanság.
Hibridjeink minden jelentős tulajdonságban a megbízhatóságot képviselik.
A mezőgazdasági év csúcspontja kétségtelenül mindenki számára a betakarítás, amikor a táblákon lévő termények és takarmányok formájában elnyerjük az egész évig tartó munka eredményét.
Szívhez szóló videóval is köszönti a vásárlókat az üzletlánc