Kinyírják a Bayert? - Egy milliárd dolláros büntetés szerepel a vádiratban

agrarszektor.hu
A handelsblatt.com számolt be róla, hogy mekkora összeg szerepel a Roundup miatt a Monsanto ellen indított, észak-kaliforniai perben. Nem kevesebb, mint egy milliárd dollár a tét, amit most már a Bayernek kellene állnia. A cég részvényei már lejtmenetben vannak, mi lesz most?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A harmadik amerikai perben, amelyet a glifozát-tartalmú Roundup gyomirtó miatt a Monsanto ellen indítottak, a vádirat szerint nem kevesebb, mint egy milliárd dollárt (290 milliárd forint) követelnek a céget megvásároló Bayertől. A kártérítés igényelt összege egy nagyságrenddel több, mint amennyinek a megfizetésére az eddigi két ítéletben kötelezték a céget (összesen 159 millió dollár).

EZ IS ÉRDEKELHET

"Ez már egy olyan összeg, ami alapvetően megváltoztatja a dolgok állását" - mondta Brent Wisner ügyész szerdán az észak-kaliforniai bíróságon. Az indoklás szerint azért követelnek ekkora összeget, mert úgy látják, hogy a Monsanto manipulálta a tudományos kutatások eredményeit. A felperes házaspár már 70 évesnél is idősebb, mindketten nyirokcsomórákban szenvednek. A betegség okozójának az évtizedeken át használt gyomirtót tartják.

Az ügyészség az elkövetkező napokban dönt arról, hogy a Monsanto - azaz most már a Bayer - bűnös-e a vádpontokban. Ehhez elegendő, ha a 12 esküdtből 9 igennel szavaz. A Bayer eddig cégértékének felét veszítette el a botrányos amerikai vegyipari vállalat miatt, és kérdés, hogy egy ekkora büntetés túlélhető-e.

A német konszern legnagyobb piaci konkurensei 2017. évi bevételük alapján:

  • 1. az amerikai DowDuPont (20,1 Mrd dollár)  
  • 2. a német BASF (18,1 Mrd dollár)
  • 3. a kínai Syngenta/ChemChina (15,2 Mrd dollár)
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?