Aki szereti a jó steaket, sohasem enne műhúsokat

agrarszektor.hu
Több milliárd forintos beruházásra készül dabasi telephelyén a magyar takarmánypiacon meghatározó szerepet betöltő Vitafort Zrt., amely a hazai állatállomány stagnálása miatt most külföldön lát esélyt erőteljes növekedésre - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Kulik Zoltán, a társaság vezérigazgatója. Jó stratégiai célnak tartja azt a közelmúltbeli miniszteri bejelentést, amely szerint extrahált szójadarát előállító feldolgozó üzemet kellene építeni Magyarországon. A nemzeti fehérjestratégia részeként nálunk is előtérbe kerülhet az alternatív fehérjeforrások - így például a rovarfehérjék - takarmányozási-állattenyésztési felhasználása, a műhúsgyártás nemzetközi fellendülésének viszont vérhatóan nem lesz érdemi hatása a világ hagyományos hústermelésére.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Agrarszektor.hu: Óriásira nőtt mára Magyarországon annak a veszélye, hogy a vaddisznó-állományban folyamatosan terjedő afrikai sertéspestis (ASP) a sertéstelepeken is megjelenik. Takarmányozási szempontból mit lehet tenni a vírus terjedése ellen?

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!


Kulik Zoltán:
Érdekes helyzet, hogy az idén a baromfi- és a tejpiacon viszonylagos nyugalom van, így az állattenyésztési ágazatban régen látott stabilitásról lehetne beszélni, ha nem lenne sertéspestis. Bár a világpiaci változások nyomán a hazai sertésárak drasztikusan, több mint 50 százalékkal nőttek, a sertésállomány továbbra is mélyponton, 2,9 millió darabos szinten stagnál, ezért is rendkívül fontos, hogyan tudjuk kezelni az ASP miatti helyzetet. A takarmánygyártóknak a váladékokkal terjedő vírus megfékezésében nagy a felelősségük, ezért e kérdéssel mi is kiemelten foglalkozunk. Így például harminc napig elkülönítetten tároljuk azokat a felvásárolt szemes terményeket, amelyek olyan területekről származnak, ahol vaddisznókban már kimutatták az ASP-t. Ugyanilyen fontos, hogy a szalmát minimum kilencven napig raktározzuk úgy, hogy ne érintkezhessen fertőzésre alkalmas állatokkal. Emellett külön célfuvarokat alkalmazunk és egyszer használatos raklapokat használunk azokban az országrészekben, amelyekben fertőzött vaddisznókat találtak. A bejövő és kimenő kamionokat fertőtlenítjük, és előírjuk, hogy nem állhatnak meg pihenni, hiszen a járművek szállítás közben is megfertőződhetnek. Hasonlóan szigorú intézkedéseket vezettünk be az állattartó gazdaságokat látogató munkavállalóinknál is, akik a sertéstelepek felkeresése előtt három nappal nem vadászhatnak, illetve naponta csak egy telepet látogathatnak meg. A Vitafort ma 150 nagyüzemi sertésteleppel áll kapcsolatban, és ezeket azzal is igyekszünk megvédeni, hogy az ASP-vel érintett területeken kollégáinknak minden telepen külön ruházatot és csizmát kell használniuk. A megelőző intézkedések betartása közös érdekünk, mert ha egy-egy állományt a vírus miatt ki kellene irtani, azokon a telepeken a mi takarmányértékesítési lehetőségeink is átmenetileg megszűnnének.


A.: Az idei év a gabonatermelésben is extrémnek számít amiatt, hogy a kalászosokat ismét megfertőzték a haszonállatok teljesítményre veszélyes toxintermelő fuzáriumgombák. Mennyire nehezíti ez meg a takarmányozási alapanyag-beszerzést?

