Ha szoktál karácsonykor halat enni, akkor erről mindenképpen tudnod kell
A hazai haltermelők biztosítják a fogyasztók számára, hogy a karácsonyi asztalra kiváló minőségű hazai hal kerüljön.
A pisztráng a Salmonidae család Salmoninae alcsaládjába tartozó egyes édesvízi halfajok köznyelvi neve. Húsa olajos, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban.
A pisztráng jellemzői
A pisztrángok a nyílt hólyagú halak rendjének lazacfélék családjába tartoznak. A pisztráng test kissé összenyomott, de a mérleg egyenletesen helyezkedik el. A pofa kissé tompa és nagyon kicsinek tűnik. A ragadozónak éles és masszív fogai vannak. Az alsó sorban helyezkednek el. A felső állkapocsban csak 4 fog található, de ezek helytelenek. A pisztráng háta olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancspiros, néha kékes színnel szegett foltokkal. Hasa fehér, a hátúszója pedig legtöbbször olajzöld, páros úszói és alfelúszója borsárgák, gyakran feketével festettek. A pisztráng színe eléggé változatos. A legnagyobbak egyedek akár 1 méteresek és 25-30 kilogrammosak is lehetnek.
Európában mindenütt otthonos a pisztráng, Magyarországon is számos faja él, hegyi és havasi folyóvizeinknek, hideg tavainknak értékes hala. Emellett nem vándorol, az ívás októbertől januárig tart. A pisztráng ikráik számára kis gödröket váj a meder talajában és a termékenyítés után azokat befedi. Igen ügyesen és gyorsan úszik, nagyon óvatos. A pisztráng főként rovarokkal táplálkozik, de nem „utasítja vissza” a csigákat, férgeket és kisebb halakat sem. Húsa igen ízletes, finom, ezért igen kedvelt halfajta. A pisztrángok jelentős szerepet töltenek be a táplálékláncban, számos vadállat - például barna medve, ragadozó madarak - táplálékának fontos részét alkotják. Mindezek mellett a pisztrángok gazdasági jelentőségük is nagy, hiszen a világ számos országába betelepítették, illetve számos halnevelde tenyészti őket.
A hazai haltermelők biztosítják a fogyasztók számára, hogy a karácsonyi asztalra kiváló minőségű hazai hal kerüljön.
Idén is lezajlott a halállomány összetételének tudományos szempontú vizsgálata a Duna főágában.
A halfogyasztás nagyon egészséges, ugyanakkor jobb odafigyelni, meglepő dolgot fedeztek fel.
Lezárult a Veresi Paradicsom Kft.1,2 milliárd forintos innovációs projektje, amivel új fejezet nyílik itthon.
Súlyos halpusztulás történt a Sárszentmihályi-tározón, ahol két hullámban több száz kilogramm hal veszett oda.
2025. január 1. és 2029. december 31. között kommunikációs és promóciós kampányt valósítanak meg itthon.

Az új technológiák, a vetésszerkezet tudatos átalakítása és a fiatalabb generációk szakmai felkészültsége mind kulcsa lehet a fenntartható működésnek.
A fűszerpaprika a magyar gasztronómia megkerülhetetlen fűszernövénye, a gulyás, a pörkölt és a paprikás ételek lelke.
Az agrárexport értéke 7,4 százalékkal mérséklődött, az import lényegében változatlan maradt, így az egyenleg 32 százalékkal gyengült.
A finomított cukor kerülése egyre inkább a figyelem középpontjába kerül az egészségtudatos táplálkozásban.
Érkeznek a támogatói okiratok, jelentős beruházások pörgethetik fel az agráriumot és az élelmiszeripart.
Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.
A New Holland traktorai új dimenziót nyitnak az állattartó gazdaságok számára: kompakt méret, nagy teljesítmény és sokoldalú alkalmazhatóság a hatékony munkavégzésért.