Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok lépnek életbe itt 2026-tól
A Magyar Országos Horgász Szövetség Tisza-tavi Kirendeltsége több ponton is módosította a helyi horgászrendet.
A pisztráng a Salmonidae család Salmoninae alcsaládjába tartozó egyes édesvízi halfajok köznyelvi neve. Húsa olajos, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban.
A pisztráng jellemzői
A pisztrángok a nyílt hólyagú halak rendjének lazacfélék családjába tartoznak. A pisztráng test kissé összenyomott, de a mérleg egyenletesen helyezkedik el. A pofa kissé tompa és nagyon kicsinek tűnik. A ragadozónak éles és masszív fogai vannak. Az alsó sorban helyezkednek el. A felső állkapocsban csak 4 fog található, de ezek helytelenek. A pisztráng háta olajzöld, oldalai sárgászöldek, fekete és narancspiros, néha kékes színnel szegett foltokkal. Hasa fehér, a hátúszója pedig legtöbbször olajzöld, páros úszói és alfelúszója borsárgák, gyakran feketével festettek. A pisztráng színe eléggé változatos. A legnagyobbak egyedek akár 1 méteresek és 25-30 kilogrammosak is lehetnek.
Európában mindenütt otthonos a pisztráng, Magyarországon is számos faja él, hegyi és havasi folyóvizeinknek, hideg tavainknak értékes hala. Emellett nem vándorol, az ívás októbertől januárig tart. A pisztráng ikráik számára kis gödröket váj a meder talajában és a termékenyítés után azokat befedi. Igen ügyesen és gyorsan úszik, nagyon óvatos. A pisztráng főként rovarokkal táplálkozik, de nem „utasítja vissza” a csigákat, férgeket és kisebb halakat sem. Húsa igen ízletes, finom, ezért igen kedvelt halfajta. A pisztrángok jelentős szerepet töltenek be a táplálékláncban, számos vadállat - például barna medve, ragadozó madarak - táplálékának fontos részét alkotják. Mindezek mellett a pisztrángok gazdasági jelentőségük is nagy, hiszen a világ számos országába betelepítették, illetve számos halnevelde tenyészti őket.
A Magyar Országos Horgász Szövetség Tisza-tavi Kirendeltsége több ponton is módosította a helyi horgászrendet.
A halak fogyasztása világszerte az étrend egyik legértékesebb eleme, hiszen alacsony zsírtartalmúak, és kiváló minőségű fehérjeforrások.
A szakértő szerint megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon, csak az alapanyagok maradtak.
Bár az elmúlt években komoly drágulás volt megfigyelhető a ponty árában, idén a tavalyihoz hasonló árakra számíthatnak a vásárlók.
Fontos, hogy az ünnepi időszak alatt is odafigyeljünk, mit hogyan tárolunk és fogyasztunk.
A vásárlók részéről ma már alapvető elvárás, hogy szálkamentes a termék, a pikkelyes halak lassan eltűnnek a piacról, élő halat pedig már csak kevesen vásárolnak.

Az Alapvetés podcast műsoraiban minden csütörtökön a szakma nagy neveit láttuk vendégül.
A halak fogyasztása világszerte az étrend egyik legértékesebb eleme, hiszen alacsony zsírtartalmúak, és kiváló minőségű fehérjeforrások.
Márki Károlyt, a NAGISZ Zrt. takarmányipari ágazatának vezetőjét kérdeztük.
Az elmúlt negyed évszázadban gyakorlatilag folyamatosan emelkedett a dió ára Magyarországon.
A túlélés kulcsa a hozzáadott érték növelése és a beruházások felgyorsítása lehet.
Új év, új matrica árak - az autópályák úthasználati díjának mértékét törvény szabályozza. 2026-ban sem maradunk változás nélkül.
Bevált műszaki alapok, új design és prémium kabin. Hatékonyabb üzemeltetés, nagyobb kényelem és kimagasló vonóerő.