K. Z.: Nem mondom, hogy nincs gond, mivel laboratóriumainkban mi is mértünk extrém magasnak számító, 30-50 ezer mikrogramm/kilogrammos (ppb-s) értékeket is. Ilyenekre nyolc-tíz éve nem volt példa, és azt jelzi, hogy átlagos éveknél rosszabb a helyzet, de azért az ágazatban nincs világvége. Úgy tapasztaljuk, hogy a DON-toxinos probléma nem elsősorban a búzát, hanem az árpát érinti, és az országon belül, illetve egy-egy cég adott termőhelyen lévő táblái között is óriásiak a különbségek. Ezért az idén az a legfontosabb, hogy a betakarított gabonatételeket megfelelően elkülönítsék és tárolják a termelők, mert így jobban lehet kezelni a szennyezett árumennyiségeket is, és a gazdálkodók értékesítési mozgástere is nagyobb lesz. Az étkezési minőségű búzánál a DON-toxint érintő határérték 1250 ppb, de a takarmányokra nem vonatkoznak ilyen szigorú paraméterek. Mi ugyanakkor meghatározzuk, hogy az állatok számára mekkora toxintartalom hat depresszíven, és a receptúrákban nem csak aminosavakra vagy vitaminokra optimalizálunk, hanem folyamatosan monitorozzuk a toxinmennyiséget is. Ma a fuzáriumgondok miatt sok sertéstelepen csökkentik az árpatartalmat, és azt cirokkal és más terményekkel próbálják kiváltani. A nagy abrakfogyasztó baromfiágazatban szintén oda kell figyelni, de például a szarvasmarha-termelés sokkal kevésbé veszélyeztetett. Életkort tekintve a fiatal állatoknál és a kocáknál nagyobb, míg például hízómarháknál kisebb a kockázat. A takarmányozásban tehát a fuzáriumos helyzetet lehet kezelni, de pontosan tudni kell, melyik terménytétel milyen minőséget képvisel.

A.: A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a takarmányárak nem változtak jelentősen az év eleje óta. Mire lehet számítani a következő időszakban?

K. Z.: Az idén valóban nincsenek nagy árkilengések. Ez komoly változás az előző évhez képest, amikor szinte két hétre sem lehetett előre látni a takarmányozási inputárakat. Most a piac kiegyensúlyozott, és ez tervezhetőséget ad a termelőknek és a takarmánygyártóknak egyaránt. Egyelőre a későbbiekre nézve sem látunk olyan tényezőket, amelyek az extrém nagy ármozgások felé hatnának. Lehet, hogy a kukoricánál bekövetkezik egy kisebb korrekció, amely a feldolgozási melléktermékeket is érintheti, de majd október-novemberben derül ki, ténylegesen mi történik a piacon.


A.: A Vitafort Csoport ma a hazai takarmánypiac 25 százalékát látja el termékekkel. Hol lát lehetőséget a további növekedésre?

K. Z.: A hazai takarmánypiac ma 3,6 millió tonnát tesz ki, a Vitafort pedig évi mintegy 900 ezer tonna tápegyenértékhez gyárt premixeket és egyéb takarmány-adalékokat. Természetesen minden cégnek más a stratégiája, mi a sajátunkat a tizenkét hektáros dabasi telephelyen lévő hét üzemünkre alapozzuk. Nem elsősorban a termelés mennyiségi növelése törekszünk, így nem a kész tápok gyártására fókuszálunk. Ehelyett minőségi takarmány-összetevők előállításával minél nagyobb hozzáadott értéket szeretnénk teremteni, mert ezzel jobban ki tudjuk aknázni a cégcsoport erősségeit is. A belföldi igények kielégítésén túl mintegy félmillió tonna tápegyenértéket külföldre gyártunk, így például Szaúd-Arábiában több mint 200 millió brojlert takarmányozunk. Fontos külpiacaink között említhetem Vietnamot, Laoszt és Pakisztánt is, ahol a népesség robbanásszerű növekedésére lehet számítani, és ez a következő évtizedekben maga után vonja az állattenyésztési-takarmányozási szükséglet látványos bővülését is.

A.: Ezek szerint a külföldi piacbővülésre nyílhat nagyobb esély?

