Rengeteg pénzből épül óriási tejkomplexum: 2021-től indulhat az üzem

MTI
Tejkomplexum alapkövét tették le ünnepélyes keretek között hétfőn Szenttamáson a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. (TM Zrt.) beruházásában. A próbaüzem várhatóan 2020 decemberében kezdődik meg, és 2021 januártól indulhat a tej feldolgozása és értékesítése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tacopulosz Péter, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója elmondta: a komplexum egy modern szarvasmarha telepből és az ehhez kapcsolódó tejüzemből áll majd. A zrt. egy korábban bezárt szarvasmarha telepe újul meg, modernizálódik. A rekonstrukció megvalósításához a cég Szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése című felhívásra pályázatot adott be, a támogatói okirat szerinti 891 millió forintos beruházásra elnyert támogatás 445 millió forint - közölte. A tejüzem létesítésére a Pénzügyminisztérium Nagyvállalati Támogatási program keretein belül nyújtottak be pályázatot. A zöldmezős beruházás a cég szenttamási külterületén valósul meg.

A tehenészeti telep rekonstrukciójával párhuzamosan, szintén pályázati források felhasználásával, létesítenek egy napi 30 ezer liter tej teljes körű feldolgozására alkalmas tejüzemet - mondta. Az üzem közvetlenül a tehenészet mellett lesz, és a tervek szerint a kifejt nyers tej zárt rendszeren keresztül kerül az üzembe. Tacopulosz Péter tájékoztatott arról, hogy a TM Zrt. 480 holtstein-fríz tejelő tehénnel és azok szaporulatával rendelkezik. A vállalat éves szinten 4 millió liter tejet termel, emiatt nagymértékben ki van téve a nyers tej felvásárlási ár ingadozás hatásainak. A kitettség csökkentése és a profit maximalizálása érdekében döntött úgy társaság, hogy saját tejfeldolgozó üzemet létesít. Hozzátette: a szarvasmarhatelepi korszerűsítést követően a tervezett napi nyerstej-előállításuk 12 -14 ezer liter lesz, így évi 4,9 millió liter saját előállítású tej feldolgozására lesz lehetőségük. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?