Állatmenhelyet nyitott a devoni gazda a hírhedt szuperteheneknek

Állatmenhelyet nyitott a devoni gazda a hírhedt szuperteheneknek

Állatmenhellyé alakította a gazdaságát Derek Gow. A skót ökológusról és a Devon megyei Liftonban található birtokáról már korábban is írtak az újságok, ugyanis Derek Gow azon elhivatott emberek közé tartozik, akik meg akarják őrizni az utókornak a sokak által csak "náci szuperteheneknek" tartott Heck-marhákat, így nem átallott 2009-ben 13 ilyen jószágot vásárolni. A sors fintora, hogy Mr. Gow 2015-ben kénytelen volt az állománya felét levágni, mert túl agresszívvá váltak. 2020-ra azonban ismét jobbra fordult Derek Gow és a Heck-marhák sora.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A dán Tauros program sikeréig a Heck-marhák álltak a legközelebb az auroch-hoz, avagy az eurázsiai és észak-afrikai területeken valaha élt, mára viszont kihalt őstulokhoz. Az őstulok mintegy 250 ezer évig élt a földön, már az ősemberek étrendjében is szerepelt és a franciaországi Lascaux-i barlangban is találunk rajzokat róla. Robusztus testalkatú, hosszú szarvú vad állat lehetett, aminek az elejtéséhez bizony kellettek a vadász szertartások. Hosszú évezredekig az őstulok volt a legnagyobb szárazföldi emlős Európában, de az emberi civilizációk elterjedése és a háziasítás végül kipusztította őket. Az utolsó élő példányt a feljegyzések szerint 1627-ben ejtették el Lengyelországban, a jaktorowi erdőben.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ha a Heck-marhákról beszélünk, sajnos nem hallgathatjuk el, hogy ez a fajta a náciknak köszönheti a létét, írta meg a Metro. A Harmadik Birodalom ugyanis szerette volna minden lehetséges módon megmutatni a világnak az árja felsőbbrendűséget, és meg akarták alkotni a germán mitológia hatalmas, erős, már-már szörnyszerű bikáit. Ehhez pedig az őstulok "újrateremtése" látszott a legkézenfekvőbb útnak. A feladatot Lutz és Heinz Heck kapta, akik mindketten a náci elit tagjai voltak, és a berlini, valamint a müncheni állatkert igazgatói. A testvérpár visszatenyésztéssel, azaz egy kihalt faj genetikai állományának a még élő, közeli rokon fajoknak a megfelelő párosításokkal történő újrateremtésével próbálkozott, ennek eredménye lett a Heck-marha, amely termetre és szarvméretre ugyan elmaradt a néhai őstuloktól, de kellőképpen vad kinézetű és természetű lett. A fajta néhány példányát szabadon engedték Európa ősrengetegében, a Bia³owie¿a-erdőben de az ott bujkáló éhes katonák lelőtték azokat. A fogságban tartott állomány jelentős része Berlin bombázásakor pusztult el, a túlélő példányok azonban a maguk részéről a fennmaradás mellett döntöttek, és jelenleg mintegy kétezren élnek Európa-szerte.

Ahogy a bevezetőben írtuk, Derek Gow 2009-ben 13 Heck-marhát vásárolt, amelyek közül 2015-ben hetet kénytelen volt levágni, mert túlságosan vadak voltak és rátámadtak az emberekre. Ez az incidens azonban nem szegte a skót ökológus kedvét, és mostanra már 17 jószágból áll a csorda. Bár Mr. Gow úgy tartja, az embereknek semmi félnivalójuk a csordától, az esetből tanulva többé inkább nem enged látogatókat arra a mezőre, ahol a marhák tartózkodnak. Derek Gow az elmúlt évet az állatmenhely kialakításával és a gazdaság "visszavadításával" töltötte, ahol a látogatók a Heck-marhákon kívül megismerkedhetnek a vaddisznókkal, az angol és európai vadmacskákkal és a hódokkal. Mr. Gow azt reméli, hogy májusban megnyílhat a menhely, amely a napközbeni látogatókon túl az egykori gazdaság területén felépített kis bungalókban szállóvendégeket is fogadhat majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?