K. Z.: Igen, mert Magyarországon tulajdonképpen már annak is örülni kell, ha nem csökken tovább az állatállomány. A külpiacokon viszont sokkal nagyobb a mozgástér, és ezt például az is mutatja, hogy a kisvárdai-nyírkércsi Master Good csoport éppen a napokban ad át Vietnamban egy komoly kapacitású broilervágóhidat, amelynek működéséhez a Vitafort szállítja majd a takarmány-alapanyagokat. Nagy tehenészetekben jelen vagyunk Laoszban, a Dnyeszter-menti Köztársaságban, vagy például Moldáviában is, ahová nem csak takarmányt, hanem más vállalkozással közösen magyar üszőket is szállítunk. Kenyában vágóhídi, Kolumbiában akvakultúrás-húsmarhás programban veszünk részt, most pedig Kuba felé is próbálunk nyitni, ahol az ottani parlament nemrég hagyta jóvá, hogy többségi külföldi tulajdonú vállalatokat is lehet létesíteni. Ebből is látszik, hogy a Vitafortnál egyértelműen a fejlődő piacokat részesítjük előnyben. Az ottani lehetőségeket mutatja, hogy ma Magyarországon 360 kilogrammot tesz ki az egy főre vetített éves takarmánygyártás, míg Ázsiában 100 kilogrammot, Afrikában pedig 50-60 kilogrammot. Ezekben a piacokban tehát 3-5-szörös növekedési potenciál rejlik.


A.: Ma a takarmánygyártásban is egyre nagyobb teret kap az automatizált és robotizált termelés. A hatékonyságnövelés érdekében terveznek-e újabb beruházásokat?

K. Z.: A modernizációs kényszer részben a munkaerőgondokra vezethető vissza. A dolgozók megtartása érdekében az elmúlt három évben nekünk is 40-45 százalékkal kellett emelni a munkabéreket, amelyek az egyik legnagyobb költségnövelő tényezővé váltak. A Vitafortnál nincs komoly fluktuáció és a termékminőséggel sincs probléma, de a versenyképesség további javítása érdekében most a dabasi telephelyen jelentős - 12-13 millió eurós, vagyis 3,5-4 milliárd forintnak megfelelő - zöldmezős beruházást tervezünk, amely várhatóan jövőre kezdődhet el és két év múlva fejeződhet be. Célunk, hogy az anyagmozgatást és a gyártást még jobban automatizáljuk és robotizáljuk. Az a víziónk, hogy nyolc-tíz év alatt hét jelenlegi üzemünk csaknem mindegyikét egyetlen helyre csoportosítjuk át. Ennek egyik lépéseként vertikális üzemet hozunk létre csaknem ötven méteres magas épületben, amely a térség legmagasabb létesítménye lesz. Nagyon komoly stratégiai lépésről van szó, amit az is mutat, hogy ma 2000 féle különböző terméket gyártunk, vagyis termelésünk rendkívül összetett.

A.: A precíziós technológia gyorsan terjed a mezőgazdaságban is, ahol már nem csak a növénytermelésben, hanem az állattenyésztési szektorban is szerepet kap. A takarmányozásban hol lehet leginkább jelentősége?

K. Z.: A precíziós gazdálkodás a növénytermelésben valóban elterjedtebb, de szélesebb körű alkalmazása az állattenyésztésben és a takarmányozásban is küszöbön áll. Így például a tehenészetekben beköszönt a robotfejések korszaka, amikor az állatokat robotok fejik meg, majd termelésükhöz igazodóan robotok adagolják ki számukra a megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt. Hasznos innováció a tehenek farkára rögzíthető szerkezet is, amely az ellés megindulása előtt három órával SMS értesítést küld, így addig a gondozóknak nem kell feleslegesen az állatok mellett tartózkodniuk. Ma már létezik olyan új szoftveres program is, amely mobiltelefonos applikációval alkalmas a szarvasmarhák súlyának 5 százalékos pontosságú lemérésére, ezért az állatokat meg lehet kímélni a mérlegelés miatti stressztől. Vannak persze példák más ágazatokban, így a sertéstartásban is, ahol olyan padozatot fejlesztettek ki, amely ellés után elkeríti a malacokat az anyaállatoktól, így jelentősen csökkenti az agyonnyomás miatti elhullást. Látható tehát, hogy a lehetőségek tárháza folyamatosan bővül, ezért is kellenek az agráriumba a fiatalok, akik sokkal nyitottabbak az új technológiák iránt.


A.: A következő években átalakulhat a takarmányozásban felhasználható alapanyagok köre is. Így például egyre többen számolnak a rovarfehérjék alkalmazásával. Magyarországon milyen realitása lehet ennek?

