Megfékezhetetlenül terjed két amerikai kabóca Magyarországon

agrarszektor.hu
Az amerikai szőlőkabóca 2006-ban jelent meg először Magyarországon. Felbukkanása azért volt veszélyes, mert a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma (Grapevine flavescence dorée, FD) terjesztője és vektora. A kabóca első előfordulása után a kórokozót 2013-ban észlelték az ország nyugati szőlőültetvényeiben, Szlovéniával határos körzetekben. Az amerikai lepkekabóca pedig már 2004 óta jelen van az országban, és mivel széles tápnövénykörrel rendelkező kártevő, nem egyszerű az ellene való védekezés. Mindkét rovarnál további terjedésre és növekvő kártételre lehet számítani a következő években, figyelmeztetett dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az amerikai szőlőkabóca(Scaphoideus titanus) Észak-Amerikában őshonos, nálunk egynemzedékes faj. Fő tápnövénye a szőlő, annak levélfonákján szívogat, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Tojás alakban telel át a kéregrepedésekben, a lárvák kelése elhúzódó, május közepétől július első dekádjáig is eltarthat. A kártevő fejlődése során 5 lárvastádiumon esik át. Védekezés szempontjából a leghatékonyabb az L3-as stádium, erre kell időzíteni a rovar elleni kezeléseket. Időjárás függvényében az imágók megjelenése júliustól várható, aztán egészen az első őszi fagyokig jelen vannak a földeken. A fertőzött szőlőben már a fiatal, L1-L2-es fejlettségű lárvák is felveszik a kórokozót szervezetükbe, de fertőzőképességük csak 4-5 hét múlva alakul ki, amit egész életük alatt megtartanak.

Az amerikai szőlőkabóca 2019-ben a korai kitavaszodás ellenére viszonylag későn jelent meg, a fertőzésben fontos L3-as lárvák csak június közepére fejlődtek ki. A hosszan tartó, az átlagosnál melegebb nyár ezen kártevő felszaporodásának is kedvezett, így feltehetően emiatt észlelték a nyár második felében a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma(Grapevine flavescence dorée, FD) tüneteit a Dunától keletre eső szőlőkben, a Hajós-Bajai borvidéken. Tehát, még ha lassan is, de a kórokozó további terjedése várható a következő években.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai lepkekabóca(Metcalfa pruinosa) szintén amerikai eredetű inváziós faj, az Amerikai Egyesült Államok keleti felén Floridáig általánosan elterjed, ott elsősorban citruskabóca néven emlegetik. Európába 1979-ben hurcolták be, azóta általánosan elterjedt, Magyarországon először 2004-ben találták meg platánokon. A lepkekabóca rendkívül széles tápnövénykörrel rendelkezik, így az ellene való védekezés szakembert próbáló feladat.

Amerikai lepkekabóca (Forrás: Getty Images)

Kezdeti, főként közterületi díszfákra korlátozódó kártétele mára általánossá vált, jelenleg már másutt is, így szőlőültetvényekben is gyakori kártevővé vált. Szívogatása nyomán jelentős mennyiségű mézharmatot választ ki, mely kiváló tápnövénye a korompenésznek(Cladosporium herbarum). Az amerikai lepkekabóca felszaporodásának kedveznek a meleg nyarak, és pontosan ez történt 2019-ben. A nyár folyamán a lepkekabóca kártétele folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, még késő ősszel is jelentős károkat okozott a kertekben és az ültetvényekben. Hazánkban eddig 100 növényfajon figyelték meg, de várhatóan bővülni fog tápnövényköre, a mediterránumban például jelentős károkat idéz elő már a kukoricában is. Vagyis fel kell készülni a kártevő további hazai terjedésére is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?