Kétségbeesetten keresik a megoldást a Magyarországon is pusztító állatjárvány ellen

Kétségbeesetten keresik a megoldást a Magyarországon is pusztító állatjárvány ellen

agrarszektor.hu
Világszerte dolgoznak a szakemberek azon, hogy végre megszülethessen az afrikai sertéspestis (ASP) elleni hatásos vakcina, az azonban egyelőre megjósolhatatlan, hogy a kedvező laboratóriumi eredményekből mikor lesz a természetben is alkalmazható megoldás. A járvány ugyanakkor folyamatosan szedi áldozatait, legutóbb Romániából érkezett a hír, hogy újabb 26 ezer állatot kell leölni a betegség miatt. Magyarországon eddig csak vaddisznókban bukkant fel a vírus, és jelenleg az a legfontosabb, hogy a házi sertésekbe ne jusson át.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szakemberek világszerte nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy végre megszülessen az afrikai sertéspestis elleni hatásos vakcina, egyelőre azonban csak kutatási eredményekről lehet beszélni - mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az InfoRádiónak. Alkalmazhatóságuk, valamint megbízhatóságuk vizsgálata még tart, így jelenleg nem megjósolható, hogy a kedvező laboratóriumi eredményekből mikor lesz a természetben is alkalmazható vakcina, ugyanis nagyon nehéz olyan ellenanyagot készíteni, amely nemcsak stabil, hanem szájon át is alkalmazható, hiszen például a vaddisznók kezelése esetében más lehetőség nem jöhet szóba - tette hozzá a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az afrikai sertéspestis 2019-ben a világ legnagyobb állategészségügyi problémájává nőtte ki magát: több százmillió állatok kellett leölni a világban, legfőként Ázsiában. Magyarországon jelenleg a legfontosabb, hogy a vaddisznók között tartsák a betegséget, meggátolva, hogy a házi sertésekbe is átjusson a vírus - magyarázta Bognár Lajos, amit szerencsés mód mindeddig sikerült meggátolni. Miután sajnos a vaddisznók között is terjed a betegség, folyamatosan felülvizsgálják a szükséges intézkedéseket, és módosításra került az országos főállatorvosi határozattal elrendelt fertőzött, illetve magas kockázatú területeknek az aránya is: Pest megye mellett már Komárom és Fejér, valamint Békés megye egyes területei is érintettek lettek a vaddisznók között történő kór terjedése miatt -emelte ki a főállatorvos. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Közben Romániában folyamatosak a házi sertések körében a járványkitörések, nemcsak háztáji, hanem nagy létszámú állományokban is. Legutóbb a romániai Braila megyében rendelték el 26 ezer egyed kényszervágását egy sertésfarmon. Bognár Lajos hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a járványvédelem az állattartók esetében, a telepek zártságának biztosítása, míg a turistákat továbbra is arra kérik: ne hozzanak haza ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen sertésterméket, hiszen, mint fogalmazott, a legnagyobb veszély a kór terjedésében maga az ember, akire egyébként sem közvetett, sem közvetlen veszélyt nem jelent egyébként a vírus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02