K. Z.: Mi is aktívan részt veszünk a nemzeti fehérjeprogramban, amely számol az alternatív fehérjeforrások felhasználásával is. A Vitafortnál a rovarfehérjékben komolyan hiszünk, és nemrég e témában 1,8 milliárd forintos pályázatot is beadtunk. Magyarországon azonban ma gondot okoz, hogy a rovarfehérjéket a haszonállatok takarmányozásában kísérleti jelleggel sem alkalmazhatjuk, ezért ebben az ügyben külön miniszteri elbírálást kértünk. Arra kaptunk ígéretet, hogy a kísérleti takarmányozás a baromfiféléknél jövőre, a sertéseknél pedig azt követően megkezdődhet. Ázsiában ugyanakkor egészen más a hozzáállás, így például laoszi takarmánykeverőnk a halreceptúrákhoz már most is rovarfehérjék dolgoz fel. Ott tehát a rovarok felhasználása egyáltalán nem utópisztikus törekvés, mint ahogy ezt Európában ma is sokan gondolják.

A.: Az elmúlt években betörtek a takarmányozási piacra a bioüzemanyag-gyártás melléktermékei. is. Magyarországon milyenek a tapasztalatok?

K. Z.: Az elmúlt öt évben sokat léptünk előre, és a bioüzemanyag ipar melléktermékei nálunk is elterjedtek a takarmányozásban. Sokan már nem is szeretik a melléktermék kifejezést, hanem társtermékekről beszélnek. E téren a Vitafort a legnagyobb felhasználó partnere a szabadegyházi Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó Kft.-nek., de más gabonafeldolgozók is állítanak elő ilyen alapanyagokat. Ne felejtsük el, hogy GMO-mentes hazai termékekről van szó, amelyek előnyeit jól ki lehet használni a hazai állattenyésztésben.


A.: A takarmányozási alapanyag-felhasználással kapcsolatban továbbra is gond, hogy évente több százezer tonna GMO-s szója érkezik az országba. Az Ön által is említett nemzeti fehérjeprogram is tartalmazza, hogy ennek mennyiségét csökkenteni kellene. Milyen célt tart megvalósíthatónak?

K. Z.: Évente 600 ezer tonna szóját importálunk, amelynek 90 százaléka GMO-s. Ha ezt ki tudnánk váltani, a teljes állattenyésztési termékstruktúránk GMO-mentes lehetne. A nemzeti fehérjeprogram többek között arra összpontosít, milyen alternatív forrásokat lehetne felhasználni, és ezzel kapcsolatban egyes etetési kísérletek - például a sertéseknél - már be is fejeződtek. Emellett persze bizonyos mértékben növelni lehet a hazai GMO-mentes szójatermelést is. Úgy látom, hogy termelésnöveléssel és receptúraoptimalizálással az import egyharmada minden további nélkül kiváltható, és további 10-15 százalékos csökkentést eredményezhet a részben elfelejtett, hagyományos alternatív megoldások - a csillagfürt, a borsó vagy a bab - hatékonyabb felhasználása is. Az importigényt az új alternatív források - például a már említett rovarfehérjék - is mérsékelhetik, de évente 200-250 ezer tonnás szójabehozatalra így is szükség lehet. Tény, hogy tonnánként 40-70 dolláros felárat kellene fizetni, ha e mennyiséget GMO-mentes termelésből akarnánk beszerezni.

A:. Sokan éppen azt hozzák fel a GMO-s szója kiváltása ellen, hogy ez végső soron az állattenyésztési termékek jelentős drágulásához vezetne. Ágazati szinten milyen többletköltségekkel kellene számolni?

K. Z.: Ma a hazai takarmánypiac éves összértéke 280 milliárd forint körül mozog, amelyet a GMO-s szója kiváltása számításaink szerint 9-10 milliárd forinttal növelne. Ez nem tekinthető hatalmas többletnek, és mindössze 3-4 százalékkal emelné a takarmányárakat. Az állattenyésztők költségei tehát nem nőnének drasztikusan, így a GMO-s import felszámolása nem váltanak ki jelentős élelmiszerdrágulást. A tejnél például egy forintos árnövelést tenne szükségessé a 100 forint körüli mostani kilónkénti átvételi árakhoz képest, miközben a GMO-mentes státus a teljes állattenyésztési ágazat szintjén komoly értékesítési előnyt jelentene. Ezért is fájó, hogy itteni takarmányozási felhasználás helyett külföldön értékesítjük a mai hazai GMO-mentes szójatermés 60-70 százalékát is, ezzel is növelve az importigényeket. A mostani piaci helyzetben ráadásul az is gond, hogy az áfacsalók jórészt importszójával üzletelnek. A fehérjeprogram megvalósítása tehát hozzájárulna a belpiac fehérítéséhez is.

