Kinyírják a Bayert? - Egy milliárd dolláros büntetés szerepel a vádiratban

agrarszektor.hu
A handelsblatt.com számolt be róla, hogy mekkora összeg szerepel a Roundup miatt a Monsanto ellen indított, észak-kaliforniai perben. Nem kevesebb, mint egy milliárd dollár a tét, amit most már a Bayernek kellene állnia. A cég részvényei már lejtmenetben vannak, mi lesz most?

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A harmadik amerikai perben, amelyet a glifozát-tartalmú Roundup gyomirtó miatt a Monsanto ellen indítottak, a vádirat szerint nem kevesebb, mint egy milliárd dollárt (290 milliárd forint) követelnek a céget megvásároló Bayertől. A kártérítés igényelt összege egy nagyságrenddel több, mint amennyinek a megfizetésére az eddigi két ítéletben kötelezték a céget (összesen 159 millió dollár).

EZ IS ÉRDEKELHET

"Ez már egy olyan összeg, ami alapvetően megváltoztatja a dolgok állását" - mondta Brent Wisner ügyész szerdán az észak-kaliforniai bíróságon. Az indoklás szerint azért követelnek ekkora összeget, mert úgy látják, hogy a Monsanto manipulálta a tudományos kutatások eredményeit. A felperes házaspár már 70 évesnél is idősebb, mindketten nyirokcsomórákban szenvednek. A betegség okozójának az évtizedeken át használt gyomirtót tartják.

Az ügyészség az elkövetkező napokban dönt arról, hogy a Monsanto - azaz most már a Bayer - bűnös-e a vádpontokban. Ehhez elegendő, ha a 12 esküdtből 9 igennel szavaz. A Bayer eddig cégértékének felét veszítette el a botrányos amerikai vegyipari vállalat miatt, és kérdés, hogy egy ekkora büntetés túlélhető-e.

A német konszern legnagyobb piaci konkurensei 2017. évi bevételük alapján:

  • 1. az amerikai DowDuPont (20,1 Mrd dollár)  
  • 2. a német BASF (18,1 Mrd dollár)
  • 3. a kínai Syngenta/ChemChina (15,2 Mrd dollár)
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?