Pisztráng

A pisztráng a Salmonidae család Salmoninae alcsaládjába tartozó egyes édesvízi halfajok köznyelvi neve. Húsa olajos, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban.

A pisztráng jellemzői

A pisztrángok a nyílt hólyagú halak rendjének lazacfélék családjába tartoznak. A pisztráng test kissé összenyomott, de a mérleg egyenletesen helyezkedik el. A pofa kissé tompa és nagyon kicsinek tűnik. A ragadozónak éles és masszív fogai vannak. Az alsó sorban helyezkednek el. A felső állkapocsban csak 4 fog található, de ezek helytelenek. A pisztráng háta olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancspiros, néha kékes színnel szegett foltokkal. Hasa fehér, a hátúszója pedig legtöbbször olajzöld, páros úszói és alfelúszója borsárgák, gyakran feketével festettek. A pisztráng színe eléggé változatos. A legnagyobbak egyedek akár 1 méteresek és 25-30 kilogrammosak is lehetnek.

Európában mindenütt otthonos a pisztráng, Magyarországon is számos faja él, hegyi és havasi folyóvizeinknek, hideg tavainknak értékes hala. Emellett nem vándorol, az ívás októbertől januárig tart. A pisztráng ikráik számára kis gödröket váj a meder talajában és a termékenyítés után azokat befedi. Igen ügyesen és gyorsan úszik, nagyon óvatos. A pisztráng főként rovarokkal táplálkozik, de nem „utasítja vissza” a csigákat, férgeket és kisebb halakat sem. Húsa igen ízletes, finom, ezért igen kedvelt halfajta. A pisztrángok jelentős szerepet töltenek be a táplálékláncban, számos vadállat - például barna medve, ragadozó madarak - táplálékának fontos részét alkotják. Mindezek mellett a pisztrángok gazdasági jelentőségük is nagy, hiszen a világ számos országába betelepítették, illetve számos halnevelde tenyészti őket.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.