 

A.: Nagy István agrárminiszter a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy stratégiai okokból szójafeldolgozó üzemet kellene létesíteni Magyarországon. Takarmányozási szempontból milyen jelentősége lenne ennek?

K. Z.: A szójafeldolgozás kapcsán extrudálásról és extrahálásról beszélhetünk. Szójaextrudereket 20-100 millió forintos beruházással lehet létesíteni, és ilyenek Magyarországon ma is működnek. Ezekben a szójababot úgy tárják fel, hogy olajtartalma megmarad. Az extrudált szója energetikai szempontból jól felhasználható például fiatal állatok takarmányozására, de a fehérjeprobléma megoldására kevésbé alkalmas. A miniszteri bejelentésben szereplő feldolgozó ugyanakkor extrahált szójadarát állítana elő, és megépítése sokmilliárdos beruházást igényelne. Az extrahált szójára a kis olaj- és a magas - 47 százalékos - fehérjetartalom jellemző, ezért nem véletlen, hogy a 600 ezer tonnás éves magyar szójabehozatal zömét ez teszi ki a hazai fehérjehiány mérséklése érdekében. Az importfüggőség csökkentéséhez jó lépésnek tartanánk, ha nálunk ilyen extraháló üzem épülne, és a Magyarországon termett szóját - például a már említett exportálás helyett - itt dolgoznánk fel. Ehhez azonban szükség lenne arra is, hogy a 60-70 ezer hektáros eddigi szójaterületet legalább 120-130 ezer hektárra lehessen növelni, mert ezzel a 150-160 ezer tonnás jelenlegi éves összes szójatermés is 200-300 ezer tonnára bővülhetne. Ennek persze megvannak a kockázatai, mivel nem számítunk tipikus szójatermelő országnak, de a kormány öntözésfejlesztési elképzelései és támogatásai javíthatják a termelési feltételeket.

A.: Fehérjehiánnyal nem csak Magyarország küzd, hanem ez általános probléma az egész Európai Unióban. E helyzetben mennyire tartja luxusnak, hogy állati eredetű fehérjéket nem lehet felhasználni takarmányozási célokra?

K. Z.: Egyértelmű pazarlásról van szó. Húsz éve vezetem a céget, és jól emlékszem arra, hogy a hús- vagy a halliszteket korábban milyen költséghatékonyan lehetett beépíteni a takarmányozási receptúrákba. Ma viszont nem csak az a gond, hogy ezeket nem tudjuk felhasználni, hanem az is, hogy gondoskodni kell a semlegesítésükről is. Más a helyzet például Ázsiában, ahol az állati eredetű fehérjéket is szívesen alkalmazzák. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal komolyan dolgozunk azon, hogy ott - például Vietnamban - egyre több hazai húslisztet adhassunk el.

A.: Sokan a fehérjeprobléma, illetve a növekvő világélelmezési gondok megoldását a műhústermelés beindításában látják. Mekkora konkurenciát jelenthet ez az állattenyésztésnek?

K. Z.: A Vitafortnál csaknem ezer fő részvételével minden májusban tartunk egy szakmai napot, ahol az idén az én előadásomnak éppen a műhúskérdés volt a vezérmotívuma. Úgy látom, hogy a műhúsok előállítása egyesek számára jelenthet üzleti lehetőséget, de e téma ma meglehetősen "fel van fújva". Az első műhús-termelő céget az Egyesült Állomokban rögtön tőzsdére vitték, és brutális profitot ért el, de azért azt is látni kell, hogy a kezdeti előállítási költségek 150-200 ezer dollárra rúgtak, és a fogyasztásnak az ár mellett egyéb korlátai is lehetnek. Egyelőre sokak számára az sem világos, mi az, ami hússzerű, de semmi köze a húsokhoz, illetve milyenek azok a termékek, amelyeket valódi állati sejtekből laboratóriumi körülmények között "termelnek". Lesznek természetesen, akik ezután a műhúsokat választják, de például aki szereti a jó steaket, sohasem fogyaszt majd művi termékeket. A műhúsoknak tehát lehet piacuk, de megítélésem szerint előállításuk érdemben sem a világban, sem pedig Magyarországon nem befolyásolja majd a hagyományos hústermelést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?