Nagy a baj a magyar földeken: durván megnehezíti a gazdák életét az időjárás

Nagy a baj a magyar földeken: durván megnehezíti a gazdák életét az időjárás

agrarszektor.hu
A talaj felső egy méteres rétege országszerte telített, az Alföldön többfelé áll a víz a földeken. A folytatásban pedig újabb és újabb csapadékhullámok érkeznek, így a belvizes területek kiterjedésének növekedésére lehet számítani a következő napokban.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A múlt hét közepe óta intenzív felmelegedés, majd lehűlés, aztán újabb jelentős enyhülés jellemezte időjárásunkat - írja a met.hu. A hőmérséklet hullámvasút-szerűen ingadozott, egyik napról a másikra 10-15 fokos változások is előfordultak a napi hőingást leszámítva. Csütörtök és hétfő reggelre alakult ki ezen a télen már jelentősebbnek nevezhető fagy (-5, -10 Celsius fok), de egyes éjszakák teljesen fagymentesek voltak. Amíg kedden alig haladta meg a nappali hőmérésklet a 0 fokot, addig szombaton és a mai nap országszerte +10 és +15 fok között alakult a maximum. A talajhőmérséklet 5 cm-es mélységben jelenleg +2 és +8 fok között változik, az elmúlt néhány fagyos éjszakán is csak vékony rétegben fagyott meg a talaj.

A jelentős hőmérsékleti ingadozást gyakori csapadék is kísérte: csütörtökön és pénteken északkeleten hullott 1-6 cm hó, másfelé akkor eső esett. A szombati felmelegedés során ez a hó gyorsan elolvadt, majd vasárnap az ország délnyugati és déli részén hullott pár centiméteres fehér lelep. Ez a hóréteg sem bizonyult tartósnak, szerdára síkvidéken már nem maradt belőle. Összességében az elmúlt egy hét során többnyire 5 és 20 mm közötti csapadék hullott, a több északnyugaton, délen, valamint a Tiszántúlon. Bár a 30 és 90 napos csapadékösszeg nagy területen hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, a csapadék már nem hiányzott a földekre, mert a talaj felső egy méteres rétege gyakorlatilag országszerte telített, sőt az Alföldön belvizes területek vannak.

Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten a belvízfoltok jelenthetnek problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A növényeknek a túlzottan enyhe idő nem tesz jót, túlságosan korán indul be a nedvkeringésük. A déli országrészben már virágzik a mogyoró, de északon is már kezdi szórni a pollent. A kiskertekben még az ország többi részénél jóval hűvösebb Miskolcon is javában virágzik a hóvirág. Növényvédelmi szempontból is jól jönne, ha tartósabban beállna a téli idő, mert a rövid fagyos időszakokban, amiket meleg periódusok követnek nem ritkul számottevően a kórokozók és a kártevők állománya.

A következő egy hét során is változékonyan alakul időjárásunk. Ugyanis Európa északi részén nagy mennyiségű igen hideg levegő halmozódott föl, melyet egy hosszan elnyúló, hullámzó vonal választ el a déli enyhe levegőtől. A két légtömeg határán sorra alakulnak ki a légörvények, melyek hazánk fölött is átvonulnak, de a számítások szerint egyelőre mi a meleg oldalon maradunk. Sok lesz a felhő és gyakran fog esni is, a legtöbb valószínűleg vasárnap-hétfőn. Főleg esőre számíthatunk, de északon átmenetileg ónos eső, hó is hullhat. Összességében jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 mm csapadék is hullhat, de az előrejelzés bizonytalansága nagy, ezért érdemes folyamatosan figyelni legfrissebb előrejelzéseinket. Mivel a talaj telített, főleg az Alföldön a belvizes területek növekedésére lehet számítani. A hőmérsékletben nagy különbségek lehetnek majd az országrészek között: délen maradnak a 10 fok körüli, időnként a fölötti maximumok, míg északon napközben is jellemzően 5 fok alatt marad a hőmérséklet. Komolyabb éjszakai fagy (-5 fok alatt) nem valószínű. A következő egy hét során 22 perccel hosszabbodnak a nappalok. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 25. 05:59