Meglett a 2020-as év rovara: magabiztos győzelmet aratott a színpompás lebontóbajnok

Eldőlt, ki kapja 2020-ban az év rovara címet. A Magyar Rovartani Társaság által kiírt szavazáson idén három, a lebontás területén tevékenykedő rovarfaj közül lehetett választani. Az ezüstös ősrovar, a selymes döglégy és a tavaszi álganéjtúró hármas mezőnyéből 2529 szavazattal végül ez utóbbi, a tavaszi álganéjtúró került ki győztesen.

A Föld rovarfajainak nagyobb része eleven növényekkel táplálkozik, de igen sok közöttük a ragadozó és az élősködő is. Van azonban egy csoport, amely talán még az előzőekénél is fontosabb, és fajszámuk is jelentős, százezres nagyságrendű. Ők tüntetik el más élőlények elhalt maradványait - a korhadt fát, a lehullott avart, a trágyát és a tetemeket. Ezekből az anyagokból folyamatosan óriási mennyiség keletkezik, ami a lebontó rovarok nélkül, csak a baktériumokra és a gombákra hagyatkozva, szinte élhetetlenné tenné a Földet, olvasható a Magyar Rovartani Társaság oldalán.

A Társaság november elején hirdette meg a szavazást. A felhívásban elmagyarázták, milyen megfontolások vezették őket a verseny kiírásában, majd bemutatták a három jelöltet. A felhívásról az Agrárszektor is tudósított.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei szavazáson több mint ötezren vettek részt, ezek közül 620-an szavaztak a selymes döglégyre (Lucilia sericata), 2105-en az ezüstös ősrovarra (Lepisma saccharina) és 2529-en adták le voksukat az idei győztesre, a tavaszi álganéjtúróra (Trypocopris vernalis). A verseny tehát egyfelől szorosnak volt mondható, ám azt se vitathatjuk, hogy a győztes magabiztos előnnyel zárta a versenyt.

A Magyar Rovartani Társaság által összesített statisztikák szerint a szavazatok folyamatosan érkeztek, de időről időre egy-egy, a közösségi médiában való megosztás vagy ismeretterjesztő, a szavazásra buzdító online cikk megjelenése sokat lendített a szavazókedven.

Kép forrása: Getty Images

A tavaszi álganéjtúró csaknem egész Európában előfordul, kivéve Izlandot, a Skandináv-félsziget északi részét és az Ibériai-félsziget déli részét. Keleten megtalálható a Kaukázusban, Kis-Ázsiában és Iránban is. Magyarországon a hegységekben és a dombvidékeken sokfelé megtalálható. A fátlan alföldi pusztaságokról hiányzik. Elsősorban a meleg, napsütötte élőhelyeket kedveli: zárt, kissé cserjésedő lösz-, mészkő- és dolomitgyepekben, karsztbokorerdőkben, melegkedvelő tölgyesekben, ligetes cseres-tölgyesekben bukkanhatunk rá, de a teljesen nyílt, kopár helyeket kerüli. Többnyire hiányzik a zárt lombkoronájú, hűvös és árnyas erdőkből, völgyaljakból és a hegyek magasabb régióiból; ilyen helyeken az erdei álganéjtúró veszi át a helyét, amellyel azért kismértékben átfedhet az élőhelye.

Az álganéjtúrók és a valódi ganéjtúrók a gerincesek, leginkább a patások ürülékének legfőbb lebontói, rajtuk kívül szinte csak legyek végzik ezt a munkát. Könnyű elképzelni, mi lenne a legelőkön nélkülük. A tavaszi álganéjtúró, bár főleg trágyával táplálkozik, nem válogatós, annak hiányában beéri gombákkal, tetemekkel, sőt akár a bomló, nedves avarral is.

A Magyar Rovartani Társaság figyelmeztetett rá, hogy bár a tavaszi álganéjtúró nem ritka Magyarországon, és élőhelyeinek jelentős része védett területekre esik, így nem is számít veszélyeztetettnek, sem védett fajnak. Amíg természetes élőhelyeit sikerül megőrizni, addig maga is biztonságban van, és a hazai erdők túltartott vadállománya még talán hasznára is válik. Más kérdés, hogy ha a területhasználat változása vagy a helytelen gazdálkodás tönkreteszi a számára alkalmas erdőket és gyepeket, akkor ő sem marad fenn.

Kép forrása: Getty Images

A szavazáson második és harmadik helyezést elért rovarok elfogadták a verseny végeredményt, és gratuláltak a tavaszi álganéjtúrónak a megérdemelt győzelemhez. Aki szeretne többet megtudni a 2020-as év rovaráról, az a Magyar Rovartani Társaság fenti linkjén részletes, minden területre kiterjedő tájékoztatást kaphat róla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?